Στην ιδιαίτερη σημασία της νέας ανακοίνωσης των εταιρειών Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που ετοιμάζουν αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά τα νέα και αναμένοντας τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Με σημερινή τους ανακοίνωση, και μετά από νέα ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου τους, οι Pfizer/BioNTech προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στο 95% (από 90% που είχαν ανακοινώσει αρχικά).

Το 95% προκύπτει από τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης. Από τις 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις συμμετεχόντων που νόσησαν, οι 162 παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν πάρει το εικονικό εμβόλιο. Μόνο 8 στους 170 είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τη νόσο του Covid-19.

Επίσης, αυτή τη φορά υπήρξε και αναφορά σε περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σοβαρή νόσο: μόνο ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχε εμβολιαστεί ανέπτυξε σοβαρή νόσο, στις 10 περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν.

Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει πως η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου.

Eξαιρετικά νέα που ελπίζω να επιβεβαιωθούν με τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά».