Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυτεχνείο : Χιλιάδες αστυνομικοί στο δρόμο - Στην πρεσβεία των ΗΠΑ το ΚΚΕ, παρά την απαγόρευση

Πολυτεχνείο : Χιλιάδες αστυνομικοί στο δρόμο – Στην πρεσβεία των ΗΠΑ το ΚΚΕ, παρά την απαγόρευση

Τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones.

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες αστυνομικούς προκειμένου να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων και δη της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία, με την οποία κορυφώνονται -εδώ και χρόνια- οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φέτος, η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού,  απαγόρευσε τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια, ωστόσο κόμματα της αντιπολίτευσης,  δεν πτοήθηκαν.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, με ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, να «βάλλουν» κατά της κυβέρνησης και να προχωρούν σε κοινή πρωτοβουλία καταδίκης της απαγόρευσης, με τους τόνους να ανεβαίνουν.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση – χωρίς να εισακουστεί- προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν από κοινού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, ενώ σε δηλώσεις του σήμερα από τον ιστορικό χώρο είπε με νόημα ότι «το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα».

Η πολιτική σύγκρουση, σήμερα, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μεταφέρεται στους δρόμους.  Το ΚΚΕ, έσπασε την απαγόρευση στην πράξη, σωματεία και συλλογικότητες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν κάνουν πίσω.  Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προαναγγείλλει δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το ΚΚΕ έσπασε την απαγόρευση

Το ΚΚΕ «έσπασε» την  απαγόρευση και προχώρησε σε συμβολικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, με συγκέντρωση στην αμερικανική Πρεσβεία.

Λίγο μετά τις 10.00 διαδηλωτές του ΚΚΕ,  κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς έφτασαν μεμονωμένα στο σημείο, τηρώντας ωστόσο αποστάσεις και τα μέτρα για τον κοροναϊό.

Το πανό στην κεφαλή της συγκέντρωσης έγραφε: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα».

Στην συγκέντρωση, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ανάλογη συγκέντρωση και έξω από το χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Κατάθεση στεφάνου από την ΠτΔ

Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 9 το πρωί, η κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ιδρύματος.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπογράμμισε ότι ήταν μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας.

Η Δημοκρατία, τόνισε, δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης, είναι υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας.

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας» πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, κορυφαία πράξη αντίστασης, σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, «που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας».

Μητσοτάκης: Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η επέτειος αποκτά νέο νόημα φέτος μέσα στις περιστάσεις. Όπως τόνισε σήμερα «οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία, συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να επιδείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΑΤ -ΕΣΑ

Αντιπροσωπεία περίπου 30 ατόμων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν στεφάνι στα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ και νυν γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο πάρκο Ελευθερίας τιμώντας  την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, με το παρών να δίνει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Κρατώντας στα χέρια τους από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, η αντιπροσωπεία της Κουμουνδούρου αποτελούμενη από βουλευτές, μέλη της Νεολαίας και αντιστασιακούς, συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο του μουσείου τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για τον κοροναϊό, καθώς όλοι φορούσαν μάσκες κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Κουτσούμπας: Απαράδεκτο με πρόσχημα την πανδημία να λαμβάνονται αντιδραστικά μέτρα

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία», εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε,  με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με τον συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος.

«Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο – καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοΐδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού.

Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας.

Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τι είπε για την παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, (σ.σ. η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) είπε:

«Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Φρούριο η Αθήνα

Από το πρωί κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς παντού υπάρχουν  διμοιρίες των ΜΑΤ, μπλόκα της ΟΠΚΕ και περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ και της Κρατικής Ασφάλειας.

Με νέα εντολή της ΕΛ. ΑΣ έκλεισαν περίπου στις 11.00 οι σταθμοί του Μετρό, «OMONOIA», «ΠANEΠIΣTHMIO», «ΣYNTAΓMA», «EYAΓΓEΛIΣMOΣ» και » Μ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ».

Οι συρμοί του μετρό διέρχονται κανονικά, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones.

Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό για το Πολυτεχνείο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι φέτος απαγορεύτηκαν εκδηλώσεις για τον εορτασμό.

Ομάδες αστυνομικών θα ελέγχουν παρέες που φθάνουν είτε με αυτοκίνητα, είτε με μηχανές είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο και θεωρούνται ύποπτα.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές πορειών (5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα) και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024