Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς κρατιούνται σε φόρμα οι Ιάπωνες χωρίς γυμναστική;

Πώς κρατιούνται σε φόρμα οι Ιάπωνες χωρίς γυμναστική;

Ο αγαπητός λαός της Ανατολής είναι fit και όλο στιλ χωρίς να κοπανιέται στα γυμναστήρια. Μόνο το περπάτημα αρκεί, δηλαδή, για κρατηθούμε σε φόρμα;

Η κουλτούρα άθλησης της Δύσης επηρεάζει, πια, όλους μας: κεφάτοι influencers που τρέχουν με τα απαστράπτντα sneakers τους στις 6 το πρωί και χορταίνουν με ένα σμούθι, προσφορές από γυμναστήρια και online συνεδρίες, κανάλια για γυμναστική από το σπίτι και δεν συμμαζεύεται.Οι περισσότεροι Αμερικανοί, μάλιστα, είναι γραμμένοι σε Fitness Clubs που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές ξενοδοχείο ή πανεπιστημιούπολη έχεις δωρεάν πρόσβαση σε γυμναστήριο, όπου ενίοτε προσφέρονται ακόμα και ρούχα άθλησης για ενοικίαση.

Αντιθέτως, στην Ιαπωνία δεν υπάρχει όλος αυτός ο πανζουρλισμός.  Κι όμως, αυτή η χώρα έρχεται πρώτη σε μακροζωία και έχει πολύ μικρό ποσοστό παχυσαρκίας. Με ποσοστό παχύσαρκων μόλις 4,3%, το χαμηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με υψηλό εισόδημα, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 185η θέση της λίστας του ΠΟΥ (με την Ελλάδα να κατέχει την 54η θέση με ποσοστό 24,9%). Το Athleisure (η τάση που θέλει τον αθλητισμό και την άσκηση να έχουν χαρακτήρα χόμπυ και απόλαυσης στις ζωές μας) δεν μοιάζει να αφορά τους Ιάπωνες, οι οποίοι σπάνια χρησιμοποιούν το μεσημεριανό διάλειμμά τους για να κάνουν γυμναστική.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Rakuten Insight σε 1.000 Iάπωνες πολίτες ηλικίας 20 έως 60 ετών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποκάλυψαν ότι ασκούνται σπάνια, περίπου μία φορά τον μήνα ή καθόλου. Αναφέροντας ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο ή απλώς ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ να ασκούνται, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στο lifestyle τους. «Δηλαδή, η άσκηση που χρειαζόμαστε είναι ίσως το είδος της άσκησης που είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας: το περπάτημα», γράφει η συγγραφέας ευεξίας και διαλογισμού Οκουμούρα.

Στην Ιαπωνία η μετακίνηση γίνεται περπατώντας, οπότε οι περισσότεροι δεν βλέπουν το περπάτημα ως άσκηση. Οι ενήλικοι Ιάπωνες περπατούν κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα, με τους ενήλικους άνδρες από 20 έως 50 ετών να κάνουν κατά μέσο όρο 8.000 βήματα την ημέρα, και τις γυναίκες από 20 έως 50 ετών να κάνουν περίπου 7.000 βήματα. Μία παρέα γυναικών κάνει βόλτα στην Οκινάουα Οι κάτοικοι του αρχιπελάγους Οκινάουα (περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο) είναι γνωστοί για τη συνήθειά τους να περπατούν και για την ενσωμάτωση της κίνησης στον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Ακόμα, η αγροτική επαρχία του Ναγκάνο, στην Ιαπωνία, κατάφερε να μειώσει το υψηλό ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων οργανώνοντας πάνω από 100 διαδρομές πεζοπορίας και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στη χώρα. Οι περισσότεροι Ιάπωνες ζουν σε πόλεις που ευνοούν την πεζοπορία. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι βολικές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές και λίγα νοικοκυριά διαθέτουν αυτοκίνητα. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν περπατώντας στη δουλειά τους, για ψώνια ή όταν βγαίνουν για δείπνο. Το περπάτημα είναι μέρος της καθημερινότητας όπως η αναπνοή, και αυτή η δραστηριότητα περνάει ως τρόπος ζωής από γενιά σε γενιά.

Πάρα πολλοί Ιάπωνες και ιδίως οι νεότεροι αγαπούν κι άλλες μορφές άσκησης, φυσικά: το κολύμπι, το τρέξιμο, το ποδήλατο, ακόα και ασκήσεις γυμναστικής με όργανα. Στην πραγματικότητα, όμως, για μια υγιή φιγούρα και μια αξιοπρεπή φυσική κατάσταση το μόνο που απαιτείται είναι αυτό το λίγο περισσότερο περπάτημα! Ας το κάνουμε, λοιπόν, όπως οι Ιάπωνες, προσθέτοντας  λίγα βήματα παραπάνω στην καθημερινότητά μας και, φυσικά, να μην ξεχνάμε να διατηρούμε την διατροφή μας σε ισορροπημένα επίπεδα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024