Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αυτά τα πορτρέτα περνούν ένα κοινωνικό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό

Πώς αυτά τα πορτρέτα περνούν ένα κοινωνικό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό

Όσο μπορεί να θυμηθεί η Άννα, το να είναι δημόσια με τη Λούλου (Luigia)  έχει προκαλέσει λιγότερο ευπρόσδεκτη προσοχή

Η Άννα, μια 46χρονη Γαλλίδα φωτογράφος που ζει στο Μπρούκλιν, είναι η μητέρα δύο εφήβων: του Andoni και της Luigia η οποία είναι έντεκα μήνες μεγαλύτερή του, Η Luigia φορά γυαλιά, έχει  ξανθά μαλλιά μέχρι τον ώμο, τις άκρες των οποίων βάφει κάθε αρκετούς μήνες, για να ταιριάζει με τις τελευταίες αποχρώσεις Taylor Swift και Billie Eilish.

Η Luigia, είναι η μούσα της μητέρας της.

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Άννα φωτογραφίζει την κόρη της καθημερινά, με τόσο σπουδαία αφοσίωση που ο Andoni, στην παιδική του ηλικία, ζήλεψε και ζήτησε από τη μητέρα του να τον φωτογραφήσει επίσης.

Κοινωνία

«Δε θέλει να με δει με τη φωτογραφική μου μηχανή δίπλα του στο δρόμο», είπε πρόσφατα η Άννα – αλλά η Luigia, που αγαπά να ντύνεται, εξακολουθεί να απολαμβάνει την προσοχή του φακού.

Όσο μπορεί να θυμηθεί η Άννα, το να είναι δημόσια με τη Λούλου (Luigia)  δεν είναι ευσπρόσδεκτη. Η προσοχή που τραβάνε δεν είναι θετική.

Η μικρή της γεννήθηκε με τρισωμία 21 ή σύνδρομο Down, την πιο κοινή χρωμοσωμική ανωμαλία που διαγνώστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατάσταση, η οποία επηρεάζει περίπου έξι χιλιάδες αμερικανικά μωρά κάθε χρόνο, προκαλεί εμφανείς καθυστερήσεις στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη.

Ως μικρό παιδί, η Λούλου δεν παρατηρούσε τους ξένους που την κοιτούσαν στο μανάβικο ή στον κινηματογράφο. Τώρα το κάνει, αν και η αντίδρασή της, εξαρτάται από τη διάθεσή της.

«Όταν βγαίνουμε», είπε η Άννα «λέει είτε:« Όλοι με αγαπούν. Όλοι με κοιτάζουν » ή «Όλοι με μισούν. Όλοι με κοιτάζουν».

«Η αντίδραση της είναι μια οικεία μητρική άμυνα: ένα δικό της βλέμμα, το οποίο συνήθως ωθεί τους περαστικούς να ελέγξουν την περιέργειά τους και να κοιτάξουν μακριά».

Τι συμβολίζουν τα πορτρέτα;

Στο «Regard», μια σειρά από ασπρόμαυρα πορτρέτα της και της Λούλου, η Άννα δείχνει στον θεατή ποια είναι η πραγματικότητα.

Σε κάθε εικόνα, κατευθύνει ένα προκλητικό βλέμμα προς την κάμερα, ενώ η κόρη της ακολουθεί τις καθημερινές ρουτίνες ενός κοριτσιού εφηβικής ηλικίας: μάσκαρα μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, δημιουργώντας μπισκότα σε σχήμα αστεριού πάνω σε έναν δίσκο, να μοιράζεται ένα σετ ακουστικών με τον αδερφό της στο μετρό.

«Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι μας παρουσιάζω ως το ευάλωτο θήραμα», γράφει.

Στην πραγματικότητα, το μέσο της επιτρέπει τον ασυνήθιστο έλεγχο: παρουσιάζοντας τη Λούλου στον θεατή με τους δικούς τους όρους, η Άννα προσπαθεί να προλάβει  οποιοδήποτε αρνητικό βλέμμα του κάθε ξένου και μάλιστα να υπερασπιστεί την κόρη της, σύμφωνα με το newyorker.com.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024