Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πώς η κάποτε covid-free Θεσσαλονίκη οδήγησε τη χώρα σε lockdown

Κοροναϊός : Πώς η κάποτε covid-free Θεσσαλονίκη οδήγησε τη χώρα σε lockdown

Οι αισιόδοξες δηλώσεις στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρώτος συναγερμός και τα διαδοχικά λάθη

«Η εντυπωσιακή αντίδραση της πόλης, συνολικά, πολιτών και θεσμών, αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη που επέδειξαν οι πολίτες όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, ήταν καθοριστική στην ανάσχεση του ιού, ενώ και η νεολαία συγκεκριμένα, έκανε το καθήκον της. Όμως και οι αρχές, οι θεσμοί, η αυτοδιοίκηση έκαναν το χρέος τους και με το παραπάνω, ανατρέποντας έναν δύσκολο Αύγουστο με εκατοντάδες κρούσματα, στη σημερινή «Covid – Free» Θεσσαλονίκη».

Σε αυτή την αναφορά για την «ελεύθερη από τον κοροναϊό Θεσσαλονίκη» προχωρούσαν την 1η Οκτωβρίου τοπικοί φορείς και ΜΜΕ στη συμπρωτεύουσα που έχει μετατραπεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε επίκεντρο της πανδημίας κι ήταν μία από τις βασικές αιτίες που οδηγήθηκε η χώρα σε lockdown.

Οι ήσυχες» ημέρες του Οκτώβρη

Εκείνες λοιπόν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου υπήρχε δήλωση τοπικών παραγόντων ότι «η ευαισθησία και η πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό έφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα για την πόλη μας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την Αθήνα» (σ.σ. εκείνη την ημέρα τα κρούσματα στην Αττική ήταν 272 και στην Θεσσαλονίκη μόλις επτά).

Ακόμη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συμπρωτεύουσα δήλωναν ότι «έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, κτίρια του δήμου και σχολεία, ενώ δεν κάναμε την παραμικρή έκπτωση στα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους του δήμου».

Η δυσάρεστη έκπληξη…

Για να συμπληρώσουν ότι «είμαστε πρώτοι στους ελέγχους και τα πρόστιμα και από τους τελευταίους στα κρούσματα και αυτό λέει πολλά, για την ένταση των ελέγχων του Δήμου, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία». Όμως φαίνεται ότι αυτή η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιαζόταν προκάλεσε πιθανόν εφησυχασμό και υπέκρυπτε δυστυχώς για όλους μια δυσάρεστη έκπληξη.

Κι αυτό γιατί τις επόμενες ημέρες υπήρξε μια αντιστροφή της κατάστασης με τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης να αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο και να πλησιάζουν μερικές ημέρες τα 1000 ανά 24ωρο που αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό σε πενταπλάσια πυκνότητα διαγνώσεων από αυτήν της Αττικής. Με τους επιδημιολόγους να μιλούν για διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση με αύξηση του αριθμού των θανάτων.

… και τα πρώτα «καμπανάκια»

Ετσι λοιπόν στις 19 Οκτωβρίου, όταν τα κρούσματα εκείνη την ημέρα ήταν ακόμη 59, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωνε ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας. Και οι προηγούμενες αναφορές διαφόρων παραγόντων για «ατομική ευθύνη που επιδείχθηκε και νεολαία που έκανε το καθήκον της» αντικαταστάθηκαν από τον δήμαρχο με επισημάνσεις για «επικίνδυνες ανεμελιές και για ευθύνη των ατόμων ηλικίας 16-29 ετών στην εξάπλωση του ιού».

Θανάσιμη αμεριμνησία

Όπως δήλωσε τότε, «βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας που χτυπάει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είμαστε όμως πλέον πολύ πιο δοκιμασμένοι και πολύ πιο διαβασμένοι. Θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία: Ένας στους δύο που είναι θετικοί στον κοροναϊό είναι ηλικίας από 16 – 29 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι τα 33 έτη. Αυτό δείχνει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κοροναϊού στην πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, με μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα αυτό δεν επιτρέπεται. Κάνω μια έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους νεολαίους να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους, να προσέξουν τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους».

Όμως αυτές οι εκκλήσεις δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση διαγνώσεων και θανάτων. Τοπικοί παράγοντες αναφέρονται τώρα σε ρόλο που μπορεί να έπαιξε στην εξαπλωση του covid-19 η επιστροφή στην πόλη πολλών από τους 40.000 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ή συναθροίσεις νεαρών ατόμων, ο συνωστισμός σε νυκτερινά κέντρα –σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»- κι άλλοι παράγοντες.

Ημέρες καραντίνας στην Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση που δεν εισακούστηκε

Σημειώνεται ότι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων υπήρξε και στις πανεπιστημιακές σχολές της Θεσσαλονίκης σε σχέση με άλλα AEI και TEI της χώρας με περισσότερους φοιτητές. Με αναφορές ότι άτομα ηλικίας 18-44 ετών όταν υπήρξαν περιοριστικά μέτρα στη συμπρωτεύουσα άρχισαν να μετακινούνται στους γύρω νομούς (Σέρρες, Πιερία κλπ.) που επιμολύνθηκαν σταδιακά με τελευταία τη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αναφορά επιδημιολόγων είχε ζητηθεί να υπάρξει πλήρης καραντίνα στην Θεσσαλονίκη από το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου. Όμως αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή λόγω και του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου με αποτέλεσμα την ραγδαία εξάπλωση της νόσου και τις τωρινές δυσχέρειες για τον περιορισμό των συνεπειών…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024