Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατοικίδιο : Μάθετε αν το παιδί είναι έτοιμο να αναλάβει τη φροντίδα του

Κατοικίδιο : Μάθετε αν το παιδί είναι έτοιμο να αναλάβει τη φροντίδα του

Συνήθως, τα παιδιά ζητούν σκυλάκι, γατάκι ή λαγουδάκι, καναρινάκι, χελωνάκι, ψαράκι. Όλα σε υποκοριστικό, γιατί στην αρχή φαντάζει τόσο τέλειο στα μάτια τους να έχουν ένα ζώο υπό την επίβλεψή τους.

Συνήθως, τα παιδιά ζητούν σκυλάκι, γατάκι ή λαγουδάκι, καναρινάκι, χελωνάκι, ψαράκι. Όλα σε υποκοριστικό, γιατί στην αρχή φαντάζει τόσο τέλειο στα μάτια τους να έχουν ένα ζώο υπό την επίβλεψή τους.

Μέχρι που περνά λίγος καιρός και τα παιδιά βαριούνται ή κουράζονται. Κι έτσι, η επίβλεψη του κατοικιδίου περνά σε εμάς.

Άρα, τι κάνουμε; Δεν δίνουμε στο παιδί μας την χαρά που ζητά;

Η απάντηση οφείλει να είναι αρνητική. Ειδικά αν μιλάμε για σκύλο ή γάτα, τα οφέλη της συντροφιάς αυτών των ζώων σε ένα παιδί έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Επίσης, είναι τόσα τα ζωάκια που έχουν ανάγκη από ένα σπίτι, που θα κάνετε καλό, μεγάλο καλό.

Προσοχή, η υιοθεσία ενός σκύλου είναι κάτι πραγματικά απαιτητικό. Σκεφτείτε το διπλά πριν το αποφασίσετε ή προτείνετε στο παιδί σας αντί για σκύλο κάποιο άλλο ζωάκι. Οι γάτες μένουν σπίτι, δεν χρειάζονται τόση φροντίδα, ενώ τα κουνελάκια είναι επίσης μια ευχάριστη εναλλακτική. Το μειονέκτημα στην επιλογή κουνελιού για κατοικίδιο είναι η ευαισθησία του ως ζώου-μπορεί να πεθάνει πιο σύντομα από ό, τι πιστεύετε και να υπάρξουν δάκρυα.

Ας επανέλθουμε, όμως, στον σκύλο και στην υποτιθέμενη απόφασή σας να το κάνετε το βήμα. Γιατί δεν δοκιμάζετε ένα… test drive πρώτα; Όλο και κάποιος δικός σας άνθρωπος θα έχει σκυλί (αρκεί να είναι υπάκουο και φιλικό), το οποίο μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σπίτι σας για μία εβδομάδα ή ακόμα και λιγότερο.

Στα μάτια του παιδιού σας, θα αποκαλυφθούν από τις κρυφές πτυχές της συμβίωσης με ένα ζωντανό πλάσμα που δεν μοιάζει και πολύ τελικά με τα λούτρινα παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο.

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει το μέγεθος της ευθύνης που θέλει να αναλάβει.

1. Ζήστε του την δέσμευση της βόλτας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μην το αναλάβετε μόνοι σας.

2. Παρακινήστε το παιδί σας να φροντίσει το ίδιο τον σκύλο-όχι μόνο χάδια! Τάισμα, μπάνιο, ίσως βούρτσισμα…

3. ∆ημιουργήστε ένα εικονικό περιβάλλον δέσμευσης (για παράδειγμα, πείτε την τελευταία στιγμή στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να διανυκτερεύσει στο σπίτι του φίλου του, γιατί το σκυλί δεν μπορεί να μείνει μόνο του το βράδυ) και εξηγήστε του ότι αυτό είναι ένα καθήκον που μπορεί να χρειαστεί να αναλάβει πολλές φορές στο μέλλον.

4. Μη μαζεύετε εσείς τα κακά του σκυλιού στην βόλτα. Βάλτε το παιδί σας να το κάνει.

Συνήθως μία εβδομάδα αρκεί για να βγάλετε όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα που απαιτούνται ώστε να καταλήξετε στην σωστή απόφαση.

Το παιδί είναι αρκετά πιθανό να κουραστεί κάπου στην μέση και να σκεφτεί καλύτερα αν θέλει ή όχι κάποιο κατοικίδιο. Αν όμως τα βγάλει πέρα, τηρήστε κι εσείς την υπόσχεσή σας και δωρίστε του έναν φίλο ζωής, υιοθετώντας κάποιο αδέσποτο κατά προτίμηση.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024