O κοροναϊός σαρώνει τη χώρα και παρά την μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αυτό που τρομάζει είναι η αύξηση των θανάτων. 41 μέσα σε ένα 24ωρο ενώ οι διασωληνωμένοι χθες έφτασαν τους 239.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Μάρθας Καίτανίδη, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς έχει αυξηθεί δραματικά η θετικότητα στα τεστ, γεγονός που καθρεφτίζει την ευρεία διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους 10 πολίτες με ύποπτα συμπτώματα – π.χ. πυρετό και (ξηρό) βήχα – εκδηλώνει λοίμωξη COVID-19 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 20%.

Τα δεδομένα αυτά – που αποτελούν «σκληρούς δείκτες» για την εξέλιξη της επιδημίας – εξηγούν, σύμφωνα με τους ίδιους, την επιβεβλημένη ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων, ώστε το «shutdown» στην κοινωνική και οικονομική ζωή να βάλει… χειρόφρενο στις μεταδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μέρα με τη μέρα οι ιθύνοντες προχωρούν σε διευκρινίσεις, ώστε να αφομοιωθούν από τους πολίτες οι διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο lockdown, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα περί αυστηρών ελέγχων.

  1. Η κυκλοφορία. Ετσι, παρότι από το περασμένο Σάββατο έχει αρθεί το απαγορευτικό της βραδινής κυκλοφορίας που ίσχυε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως και τις 5 το πρωί, ισχύουν αυστηροί κανόνες στην κυκλοφορία. Ειδικότερα, μετά τις 9 το βράδυ οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο και πάντα μετά την απαραίτητη αποστολή SMS.
  2. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Σε ό,τι, δε, αφορά τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας, παραμένουν εν λειτουργία – απόφαση που διαφοροποιεί σημαντικά την καραντίνα που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη με αυτή που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο -, γεγονός που επίσης έχει φέρει ανατροπές στις μετακινήσεις. Ειδικότερα, με τον κωδικό 4 ο γονέας ή ο κηδεμόνας που συνοδεύει τον μαθητή στο σχολείο λαμβάνει το «πράσινο φως» μέσω SMS για να βγει από το σπίτι, όμως και οι μαθητές πρέπει να φέρουν σχετικές βεβαιώσεις υπογεγραμμένες από τη διεύθυνση του σχολείου τους.
  3. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Παράλληλα και ενώ σε αναστολή βρίσκεται ο ερασιτεχνικός ομαδικός αθλητισμός, το πρωτόκολλο που αφορά την προάσπιση της δημόσιας υγείας βγάζει από την… καραντίνα τον στίβο και το τένις. Συγκεκριμένα για τον στίβο, η ΚΥΑ επιτρέπει την παρουσία έως 60 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων προπονητών) εντός ανοιχτής αθλητικής εγκατάστασης, ενώ στο τένις η άθληση μπορεί να γίνεται σε ομάδες των τριών (επίσης συμπεριλαμβανομένου του προπονητή). Για την κολύμβηση, πάλι, προβλέπεται χρήση μόνο ανοιχτών κολυμβητηρίων, με τρεις αθλητές ανά διαδρομή. «Παράθυρο» ανοίγεται εν μέσω καραντίνας και για τους χειμερινούς κολυμβητές, παρ’ όλα αυτά αποτελεί «γκρίζα ζώνη» η μετακίνησή τους από δήμο σε δήμο, με κριτήριο προς το παρόν τη λελογισμένη αιτιολογία. Ετσι, για παράδειγμα, δεν δικαιολογείται η μετακίνηση ενός δημότη Γλυφάδας ή Νέας Μάκρης στον Δήμο Βουλιαγμένης για ευνόητους λόγους. Επίσης, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός της μίας ώρας για την ατομική άσκηση με τα πάρκα να παραμένουν ανοιχτά για εκείνους που θέλουν να κάνουν ποδήλατο ή να τρέξουν, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
  1. Κυνήγι και ψάρεμα. Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα σε όλες τις περιοχές της χώρας με εξαίρεση τους επαγγελματίες.
  2. Τα ταξί. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι και όσοι κάνουν χρήση ταξί δεδομένου ότι απειλούνται με τσουχτερό πρόστιμο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τον αυστηρό κανόνα τους ενός επιβάτη. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα ανήλικα τέκνα ή η συνοδεία ατόμου που χρήζει βοήθειας. Συνεπώς ένα ανδρόγυνο δεν μπορεί να κάνει χρήση του ίδιου ταξί, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.
  3. Κομμωτήρια. Αναφορικά πάλι με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, που το περασμένο Σαββατοκύριακο παρέμειναν ανοιχτά, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως επρόκειτο για εφάπαξ εξαίρεση και εφεξής βρίσκονται σε αναστολή.
  4. Σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, την επόμενη Κυριακή 15 του μήνα αναμένεται να λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση τα σουπερμάρκετ και η υπόλοιπη αγορά τροφίμων με ωράριο 9.00-17.00. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις η εξαίρεση αυτή να παραταθεί για όλη τη διάρκεια της περιόδου «Μένουμε σπίτι», με πηγές να αναφέρουν ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα κριθεί εάν μοιράζεται η κίνηση στα εν λόγω καταστήματα. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνεχίστηκε την περασμένη άνοιξη.
  5. Η μεγάλη έξοδος. Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι χιλιάδες αποφάσισαν το χρονικό διάστημα της καραντίνας να το περάσουν στην επαρχία. Από την Πέμπτη έως και απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα τουλάχιστον 79.000 οχήματα, «παρακάμπτοντας» το απαγορευτικό που θα επιβαλλόταν σε λίγες ώρες στα σύνορα των περιφερειακών ενοτήτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την πρώτη ημέρα της εθνικής καραντίνας πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.724 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.300 παραβάσεις, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις για παραβιάσεις στους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες, ενώ 4.456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση  προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Καμπανάκι για την Αττική

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η καθηγήτρια χτύπησε… καμπανάκι για την Αττική, κάνοντας λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ έστειλε μήνυμα σε όσους έφυγαν από το λεκανοπέδιο για την επαρχία.

Επιπλέον, εξέφρασε την έντονη ανησυχία των ειδικών για την αποκάλυψη του Στέλιου Πέτσα σχετικά με τα 1.000.000 SMS το βράδυ της Κυριακής για άθληση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έξοδο των Αθηναίων προς την επαρχία λέγοντας πως «δεν θα θέλαμε να δούμε άνοδο των κρουσμάτων στην επαρχία».

«Αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων, όχι όμως των διασωληνωμένων»
Η καθηγήτρια εξήγησε ακόμη πως τις επόμενες 15 ημέρες αναμένουμε μια μείωση των κρουσμάτων και θα ακολουθήσει μείωση των νοσηλευόμενων.

Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αναμένουμε μείωση των διασωληνωμένων καθώς έχουν διαφορετικό μέσο όρο παραμονής στις ΜΕΘ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο