Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Η παραίτηση τού γαμπρού τού Ερντογάν πυροδότησε ράλι της τουρκικής λίρας

Τουρκία : Η παραίτηση τού γαμπρού τού Ερντογάν πυροδότησε ράλι της τουρκικής λίρας

Tο κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση».

Tο κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση», ενώ επέκρινε επίσης την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που επικαλέστηκε λόγους υγείας, σημειώθηκε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πεθερός του, διόρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ στη θέση του πρώην επικεφαλής της ΚΤ Μουράτ Ουισάλ. Κανένας λόγος δεν δόθηκε για την απομάκρυνση αυτή, όμως αξιωματούχοι είπαν πως η πτώση της λίρας ευθύνεται γι΄αυτό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα σαν να ήταν «οικογενειακή επιχείρηση» και πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει την ανεξαρτησία της. Είπε ακόμη ότι είναι ντροπή που κανένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλμπαϊράκ για σχεδόν 24 ώρες.

Ράλι η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ’ όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%. Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου..

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση – ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018. Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών. Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Ποιος είναι ο γαμπρός του Ερντογάν

H Le Monde έχει γράψει παλιότερα ότι ο Αλμπαϊράκ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας του Γκιουλέν, το οποίο έκλεισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Αν δεν ήταν ο γαμπρός, θα σάπιζε στη φυλακή όπως όλοι εκείνοι που δικάστηκαν μετά το πραξικόπημα για δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν», είχε πει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ. «Ήμουν σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας, αλλά δεν ήμουν ποτέ υπό την επιρροή του», απαντά ο Αλμπαϊράκ.

Ως αποτέλεσμα της θρησκευτικής εκπαίδευσής του, δεν δίνει ποτέ το χέρι σε γυναίκα, σχολιάζει η Le Monde, θυμίζοντας περιστατικό του 2016 όπου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ απέφυγε να πιάσει το τεταμένο χέρι της συζύγου του τότε πρωθυπουργού A. Νταβούτογλου.

Στον ακαδημαϊκό χώρο

Πριν γίνει βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός ενέργειας, ο Αλμπαϊρακ εργάστηκε στον ακαδημαϊκό χώρο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης, άρχισε να εργάζεται για την Calik, μια τουρκική εταιρεία της οποίας οι μετοχές κάλυπταν την ενέργεια, τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεπικοινωνίες και τις τραπεζικές εργασίες. Αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Ποιος είναι ο γαμπρός του Ερντογάν

Το 2004 ο γάμος

Το 2004, ο Αλμαϊράκ παντρεύτηκε την Εσρά, την μεγαλύτερη κόρη από τις δύο του πρωθυπουργού Ερντογάν, με μάρτυρες στον πολιτικό γάμο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την σύζυγό του Νατάσα, τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον ηγέτη του Πακιστάν στρατηγό Μουσάραφ και τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Ναστάζε.

Το 2006, ονομάστηκε διευθύνων σύμβουλος της Calik στην ηλικία των 29 ετών, ένα πρωτοφανή κατόρθωμα στην Με τον Αλμαϊράκ στο τιμόνι, η Calik αγόρασε τότε το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα ΜΜΕ της Τουρκίας, στο οποίο ανήκε η εφημερίδα Sabah και το τηλεοπτικό κανάλι ATV, και τα δύο ΜΜΕ, φιλικά προς τον Ερντογάν. Λίγα χρόνια αργότερα, η Calik πώλησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια τουρκική εταιρεία, διατηρώντας τα όμως σε χέρια φιλικά προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αιφνιδιαστικά υπουργός

Ο αιφνίδιος ορισμός του ως υπουργού Οικονομικών τον φορτώνει με το βάρος του να διαχειριστεί την ταχέως αναπτυσσόμενη αλλά ισορροπημένη οικονομία της Τουρκίας και να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη των αγορών.

Όμως, οι παρατηρητές που βρίσκονται κοντά στις αρχές περιγράφουν τον Αλμπαϊράκ ως μία από τις ικανότερες μορφές της κυβέρνησης, ικανός να εντυπωσιάζει γρήγορα τους ξένους συναδέλφους με την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Συνοδεύει μάλιστα συχνά τον Ερντογάν σε ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των συνόδων κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τουρκία : Σύγχυση με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών – Ενδέχεται να έπεσε θύμα χάκερς

Γνωστός ως γαμπρός

Είναι συχνά απλά γνωστός ως ο «damat» – δηλαδή «ο γαμπρός».

Ο Αλμπαιράκ φαίνεται να έχει εξαιρετικές σχέσεις με έναν άλλο «γαμπρό», τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τον οποίο έχουν συναντηθεί αρκετές φορές. Λέγεται μάλιστα ότι η «διπλωματία των γαμπρών» οδήγησε τον Κούσνερ ώστε ο Αλμπαιράκ να συναντήσει από κοντά τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, παρόλο που δεν είχε προγραμματιστεί μία τέτοια συνάντηση.

Τα σκάνδαλα

Αρχές του έτους ήρθε στη δημοσιότητα ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ.  Ο Αλμπαϊράκ κατηγορήθηκε ότι με την οικογένειά του αγόρασαν γη σε σημείο όπου σχεδιάζεται να περάσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, για να ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και καταλύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Τι αποκάλυψε η εφημερίδα «Cumhuriyet»

Τα σχέδια του Μπεράτ Αλμπαϊράκ αποκάλυψε η εφημερίδα «Cumhuriyet» στις 20 Ιανουαρίου, όταν έγραψε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας αγόρασε τη γη το 2012, ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακοίνωση του έργου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλμπαϊράκ απέκτησε 13 στρέμματα γης κατά μήκος της σχεδιαζόμενης Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει το σχεδιαζόμενο έργο το 2011, πριν την εκλογή του ως πρωθυπουργός για τρίτη φορά και ο Αλμπαϊράκ αγόρασε οικόπεδα καταχωρημένα ως γεωργική γη στην περιοχή Αρναβούτκοϊ της Κωνσταντινούπολης, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Για το θέμα αυτό ξεκίνησε έρευνα εναντίον του δημοσιογράφου Hazal Ocak, ο οποίος έκανε την αποκάλυψη, με τον ισχυρισμό ότι «προσβάλλει τον δημόσιο υπάλληλο».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024