Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Πότε θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Πότε θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο

Απόδειξη δε του «πείσματός» του αποτελεί και το γεγονός πως αφού τα αμερικανικά μέσα έγραφαν για νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός ανέφερε μέσω Twitter «Κέρδισα τις εκλογές αυτές, με διαφορά».

Αποφασισμένος να μην αποδεχθεί την ήττα του φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιμένεις στα περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συνεχίζοντας από αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Απόδειξη δε του «πείσματός» του αποτελεί και το γεγονός πως αφού τα αμερικανικά μέσα έγραφαν για νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός ανέφερε μέσω Twitter «Κέρδισα τις εκλογές αυτές, με διαφορά».

Το επιτελείο του μάλιστα δεν δίστασε να καταθέσει ακόμα και αγωγή στην Αριζόνα με την κατηγορία ότι η πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία της νοτιοδυτικής πολιτείας απέρριψε λανθασμένα ψήφους ορισμένων ψηφοφόρων την Ημέρα των Εκλογών.

«Δε θα δεχθεί την ήττα του»

Οι σύμμαχοι του Τραμπ φαίνεται είτε να στηρίζουν την στρατηγική του ή να παραμένουν σιωπηλοί. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: ο Τραμπ δεν θα δεχτεί εύκολα την ήττα του.

Αντιθέτως, θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του αμφισβητώντας το εκλογικά αποτέλεσμα, ειδικά σε Πολιτείες – κλειδιά που έδωσαν τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν.

Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν παραδεχθεί ότι οι πιθανότητες που έχει να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι μικρές. Ενώ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη παραδοχή της ήττας του απερχόμενου προέδρου, έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι νομικές προσφυγές.

«Θα πρέπει να επιτρέψει στις επανακαταμετρήσεις να γίνουν, να υποβάλει όποιες προσφυγές υπάρχουν και μετά, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του», σχολίασε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Τι θα γίνει αν επιμείνει

Η αμερικανική πολιτική σκηνή δεν έχει έρθει στο παρελθόν αντιμέτωπη με παρόμοιο περιστατικό, καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων, πάντα επικρατούσαν οι πιο ψύχραιμες φωνές, που τάσσονταν υπέρ της ομαλής μετάβασης της εξουσίας.

Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι πολύ απλά. Ο Τραμπ μπορεί ποτέ να μην παραδεχθεί επισήμως την ήττα του, ούτε να παραστεί στην ορκομωσία του Μπάιντεν, χωρίς όμως στην πράξη να εμποδίσει την ομαλή μετάβαση. Θα ήταν σαν να έχουμε να κάνουμε με έναν αθλητή, ο οποίος αρνείται τη χειραψία με τον νικητή στο τέλος του αγώνα, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, όπως αναφέρει και σε δημοσίευμά της η Καθημερινη.

Ωστόσο η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι και αρκετά πιο περίπλοκη. Πέραν των νομικών προσφυγών ο Τραμπ θα μπορούσε να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει και το κολέγιο των εκλεκτόρων. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, αλλά πάντως δεν είναι απίθανο.

Αν και παραδοσιακά η λαϊκή ψήφος γίνεται σεβαστή, το Σύνταγμα αφήνει ουσιαστικά τον διορισμό των εκλεκτόρων στα χέρια της κάθε πολιτείας. Θα μπορούσαν λοιπόν ορισμένες πολιτείες με Δημοκρατικό κυβερνήτη, αλλά Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να στείλουν διπλούς εκλέκτορες. Σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είχε την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Εάν απέρριπτε τους διπλούς εκλέκτορες, τότε κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (270) και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είχε την ευθύνη να δώσει τη λύση. Κάθε  αποστολή πολιτείας σε αυτή την περίπτωση έχει μία ψήφο.

Πάντως σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε και η Νάνσι Πελόζι να μπλοκάρει την όλη διαδικασία και έτσι η διαδικασία να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ένα σενάριο θα ήταν ακόμη και η παρέμβαση του FBI ή άλλων οργάνων επιβολής του νόμου προκειμένου ο Τραμπ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Κάποιοι έχουν μιλήσει ακόμη και για παρέμβαση του στρατού.

Προσπάθειες νουθεσίας

Προσέγγιση με τον Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε ο στενός σύμβουλός του και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, προκειμένου να τον πείσει να αναγνωρίσει την ήττα του, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Άγνωστη παραμένει η αντίδραση του απερχόμενου προέδρου στην πρόταση του Τζάρεντ Κούσνερ, που θεωρείται άτομο απολύτου εμπιστοσύνης του, κι ενώ ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει δικαστικά από Δευτέρα, αμφισβητώντας εμπράκτως το εκλογικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, το φιλικό προς τον απερχόμενο πρόεδρο Fox News είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, εφόσον το επιτελείο του εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

Θέση για την κατάσταση πήρε και η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, η οποία βρίσκεται πλέον σε αυτούς που συμβουλεύουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Μέχρι στιγμής η Μελάνια δεν έχει εκφραστεί δημόσια, ωστόσο η γνώμη της είναι σταθερή, αν και την κρατούσε για τον εαυτό της.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο γαμπρός του Τραμπ και στενός σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ τον προσέγγισε με στόχο να τον πείσει να αποδεχθεί ότι έχασε.

Προηγουμένως, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, εφόσον το επιτελείο του εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024