Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Ολο το πακέτο στήριξης της οικονομίας με μπαράζ επιδομάτων, αυξήσεων και αναδρομικών

Lockdown : Ολο το πακέτο στήριξης της οικονομίας με μπαράζ επιδομάτων, αυξήσεων και αναδρομικών

Με το νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και με ένα μπαράζ πληρωμών επιδομάτων, αυξήσεων σε συντάξεις και αναδρομικών, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να επουλώσει τις μεγάλες πληγές του νέου καθολικού lockdown

Γραμμή άμυνας στην οικονομία για την αναχαίτιση της επέλασης της πανδημίας επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις νέες παρεμβάσεις στήριξης για εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους, ιδιοκτήτες ακινήτων και την παροχή ρευστότητας στην αγορά σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσα στα Χριστούγεννα. Με το νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και με ένα μπαράζ πληρωμών επιδομάτων, αυξήσεων σε συντάξεις και αναδρομικών το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να επουλώσει τις μεγάλες πληγές που ανοίγει στην κοινωνία και την οικονομία το νέο καθολικό lockdown, το οποίο βαθαίνει την ύφεση και επιδεινώνει την οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Με τη χώρα να έχει μπει από τις 6 το πρωί σε σκληρή καραντίνα τριών εβδομάδων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η έξαρση του κορονοϊού, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στη στήριξη της οικονομίας και συγκεκριμένα στη χριστουγεννιάτικη αγορά όπου παραδοσιακά ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι την περίοδο των γιορτών κυμάνθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ. «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το lockdown για τρεις εβδομάδες.

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές τις ημέρες των γιορτών για να πάρουν τις ανάσες που θέλουν ώστε να κρατηθούν όρθιες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου με την υπόθεση ότι τα σκληρά μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή θα αποδώσουν και η πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη τον Δεκέμβριο θα διασωθεί τζίρος την περίοδο των εορτών τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα και οι πληρωμές

Για να στηριχτεί η χριστουγεννιάτικη αγορά, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει μέσα στο επόμενο διάστημα την υλοποίηση πολλών μέτρων και πληρωμών ώστε μετά το τέλος της νέας καραντίνας να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ρευστότητα στην αγορά. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σχεδιάζεται να έχει πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα σχεδόν 4 δισ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό το ποσό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Αποζημίωση έως 800 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, επιδοτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια που θα φθάνουν και στο 90% της δόσης, «δώρο» το 50% των κρατικών δανείων, δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, υποχρεωτικό κούρεμα 40% των ενοικίων, επιστροφή του 50% της ζημιάς που θα υποστούν τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνθέτουν το πακέτο τόνωσης της ρευστότητας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων που μοιράζεται ως εξής:

  • 890 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Οσοι δηλωθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ για τμήμα του Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Οι αναστολές Νοεμβρίου αφορούν μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως και 4 Νοεμβρίου. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα πληρωθούν από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.
  • 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το κριτήριο θα είναι η μείωση εσόδων στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Για να υπάρξει ένεση ρευστότητας, η μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% εκτός και αν η επιχείρηση έχει κλείσει με κρατική εντολή οπότε δεν θα απαιτείται ούτε αυτή η μεταβολή. Το 50% του φθηνού κρατικού δανείου θα είναι «δώρο» και θα επιστραφεί. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ακόμη και αν δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή ή δεν απασχολούν προσωπικό. Θα μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020. Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα δίδονται κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ αν πλήττονται και 2.000 ευρώ αν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
  • 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό θα μοιραστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με μόνη διαφορά ότι θα λαμβάνεται υπόψη και η μεταβολή των εσόδων τον Νοέμβριο ώστε το χρήμα να φτάσει κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά αυτές τις ημέρες.
  • 108 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μέσω του οποίου επιδοτείται έως και το 90% της δόσης δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Περισσότερες από 100.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Στα τέλη Νοεμβρίου το κράτος θα αρχίσει να «πληρώνει» έως και το 90% της δόσης του δανείου που συνδέεται με πρώτη κατοικία. Η αρχή γίνεται με τους συνεπείς δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. Για εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής η κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων θα αρχίσει να τρέχει μετά τη λήξη της αναστολής ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με την τράπεζα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του. Για εννέα μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος.
  • 160 – 170 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι περίπου 170.000 κληρονόμοι των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ προκειμένου οι κληρονόμοι να υποβάλουν την αίτηση και να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016.
  • 30 εκατ. ευρώ θα δουν συνολικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο. Θα αποζημιωθούν το 50% των «χαμένων» ενοικίων.
  • 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι για τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας που θα δοθούν σε όσους έχει λήξει ή θα λήξει το επίδομα τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Επιπλέον, περίπου 130.000 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ.
  • 90 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν εντός του Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης το οποίο θα λάβουν φέτος για πρώτη φορά όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης στα νοικοκυριά οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα χορηγηθεί επίδομα για αγορά καυσόξυλων και πάλετ.

Επιπλέον οικονομική «ανάσα» που συνολικά υπερβαίνει τα 323 εκατ. ευρώ θα πάρουν οι επιχειρήσεις που κατέβασαν σήμερα ρολά με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι σε αναστολή με την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Sports in

Έχουν βάλει μπροστά τον σχεδιασμό στο Ντουμπάι – Ποιοι είναι οι τέσσερις προπονητές που ακούγονται

Το Ντουμπάι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ήδη έχει φτιάξει μια λίστα με τέσσερις υποψήφιους προπονητές, που ενδέχεται να αναλάβουν το νεοσύστατο αυτό club

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024