Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ : Προς επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Τζόρτζια - Διάγγελμα Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ : Προς επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Τζόρτζια – Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίζει να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ σε Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε θεσμικό και αμφιλεγόμενο μέσο για να του φράξει τον δρόμο

Ολοένα και πιο κοντά στον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και θα βάλει τέλος στο θρίλερ των αμερικανικών εκλογών, βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίζει να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ σε Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε θεσμικό και αμφιλεγόμενο μέσο για να του φράξει τον δρόμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 17 προκειμένου να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Σε περίπτωση που «κλειδώσει» τις παραπάνω δύο πολιτείες ή έστω μόνο την Πενσυλβάνια -δεδομένου ότι τα αποτελέσματα σε αυτές θα ανακοινωθούν πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτείες- θα φτάσει στο «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Διαβάστε επίσης: Θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ;

Διευρύνεται το προβάδισμα Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια

Στην Πενσυλβάνια αυξάνεται ακόμη περισσότερο το προβάδισμα Μπάιντεν, καθώς προηγείται πλέον του Τραμπ με 12.617 ψήφους από 9.746 που καταγράφηκε νωρίτερα.

«Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να χτίζει το προβάδισμά του, κάτι που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ» επισημαίνει ο John King του CNN. «Κάθε φορά που προσμετρώνται νέες ψήφοι, ο δημοκρατικός υποψήφιος διευρύνει το προβάδισμά του» προσθέτει. «Ο Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο παίρνει περισσότερες ψήφους, αλλά παίρνει τα δύο τρίτα των ψήφων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί ακόμη ισχυρό προβάδισμα, αλλά ο Μπάιντεν χτίζει μια ικανή διαφορά για να αναλάβει τον προεδρικό θώκο. Επί του παρόντος, περίπου 40.000 από τις εκκρεμείς ψήφους στην Πενσυλβάνια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κομητεία της Φιλαδέλφειας, όπου ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει πάνω από το 80% των ψήφων.

Καθώς ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τη διαφορά των 10.000 ψήφων έναντι του Τραμπ στην Πενσυλβάνια, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν «αδύνατο» να ανατραπεί με νομικές κινήσεις ή επανακαταμέτρηση, επισημαίνει ο δημοσιογράφος του CNN.

Στην κομητεία της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια έχουν απομείνει περίπου 40.000 ψηφοδέλτια για να καταμετρηθούν, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, δήλωσε η Λίζα Ντελέι, πρόεδρος των Επιτρόπων της Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνιστώντας υπομονή.

«Αγνοήστε τον θόρυβο που υπάρχει, επιτρέψτε μας να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία καταμέτρησης».

Προς επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια

Στη Τζόρτζια πάντως, αναμένεται επανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της πολύς μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων.

«Θα γίνει επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια» δήλωσε ο υπεύθυνος για τις εκλογές στη συγκεκριμένη πολιτεία και υποσχέθηκε διαφάνεια στη διαδικασία. Η επανακαταμέτρηση ήταν αναμενόμενη λόγω της πολύς μικρής διαφοράς, σημειώνει ο Guardian.

Αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά μόλις 1.579 ψήφους στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό στην πολιτεία, 49,4%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το CNN, αναμένεται ο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος, όπως αναφέρει πηγή προσκείμενη στο επιτελείο του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, θα προβεί σε ομιλία νίκης, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα της καταμέτρησης των ψήφων.

Για νοθεία επιμένει να μιλά ο Τραμπ

Στην αντίπερα όχθη και πιστός στη γραμμή που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υιοθετεί αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την ακεραιότητα του αριθμού των ψήφων στη Φιλαδέλφεια.

«Η Φιλαδέλφεια έχει μια σάπια ιστορία σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών» δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, χωρίς για ακόμη μια φορά να παραθέτει κάποια απόδειξη.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και για την Τζόρτζια, όπου διερωτάται «πού πήγαν οι χαμένοι ψήφοι στρατιωτικών».

Ψάχνουν ποιος θα πει στον Τραμπ ότι χάνει

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραδεχθεί την ήττα του έναντι του Τζο Μπάινεν, ακόμα και εάν η απώλεια πολιτειών όπως η Τζόρτζια και η Πενσυλβάνια ουσιαστικά «κλείνει» το δρόμο για την επανεκλογή του, αποκαλύπτει το CNN.

Στελέχη του επιτελείου του, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπάρχη Μαρκ Μέντοους, δεν έχουν επιχειρήσει να κάνουν τον Τραμπ να αποδεχθεί τις εξελίξεις, αντ’ αυτού υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι «του κλέβουν» τις εκλογές.

Σύμμαχοι του Τραμπ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι κάποιος θα πρέπει να πει στον αμερικανό πρόεδρο ότι ο χρόνος του στο Λευκό Οίκο ενδεχομένως να τελειώνει, όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα σε ποιον θα «πέσει ο κλήρος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ο γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ.

Πάντως, σε μια δήλωση που εμμέσως συνιστά παραδοχή ήττας του Ντόναλντ Τραμπ προέβη ο οικονομικός του σύμβουλος, Λάρι Κούντλοου, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει πως θα υπάρξει «ειρηνική παράδοση της εξουσίας».

«Θα κινηθούμε με βάση το κράτος δικαίου, το ίδιο και ο πρόεδρος» δήλωσε ο Κούντλοου, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ προτίθεται να συνεχίσει τη μάχη μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024