Το σύνολο του προσωπικού θα υποβάλλεται σε εξέταση σε εβδομαδιαία βάση

Σε εξέταση για κοροναϊό με γρήγορα τεστ αντιγόνων θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία όλης της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κάθε εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα αποστέλλει σε όλα τα γηροκομεία κιτ για rapid test που θα καλύπτουν το σύνολο του προσωπικού, δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε τα πιο δραστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη για την προστασία των ηλικιωμένων. Έχουμε ήδη τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και κάνουμε διαρκείς ελέγχους τόσο για την τήρηση των μέτρων, όσο και για τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού. Διασφαλίσαμε την αποστολή rapid test για όλο το προσωπικό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνονται περίπου 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα ειδικά στις δομές αυτές» είπε.

«Με τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων διασφαλίζουμε ακόμη περισσότερο τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και, την ίδια στιγμή, έχουμε έγκαιρη, ακριβή και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης σε κάθε δομή. Το υπουργείο, οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι των φορέων, είμαστε σε επαγρύπνηση και κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να διασφαλίσουμε τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία των ηλικιωμένων» διαβεβαίωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Σε αντίθεση με τη μοριακή μέθοδο PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού και θεωρείται η βέλτιστη διαγνωστική εξέταση, τα rapid tests ανιχνεύουν μόνο «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του ιού που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα τεστ αυτά πιστεύεται ότι προσφέρουν χαμηλότερη αξιοπιστία από το PCR, δίνουν όμως αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr