Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο εφικτή είναι η κατάληψη εξουσίας από τον Τραμπ

Πόσο εφικτή είναι η κατάληψη εξουσίας από τον Τραμπ

Οι πολιτικοί αναλυτές βάζουν σε ρεαλιστική βάση τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ

Καθώς οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούν τα  επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογων, και στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας, αναλυτές εξετάζουν το κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε πράγματι να υλοποιήσει αυτό που συχνά πυκνά έχει αφήσει να εννοηθεί: Να μην δεχθεί να παραδώσει την αμερικανική προεδρία, σε περίπτωση ήττας του

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, τους τελευταίους έξι μήνες ο νυν αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως αρνηθεί να δεσμευτεί για μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

«Ο μόνος τρόπος να χάσουμε αυτές τις εκλογές είναι να γίνει απάτη. Θυμηθείτε το. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χάσουμε»

Μπορεί όμως πραγματικά ο Τραμπ να μην παραδώσει την εξουσία σε περίπτωση που χάσει;

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές, οι ΗΠΑ ίσως βρεθούν σε μία διαδικασία καταμέτρησης αρκετών ημερών και όχι απλώς ωρών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο Τραμπ δει πως προηγείται σε κάποιες πολιτείες και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται σε κάποιες άλλες, θα μπορούσε να σπεύσει να αυτοκηρυχθεί νικητής, πριν αυτό καθοριστεί από τις ψήφους των αμερικανών.

Σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να παίξει ρόλο, ότι οι ψήφοι των Δημοκρατικών καταμετρώνται αργότερα, καθώς οι ψήφοι από τις αστικές περιοχές, στις οποίες συνήθως πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταμετρηθούν.

Το σενάριο της κατάληψης του Λευκού Οικού

Στο σενάριο που ο Ντόναλντ Τραμπ , σε περίπτωση ήττας του, αρνηθεί να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ποιος θα είχε την αρμοδιότητα να τον απομακρύνει;

Ο Μπάιντεν, τον Ιούνιο, δήλωνε πεπεισμένος ότι ο στρατός θα ήταν αυτός που θα απομάκρυνε τον Τραμπ από την προεδρική κατοικία.

Οι στρατιωτικοί βέβαια έχουν άλλη γνώμη. Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλεϊ, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην αμερικανική στρατιωτική ιεραρχία δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν σκοπεύουν να εμπλακούν.

«Στην περίπτωση διένεξης σχετικής  με τις εκλογές, με βάση τον νόμο, τα αμερικανικά δικαστήρια και το αμερικανικό Κογκρέσο επιφορτίζονται με την επίλυση οποιασδήποτε διαμάχης και όχι ο αμερικανικός στρατός. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ»

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια πιθανή άρνηση του Τραμπ να παραδώσει την εξουσία, σε περίπτωση ήττας του, μόνο μεγάλα προβλήματα θα δημιουργούσε.

Όπως πάντως και ο ίδιος ο Τραμπ συνηθίζει να δηλώνει: «Θα δούμε τι θα γίνει»

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024