Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκθρονίζει ο Μπάιντεν τον Τραμπ; - Σε ποιες πολιτείες κρίνονται οι εκλογές

Εκθρονίζει ο Μπάιντεν τον Τραμπ; – Σε ποιες πολιτείες κρίνονται οι εκλογές

Τι λένε οι πολιτικοί αναλυτές

Αναμένοντας τον «λευκό καπνό» για το ποιος εκ των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν επικρατήσει τελικά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις πολιτείες – κλειδιά που παραδοσιακά έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, και που οι αμερικανοί αποκαλούν «swing states», πολιτείες δηλαδή που μπορούν να «γείρουν» είτε προς τους Δημοκρατικούς είτε προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι swing states θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι swing states είναι ουσιαστικά οι μεταβαλλόμενες πολιτείες, οι ψηφοφόροι των οποίων δεν έχουν σταθερή κομματική προτίμηση.

Είναι οι πολιτείες στις οποίες «πέφτουν» τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση από τους υποψηφίους και δίνεται μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς δεν αποκλείεται να είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Οι σημαντικότερες σε εκλεκτορικές ψήφους πολιτείες και για φέτος είναι η Φλόριντα (29), η Πενσυλβάνια (20), το Οχάιο (18), η Τζώρτζια (16), η Βόρεια Καρολίνα (15), η Αριζόνα (11), το Γουϊσκόνσιν (10) και η Αϊόβα (6).

Τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με έρευνα του CBS οι ισορροπίες στις κρίσιμες πολιτείες έχουν ως εξής:

Αριζόνα

Ο Μπάιντεν κεδρίζει το 51% ενώ ο Τραμπ το 46%. Το όριο του στατιστικού λάθους όμως φτάνει στο 6%.
Το 2016 πάντως, ο Τραμπ είχε κερδίσει στην πολιτεία αυτή με 3.5% , ενώ κανείς Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει επικρατήσει στην Αριζόνα, από τον Μπιλ Κλίντον, 24 χρόνια πριν και μετά.

Άιοβα

Στην Άιοβα, εκεί που ο Τραμπ το 2016 επικράτησε εύκολα, οι δύο υποψήφιοι παρουσιάζονται ισόπαλοι. Το 2008 και το 2012 η Άιοβα είχε επιλέξει για την προεδρία των ΗΠΑ των Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο Τραμπ στηρίζεται εδώ στους ψηφοφόρους που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς και στους λευκούς ευαγγελιστές.

Οχάιο

Και εδώ καταγράφεται μια οριακή μάχη. Με τους δύο υποψηφίους να συγκεντρώνουν από 49% και το στατιστικό λάθος στο 5.9%. Όποιος πάντως επικρατήσει στο Οχάιο, σύμφωνα με το CBS, θα μπορούσε να κερδίσει και την προεδρία.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 50%, ενώ ο Τραμπ φαίνεται να πείθει το 48% των ψηφοφόρων. Το 2016, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε κερδισεί την Χίλαρι Κλίντον με διαφορά σχεδόν 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Τζόρτζια

Αντίστοιχη διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ καταγράφεται και στην Τζόρτζια με 50% και 47% αντίστοιχα. Σε συγκρίση με τα ποσοστά του καλοκαιριού, ο Μπάιντεν παρουσιάζει αύξηση στα ποσοστά του κατά 2%.

Φλόριντα

Το ποιος θα κερδίσει τις 29 εκλεκτορικές ψήφους της Φλόριντα, ίσως κρίνει και το ποιος τελικά θα εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν ηγείται με 2% (51% – 48%) ενώ καταγράφεται ήδη ρεκόρ συμμετοχής ψηφοφόρων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024