Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Με νέα παράτυπη Navtex υποδέχθηκε τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ

Τουρκία : Με νέα παράτυπη Navtex υποδέχθηκε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Με νέα παράτυπη Navtex για πρόσθετες παράνομες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Μπαρμπαρός υποδέχθηκε η Τουρκία τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ, στέλνοντας για μια ακόμα φορά προς πάσα κατεύθυνση τα μηνύματά της.

Με νέα παράτυπη Navtex για πρόσθετες παράνομες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Μπαρμπαρός υποδέχθηκε η Τουρκία τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ, στέλνοντας για μια ακόμα φορά προς πάσα κατεύθυνση τα μηνύματά της.

Στα τεμάχια 5 και 6

Οπως μεταδίδει το philenews.com, αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά την λήξη της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον νέο εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Τατάρ, εξέδωσε παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες σε νέα περιοχή, γειτονική εκείνης που παράνομα ενεργούσε από τις 10 Οκτωβρίου στα τεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη νέα Navtex, το «Μπαρμπαρός» διακόπτει «πρόωρα» τις προηγούμενες σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 6 και 7 (που έληγαν στις 9 Νοεμβρίου) και μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή των τεμαχίων 5 και 6.

Από τα μεσάνυχτα


Εικόνα philenews.com

Στον χάρτη, με αρ.1 η περιοχή όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός» από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και αργά το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου.

Με αρ. 2 η περιοχή που παράτυπα δέσμευσε η Τουρκία για νέες σεισμογραφικές έρευνες του Μπαρμπαρός, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Σε φιλική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη το απόγευμα η πρώτη συνάντησή του με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

«Οπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.


Η συνάντηση Αναστασιάδη (δεξιά) – Τατάρ (αριστερά) έγινε υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (κέντρο)

«Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες» είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήγειρε εν συνεχεία «το θέμα της Αμμοχώστου», ο δε συνομιλητής του το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

«Ηταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Περισσότερα για τις δηλώσεις Αναστασιάδη αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ: Υπάρχει διάσταση θέσεων με τον Τατάρ

Τι είπε ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης

Στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας λόγο για λύση «δίπλα – δίπλα» στη βάση δύο κρατών, που είναι η επιδίωξή του.

Σε δηλώσεις μιάμιση ώρα περίπου μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, η πρώτη τους, την περισσότερη ώρα ήταν τετ α τετ και συζήτησαν διάφορα θέματα χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ για την οποία εξέφρασε την άποψή του, όπως είπε.


Φωτογραφία aa.com.tr

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και της εντολής που έχει πάρει από τον «λαό», η ομοσπονδιακή λύση που συζητείται από το 1977 και εντεύθεν δεν έχει και πολλές ελπίδες για την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και τους Τουρκοκύπριους. Γι αυτό, πρόσθεσε, ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες ιδέες στο τραπέζι, λέγοντας πως ο χρόνος έχει παρέλθει.

Αναφέροντας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δώσει χρόνο στις πλευρές για να σκεφτούν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι η πρόταση για πενταμερή συνάντηση έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Περιλαμβάνονταν στην επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Περισσότερα για τις δηλώσεις Τατάρ: Στην πενταμερή θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024