Συνολικά 10 υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προτάθηκαν από χώρες – μέλη του Οργανισμού, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ στην ιστοσελίδα του. Ανάμεσά τους και η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει προταθεί από την Ελλάδα.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι υποψηφίους έχουν προτείνει άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ διεκδικούν την εκλογή και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Έτσι η εκλογή νέου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ καθίσταται δύσκολη με τόσους/τόσες πολλούς υποψηφίους/υποψήφιες, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξε η πληροφορία ότι αυτή τη φορά είναι η σειρά της Ευρώπης να εκλέξει Γενικό Γραμματέα και εμφανίστηκαν 7 ευρωπαίοι υποψήφιοι/ες  να διεκδικούν αυτή τη θέση (όπως τώρα τελευταίως και άλλες διεθνείς θέσεις) οι ΗΠΑ. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων έχει ως εξής:

Mathias Cormann (Αυστραλία), Άννα Διαμαντοπούλου (Ελλάδα), Vladimir Dlouhύ (Τσεχία), Philipp Hildebrand (Ελβετία), Kersti Kaljulaid (Εσθονία), Ulrik Vestergaard Knudsen (Δανία), Michal Kurtyka (Πολωνία), Christopher Liddell (ΗΠΑ), Cecilia Malmstrfm (Σουηδία ) και William Morneau (Καναδάς)

Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α που θα διαδεχθεί τον σημερινό Γενικό Γραμματέα Ανχελ Γκουρία, για θητεία πέντε ετών ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2021. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής πρέσβης Κρίστοφερ Σάροκ, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου και πρύτανης του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ, αναμένεται να καλέσει όλους τους υποψήφιους για συνέντευξη από τις χώρες – μέλη στις συνόδους των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Μετά τις συνεντεύξεις, ο πρόεδρος θα έχει εμπιστευτικές διαβουλεύσεις με τις επιμέρους χώρες – μέλη για να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφιοτήτων και τελικά να βρεθεί εκείνη για την οποία θα υπάρξει συναίνεση να ηγηθεί του ΟΟΣΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο