Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ: «Η Ελλάδα να αφήσει τους εγωισμούς και να έρθει να μιλήσουμε»

Ακάρ: «Η Ελλάδα να αφήσει τους εγωισμούς και να έρθει να μιλήσουμε»

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραχώρηση στο θέμα της Ανατ. Μεσογείου

Η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία, αφήνοντας τους εγωισμούς και τις κακομαθημένες συμπεριφορές, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

«Υπάρχει δίκαιο της θάλασσας, υπάρχει διεθνές δίκαιο. Εάν προσπαθήσετε να περιορίσετε μια χώρα με 1870 χιλιόμετρα ακτής με τα δικά σας σύνορα και να πείτε ότι ‘όλα είναι δικά μου’, τότε θα υπάρξει πρόβλημα» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στη θάλασσα, όπως επίσης και των Τουρκοκυπρίων.

Η Γαλλία να κοιτάξει πρώτα το μπόι της

Ο τούρκος υπ. Άμυνας τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο κι ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ισχύσει χωρίς την Τουρκία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη Γαλλία.

«Ορισμένες χώρες, χωρίς να βλέπουν την ισχύ και το μπόι τους, προσπαθούν να παίξουν ρόλους στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι δρόμοι που είναι αδιέξοδοι. Έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά σε κανέναν εδώ δεν μπορούν να θέσουν κανόνες. Δεν εγκαταλείπουμε ούτε παραχωρούμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τους τρίτους να είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και χωρίς προκαταλήψεις».

Μόνη λύση ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραχώρηση στο θέμα της Ανατ. Μεσογείου κι ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει:
«Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εκτός από αυτό, με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως ‘ό,τι λέω εγώ θα γίνεται πάντα’… όχι αυτό δεν μπορείτε να επιβάλλετε να γίνει αποδεκτό».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας ζήτησε μάλιστα από τους φοιτητές της στρατιωτικής ακαδημίας να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στο θέμα των Navtex, μία νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατ. Μεσόγειο.

Πομπέο: Αποδοκιμάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, μερικές μόνο ημέρες μετά την αποστολή επιστολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην εν λόγω επιστολή, προς τον Νίκο Δένδια, ο Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο αμερικανός ΥΠΕΞ επαινεί τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024