Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαστογραφίες : Πυρά ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ κατά κυβέρνησης για επικοινωνιακό σόου

Μαστογραφίες : Πυρά ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ κατά κυβέρνησης για επικοινωνιακό σόου

 Εντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διενέργεια δωρεάν ψηφιακών μαστογραφιών σε γυναίκες ηλικίας από 49 έως 50 ετών.

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διενέργεια δωρεάν ψηφιακών μαστογραφιών σε γυναίκες ηλικίας από 49 έως 50 ετών.

Ανησυχία

Πέραν του πολιτικού στίβου, η εξαγγελία προκάλεσε ανησυχία σε αρκετές γυναίκες που ζουν υπό τον φόβο νόσησης λόγω οικογενειακού ιστορικού αλλά και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας που ήξεραν ότι μπορούσαν μέσω του ΕΟΠΥΥ να πραγματοποιήσουν αυτές τις σημαντικές εξετάσεις σε μία χρονική στιγμή που η εξάπλωση του κοροναϊού προκαλεί φόβο και ανασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός έκανε την εξαγγελία στις 25 Οκτωβρίου, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, από το Μέγαρο Μαξίμου όπου υποδέχτηκε γυναίκες οι οποίες αντιμετώπισαν τη νόσο και κατάφεραν να την νικήσουν ή  βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας.

Είπε πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου και για οποιαδήποτε γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν την ηλικία, είτε είναι ασφαλισμένη είτε ανασφάλιστη, θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα παραπεμπτικό για τη διενέργεια της ψηφιακής μαστογραφίας.

Το παραπεμπτικό

Το παραπεμπτικό αυτό θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκτέλεση του. Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της.

Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με το σχετικό sms ή email. Όσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, όπου δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους, το κέντρο θα ανακτήσει το παραπεμπτικό τους και θα κλείσουν ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης.

Οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας

Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή, και ο συγκεκριμένος ηλικιακός προσδιορισμός, προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα στη Βουλή, αρχικά διά στόματος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επιδιώκει να καταργήσει τις δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες μικρότερης ηλικίας , δηλαδή μεταξύ 35 και 48 χρονών.

Και άλλα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνέχεια άσκησαν σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με βασικό επιχείρημα ότι ήδη από το 2018, με νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, (στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ της 19ης Ιουνίου του 2018) κατοχυρωνόταν η δωρεάν η «μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα 50 ετών». Προβλεπόταν επίσης στον ίδιο νόμο, το δικαίωμα σε γυναίκες άνω των 35 ετών να κάνουν δωρέαν μαστογραφίες, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Η Σία Αναγνωστοπούλου μάλιστα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο της στην Αυγή της Κυριακής την 1η Νοεμβρίου, επιτέθηκε εκ νέου κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εξαγγείλει ουσιαστικά τη δραστική μείωση του εύρους κάλυψης της διάταξης του 2018 για δωρεάν μαστογραφία.

«Επικοινωνιακό σόου»

Και σημείωσε σχετικά: «Ο κ. Πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια ψεύτικη και κολοβή εξαγγελία. Εκμεταλλευόμενος την ημέρα και εργαλειοποιώντας τις γυναίκες που είχε μπροστά του έκανε μια θρασύτατη και αναξιοπρεπή για Πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής χώρας, επικοινωνιακή εξαγγελία. Πράγματι, η ψεύτικη εξαγγελία βάζει σε δοκιμασία όχι μόνο την κοινή λογική αλλά και τον πυρήνα του δημοκρατικού κράτους πρόνοιας.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκμεταλλευόμενος το μείζον θέμα της πρόληψης του καρκίνου για κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος πρόνοιας, αποφάσισε να δώσει ένα επικοινωνιακό σόου. Αντιμετώπισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ως ευκαιρία, και τις γυναίκες μπροστά του ως υπηκόους στις οποίες ο γενναιόδωρος ηγεμόνας προσφέρει προνόμια –δωρεάν μαστογραφία. Στο δικό του αξιακό σύμπαν δεν εντάσσεται η εν γένει πρόληψη του καρκίνου –όχι μόνο του μαστού- στο Πρόγραμμα μιας κυβέρνησης που επιδιώκει να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας. Δεν αποτελεί μια από τις διατάξεις μιας συνολικής απόφασης, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ του 2018. Αποτελεί ένα γενναιόδωρο προνόμιο που παραχώρησε ο φιλεύσπλαχνος Πρωθυπουργός προς τις υπηκόους του».

Στη Βουλή η αντιπαράθεση

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος για το θέμα στη Βουλή είπε ότι είναι παραπειστική η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 49 ετών, δεδομένου ότι ήδη από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρ. 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, και 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Συνέχισε λέγοντας ότι την ώρα που όλη η κοινωνία ανησυχεί για τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπ. Υγείας με τις δηλώσεις του δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα που υπονομεύει την αναγκαία συναίνεση που χρειάζεται η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Κικίλιας : «Το είπατε αλλά το ξεχάσατε»

Στις αιτιάσεις του Ανδρέα Ξανθού, απάντησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «η νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στο ευαίσθητο θέμα των προληπτικών μαστογραφιών, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε, αλλά πάλι «ξέχασε» να βρει τα λεφτά για να το κάνει». Πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, ότι παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το 2019 οι εξετάσεις -προληπτικές και μη- που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού, σημειώνει ο υπουργός Υγείας. Προσθέτει ότι από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες»

Στήριξη Φώφης σε Ξανθό

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα Υγείας, παρείχε στήριξη στον Ανδρέα Ξανθό. Ανέφερε στη Βουλή τη μέρα που έγινε η πρωθυπουργική εξαγγελία ότι «Σαράντα πέντε γυναίκες βουλευτές το 2016 στείλαμε μία επιστολή στον τότε αρμόδιο υπουργό Υγείας και του ζητήσαμε να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία γιατί είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και επειδή η σχετική τεχνολογία ήταν σχετικά πρόσφατη ο ΕΟΠΥΥ δεν την κάλυψε. Πράγματι, προς τιμήν του, ο κ. Ξανθός ανταποκρίθηκε. Ήμασταν γυναίκες βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής και ρύθμισε την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιακή μαστογραφία από τις αρχές του 2017. Το καταθέτω για τα πρακτικά».

«Οχι κινήσεις εντυπωσιασμού»

Και κατέληξε: «Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία και για κατανάλωση. Χρειάζονται μεγαλύτερη ανθρωπιά και αυτό που κατά κύριο λόγο χρειάζεται είναι να υπάρξουν επιτέλους ψηφιακοί μαστογράφοι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές και νησιά που οι γυναίκες δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης. Να δούμε λοιπόν τι μπορεί να γίνει, να ιεραρχήσουμε και να είμαστε όλοι στο πλευρό σας για να βελτιώσουμε αυτήν την κατάσταση. Αλλά όχι κινήσεις εντυπωσιασμού πάνω σε αυτό το θέμα».

 

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024