Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρόπολη : Πόλεμος στα social media για τους νέους διαδρόμους - Η απάντηση του ΥΠΠΟ

Ακρόπολη : Πόλεμος στα social media για τους νέους διαδρόμους – Η απάντηση του ΥΠΠΟ

Οι νέοι διάδρομοι που κατασκευάζονται στον ιερό βράχο έχουν προκαλέσει την αντίδραση μερίδας πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι δεν αρμόζουν στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του μνημείου

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη όσον αφορά το θέμα του σχεδιασμού του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Οι νέοι διάδρομοι που κατασκευάζονται στον ιερό βράχο έχουν προκαλέσει την αντίδραση μερίδας πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι δεν αρμόζουν στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του μνημείου.

Ισχυρίζονται ότι η λύση που επιλέχτηκε απειλεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός τόσο σημαντικού μνημείου καθώς, όπως λένε, υπάρχουν πιο ήπιες λύσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλήρη επισκεψιμότητα και προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, χωρίς να δίνουν την εικόνα μιας «τσιμεντωμένης» Ακρόπολης.

Στο στόχαστρο των διαφωνούντων βρίσκεται και το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού προκρίνει τη μελέτη-χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, και δεν ανέθεσε τη μελέτη στο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό του.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν λάβει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Τότε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει ότι «όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο, όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».

Πόλεμος στα social media: Οι επικρίσεις…

Τα social media έχουν πάρει από χθες φωτιά, καθώς διασταυρώνουν τα ξίφη τους από τη μία πλευρά οι πολέμιοι των νέων διαδρόμων και από την άλλη όσοι θεωρούν ορθό τον σχεδιασμό του υπουργείου και την έγκριση που έχει δώσει το ΚΑΣ.

…και οι υπέρμαχοι της παρέμβασης

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τον Μάιο μετά την έγκριση του ΚΑΣ…

Η ανακοίνωση του υπουργείου τον Μάιο του 2020 ανέφερε ότι: «Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ οι νέες διαδρομές θα αναπτυχθούν σε ευθείες και τεθλασμένες γραμμές, ενώ θα αποφευχθούν καμπύλες κατά τον σχεδιασμό. Τόσο οι διάδρομοι των επισκεπτών όσο και τα πλατώματα θα πρέπει να διαστρωθούν με το ίδιο υλικό. Η χρωματική διαφοροποίηση θα αξιοποιείται μόνο για τη δήλωση τον αρχαίων οδεύσεων. Ως εκ τούτου, θα διακρίνεται χρωματικά μόνον η οδός Παναθηναίων (δηλαδή το τμήμα της διαδρομής από τα Προπύλαια έως τη ΒΑ γωνία του Παρθενώνα) και αργότερα η βόρεια οδός, ενώ όλα τα πλατώματα και οι συμβατικές διαδρομές θα αποδίδονται, με άλλη απόχρωση υλικού. Επίσης, θα επισημανθούν με διαφοροποίηση υλικού ή χρώματος τα όρια σημαντικών – αλλά αθέατων μέχρι στιγμής- κτισμάτων επί του βράχου. Προτείνεται να διατηρηθεί και η δυνατότητα κίνησης αμαξιδίων ΑΜΕΑ και στην περιοχή νοτίως του Παρθενώνα. Οι νέες διαστρωματώσεις θα φέρουν μέσο πάχος 8 εκατοστών. Θα επιλεγούν υλικά, με μεγάλη αντοχή, συμβατά με τα μνημεία.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι σχετική μελέτη εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του συνολικού χορηγικού προγράμματος που αφορά στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη των Αθηνών.

…και τι απαντά σήμερα στους επικριτές

Σε ειρωνικό τόνο διατυπώθηκε η χθεσινή ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού προς τους επικριτές του έργου, τους οποίους ουσιαστικά χαρακτηρίζει υποκριτικά «ευαίσθητους», επισημαίνοντας ότι η τσιμεντόστρωση των διαδρομών υφίσταται τα τελευταία 20 χρόνια.

Ολόκληρη η απάντηση του ΥΠΠΟ:

«Ανακοίνωση σχετικά με τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024