Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσιόδρας : Το ΕΣΥ θα πιεστεί με μαθηματική ακρίβεια  - Τρεις φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Τσιόδρας : Το ΕΣΥ θα πιεστεί με μαθηματική ακρίβεια – Τρεις φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Τα σημερινά δεδομένα καθώς και  τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πανδημίας παρουσίασε σε συνέδριο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τόνισε πως είναι  απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα σημερινά δεδομένα καθώς και  τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πανδημίας παρουσίασε σε συνέδριο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τόνισε πως είναι  απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ποιους χτυπάει ο κοροναϊός στο δεύτερο κύμα – Κινδυνεύουν οι 18αρηδες

Ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε ότι ηλικίες άνω των 45 και ιδιαίτερα οι άντρες, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ενώ οι νεότερες ηλικίες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Ωστόσο, ο κ. Τσίοδρας σημείωσε ότι στο δεύτερο κύμα πανδημίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων  στις ηλικίες από 18-24 , λόγω της ανεμελιάς των νέων αλλά και τους τρόπους διασκέδασής τους.

«Στη Θεσσαλονίκη είδαμε επιθετική αύξηση μέσα σε δέκα ημέρες σε ηλικίες 18-24 από τις νεανικές δραστηριότητες που υιοθετούν οι νέοι άνθρωποι. Οι χώροι εστίασης είναι επίφοβοι, τα γυμναστήρια, τα αθλητικά γεγονότα», τόνισε.

Στο 58% η χρήση μάσκας στη χώρα

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι κλειστές δομές, οι χώροι εργασίας με πολλά άτομα ή τα εργοστάσια, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων ειδικά εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, το ποσοστό χρήσης μάσκας βρίσκεται στο 58% αυτή τη στιγμή,  ενώ το ιδανικό θα ήταν να φτάσει το 95%.

Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το ΕΣΥ- Γίνονται 100 εισαγωγές τη μέρα

Ο κ. Τσίοδρας μίλησε και για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να στελεχωθούν οι ΜΕΘ

Υπάρχει ακόμα επάρκεια, είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε.  Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο κ. Τσίοδρας.

Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης.

Τρεις φορές πάνω τα κρούσματα

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.

Τι είπε για τα μέτρα

Επίσης, όπως σημείωσε, τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε.

Σχετικά με τους λιγότερους θανάτους που παρατηρούνται στο δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Τσίοδρας είπε πως για αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις όπως η καλύτερη περιποίηση των ασθενών, τα φάρμακα και η γρηγορότερη ανίχνευση με τα τεστ.

Η Ελλάδα πραγματοποιεί 20.000 τεστ ημερησίως και έχει επάρκεια, ενώ όπως επεσήμανε, άλλες χώρες έχουν έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μ. Βρετανία που στις 28 Οκτωβρίου, δεν είχε διαθεσιμότητα τεστ.

Το εμβόλιο

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο ίδιος είπε ότι το timing είναι σημαντικό. Πότε και υπό ποιες συνθήκες  θα γίνεται και βέβαια αν θα θελήσει ο πληθυσμός να το κάνει.Ωστόσο,  ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από fake news που κυκλοφορούν ειδικά από άτομα σχετιζόμενα με την υγεία. «Το θετικό είναι ότι το εμβόλιο  θα είναι έτοιμο μάλλον προς τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024