Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάμος : Πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα - Έως και 6 Ρίχτερ περιμένουν οι επιστήμονες

Σάμος : Πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα – Έως και 6 Ρίχτερ περιμένουν οι επιστήμονες

Τριάντα μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Τριάντα μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Η μετασεισμική δραστηριότητα κρίνεται φυσιολογική και οι επιστήμονες περιμένουν ακόμα μεγαλύτερους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες.

Σεισμολόγοι δηλώνουν βέβαιοι ότι ο σεισμός που ταρακούνησε όλη τη χώρα αλλά και την Τουρκία ήταν ο κύριος αλλά παραμένουν σε επιφυλακή.

«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.

«Μιλάμε για ένα σεισμό ο οποίος είναι της τάξης του 7, ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο. Όμως πρακτικός αδύνατο ένας σεισμός της τάξης του 7 να μην έχει μια πλούσια ακολουθία με σημαντικούς μετασεισμούς οι οποίοι μπορεί να φτάνουν του μεγέθους του 6», λέει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Στο ίδιο κλίμα και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας ο οποίος ανέφερε: «Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ισχυροί σεισμοί να έχουν την ίδια ακολουθία. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πιο καθαρό μετά από μια – δυο ημέρες».

Παράλληλα, τονίζουν πως οι ζημιές που περιορίστηκαν ουσιαστικά σε παλιά κτίσματα δείχνει ότι τα κτίρια στη Σάμο τα έσωσε η αντισεισμική θωράκιση τους.

«Η προσοχή μας όμως θα πρέπει να σταθεί ουσιαστικά στους μετασεισμούς που μπορεί να έχουμε ένα μετασεισμό της τάξεως 6-6.2 ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλέον ζημιές σε κτήρια που ήδη έχουν υποστεί ζημιές», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Λέκκας : Πιθανόν να έρθουν μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται. «Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος» τόνισε στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μην είναι κάτω από προσόψεις κτιρίων, να μην βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και σε παλιά σπίτια», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι ακραία περίπτωση να έχουμε μεγαλύτερο μετασεισμό, ωστόσο υπάρχει ισχυρή περίπτωση οι μετασεισμοί που θα έρθουν να είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Οι κάτοικοι πρέπει επίσης να τηρούν τις οδηγίες της πανδημίας. Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερο τσουνάμι», είπε ο ίδιος.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Σάμος άντεξε καθώς όπως είπε είναι υψηλή η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Τσελέντης: Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία

Για πλούσια και ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, τονίζοντας ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Σάμο, είναι ο κύριος σεισμός.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο σεισμός προήλθε από γνωστό ρήγμα και είχε μικρό εστιακό βάθος.

Ο κ. Τσελέντης προειδοποίησε ότι αναμένουν αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Ζήτησε μάλιστα από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα παλιά κτίρια προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί ατόμων σε έναν νέο μετασεισμό.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχει φοβερές είναι οι καταστροφές από τον σεισμό στη Σμύρνη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024