Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Raised by Wolves : Ο Ridley Scott δημιούργησε την πιο συναρπαστική τηλεοπτική sci-fi δυστοπία

Raised by Wolves : Ο Ridley Scott δημιούργησε την πιο συναρπαστική τηλεοπτική sci-fi δυστοπία

Η νέα σειρά της ΗΒΟ καταφέρνει να συνδυάσει τα φουτουριστικά στοιχεία και τα εντυπωσιακά εφέ με ορισμένες από τις πλέον ανθρώπινες ανησυχίες μας

Για πολλούς από εμάς, χρειάστηκαν μόνο δυο λέξεις για να ανυπομονούμε για τη νέα sci-fi σειρά της ΗΒΟ: «Ridley Scott». Ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας, έκανε για άλλη μια φορά την έκπληξη, οικοδομώντας μια εξωπραγματικά όμορφη δυστοπία, αυτή τη φορά για τη μικρή οθόνη. Στο Raised By Wolves, το οποίο διατίθεται για την Ελλάδα αποκλειστικά στο Vodafone TV, συναντάμε όλα όσα μας έκαναν να αγαπήσουμε το genre: Τα εντυπωσιακά εφέ, έναν κόσμο πολύ διαφορετικό κι όμως πολύ συγγενικό με τον δικό μας, καθηλωτικές συγκρούσεις, αλλά και τα υπαρξιακά ερωτήματα που ανέκαθεν έθετε η ποιοτική sci-fi αφήγηση.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Αφιλόξενη ομορφιά

Ένα αχαρτογράφητο εξωγήινο τοπίο, «σπαρμένο» με μυστήριο: Γιγαντιαία οστά, που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός είδους αντίστοιχου μεγέθους – όμως ποιου; Φήμες για το τι μπορεί να υπάρχει πέρα από τα χέρσα εδάφη που δημιουργούν την άγρια ομορφιά που συγκλονίζει τον θεατή. Και τα οποία καλύπτονται από τεράστιες τρύπες άγνωστης προέλευσης. Αυτή είναι η πρώτη μας εικόνα για τον εξωπλανήτη Kepler-22b – ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι υπαρκτός, σε κάποιο γαλαξία όχι και τόσο μακριά (με συμπαντικούς όρους) από τον δικό μας. Η Γη, όπως μαθαίνουμε, έχει ήδη καταστραφεί.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Εκεί, συναντάμε δύο ανδροειδή, τη Μητέρα και τον Πατέρα, που, όπως προδίδει και το όνομά τους, έχουν προγραμματιστεί για να αναθρέψουν παιδιά. Ήδη από την αρχή του πρώτου επεισοδίου, οι μεταλλικοί Αδάμ και Εύα συνειδητοποιούν ότι το νέο τους σπίτι δεν είναι ιδιαιτέρως φιλόξενο, και η αποστολή τους συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες από το αναμενόμενο. Μέχρι το τέλος του, γίνεται σαφές ότι η σύγκρουση – και τα εντυπωσιακά εφέ που αυτή συνεπάγεται – θα είναι αναπόφευκτη.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Ο μετρ του είδους επέστρεψε

Το πρώτο πράγμα που αξίζει να ειπωθεί για το Raised By Wolves, είναι ότι από το πρώτο του δευτερόλεπτο μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τη σφραγίδα του Ridley Scott, του ανθρώπου που άλλαξε για πάντα την επιστημονική φαντασία. Από τα άγονα τοπία μέχρι τις υπαρξιακές αναζητήσεις, η σειρά, που είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV, διατρέχεται από τη δημιουργική φαντασία του Scott. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο άνθρωπος που καθόρισε το σύγχρονο sci-fi, δήλωσε για το Raised By Wolves: «Βρήκα έναν εντελώς ξεχωριστό κόσμο, γεμάτο φαντασία και χαρακτήρες που παλεύουν με υπαρξιακά ερωτήματα. Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Τι συνιστά μια οικογένεια; Και τι θα συνέβαινε αν ξεκινούσαμε από το μηδέν και σβήναμε το χάος που έχουμε δημιουργήσει στον πλανήτη μας;»

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Συντελεστές από… άλλο γαλαξία

Μπορεί να οφείλουμε μια συγγνώμη για το κακό λογοπαίγνιο, όμως δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε ότι εκτός από τον ίδιο τον Scott και τον σεναριογράφο Aaron Guzirowski που έχει επίσης συνδέσει το όνομά του με σημαντικές επιτυχίες, η σειρά απογειώνεται και από τις ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ζευγαριού ανδροειδών, Amanda Collin και Abubakar Salim. Ιδίως η Collin, στο ρόλο της μητέρας, πετυχαίνει έναν πραγματικό άθλο: Χωρίς να ξεχνά ποτέ την αυστηρή φόρμα που επιβάλει η ιδιότητα του ανδροειδούς, καταφέρνει να χωρέσει μέσα στις ρωγμές του χαρακτήρα της αναπάντεχα μεγάλες ποσότητες ανθρωπιάς, χωρίς ποτέ να ξενίζει. Στο πρόσωπό της συμπυκνώνονται τα κυριότερα δίπολα και τα βαθύτερα ερωτήματα της υπόθεσης, και γίνονται απτά με έναν τρόπο που δεν τα κάνει εύπεπτα.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Αναζητώντας την ανθρώπινη φύση

Η ιδιότητα του ανθρώπου είναι, όπως και σε άλλες δημιουργίες του Scott, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της αφήγησης. Από πού προκύπτει; Τι είναι αυτό που τη γεννά, και ποιος μπορεί να τη διεκδικήσει; Εντέλει, είναι κάτι που θα έπρεπε όντως να θέλουμε να διασώσουμε;

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Με εξίσου μεγάλη ένταση, καλούμαστε να διερευνήσουμε και το θέμα της πίστης. Της πίστης στον (όποιο) Θεό, αλλά και της πίστης στην επιστήμη, στα όρια που μπορεί να θέτει, στους κινδύνους που μπορεί να ανοίγει και στον πόνο που είναι ικανή να προκαλέσει. Γιατί, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και spoiler, το μίσος που μπορεί να γεννηθεί μέσα από αυτή είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Η θεματική, όμως, που εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι με βεβαιότητα εκείνη της οικογένειας, την οποία άλλωστε δεν έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε με τις αναζητήσεις του sci-fi. Από την άνευ όρων φροντίδα και προστασία που προσφέρουν οι γονείς, μέχρι την απρόβλεπτη εξέλιξη των παιδιών που έχουν μεγαλώσει με ένα πλήθος προβληματικών επιρροών, και την οποία ανυπομονούμε να δούμε να εξαπλώνεται μέχρι τέλους στις οθόνες μας, ο ρόλος της οικογένειας καταλαμβάνει πολύ από τον αφηγηματικό χώρο του Raised by Wolves. Από ό,τι φαίνεται, ούτε η… μετανάστευση σε άλλο γαλαξία δεν μπορεί να μας σώσει από τις παθογένειες του πιο ανθρώπινου από όλους τους θεσμούς μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα επεισόδια του Raised by Wolves, όπου και αν βρίσκεστε και από όποια συσκευή και αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά στο Vodafone TV, το οποίο από τον Φεβρουάριο έχει γίνει το «Σπίτι της ΗΒΟ» στην Ελλάδα. Το Vodafone TV είναι πλέον διαθέσιμο εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρήση αποκωδικοποιητή, με άμεση online ενεργοποίηση στο Vodafone.gr, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και με δωρεάν δοκιμή για τον 1ο μήνα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024