Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ειδικοί προειδοποιούν : Ο κοροναϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα μέσω του αέρα

Οι ειδικοί προειδοποιούν : Ο κοροναϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα μέσω του αέρα

Τις συμβουλές για σωστή χρήση μάσκας και καλό αερισμό των κλειστών χώρων επισημαίνουν οι ειδικοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τις συμβουλές για σωστή χρήση μάσκας και καλό αερισμό των κλειστών χώρων επισημαίνουν οι ειδικοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Για να το κάνει πιο σαφές στους πολίτες και να τους εφιστήσει την προσοχή, η Η El Pais ετοίμασε ένα απλό παράδειγμα, με τρία υποτιθέμενα σενάρια: ένα σπίτι, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.

Δωμάτιο σπιτιού

Στο σενάριο του «δωματίου», έξι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα κλειστό χώρο, με τον ένα εξ αυτών να έχει μολυνθεί.

Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, εάν τα 6 άτομα περάσουν 4 ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα, σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, και τα υπόλοιπα 5 άτομα θα μολυνθούν.

Εάν φορούν μάσκα, τότε 4 άτομα διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μόλυνση εάν η έκθεση παραταθεί, όμως ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά, σε κάτω από ένα άτομο, εάν η ομάδα χρησιμοποιεί μάσκες, μειώσει τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά το ήμισυ και αερίζει τον χώρο που χρησιμοποιεί.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, τονίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει η μετάδοση αερολυμάτων από ένα μολυσμένο άτομο και τα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός εσωτερικού περιβάλλοντος.

Μπαρ ή εστιατόριο

Οι περιπτώσεις εμφάνισης κοροναϊού σε εκδηλώσεις και σε μαγαζιά, αποτελούν σημαντικό μέρος των κρουσμάτων κοροναϊού παγκοσμίων, ενώ είναι και πιο εκρηκτικά σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί πως κάθε ξέσπασμα κοροναϊού σε ένα μπαρ ή νυχτερινό κέντρο διασκέδασης μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα, σε σύγκριση με μόνο 6 κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Στο παράδειγμα της El Pais, η χωρητικότητα του μπαρ έχει μειωθεί στο 50% και υπάρχουν συνολικά 18 άτομα στο εσωτερικό του: 15 πελάτες και τρία άτομα προσωπικό. Τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν μετά από 4 ώρες, ενώ αν γίνει σωστή χρήση των μασκών, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σε 8 νέα κρούσματα.

Εάν οι χώροι αεριστούν -κάτι που μπορεί να γίνει με μια καλή μονάδα κλιματισμού- και ο χρόνος παραμονής στο μπαρ μειωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ατόμου.

Η σχολική αίθουσα

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μια τάξη χωρίς εξαερισμό και ο δάσκαλος να είναι το μολυσμένο άτομο.

Όπως φαίνεται, εάν περάσουν δύο ώρες στην τάξη με έναν μολυσμένο δάσκαλο, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αριθμού των αερολυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 μαθητές.

Εάν όλοι φορούν μάσκα, ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί μειώνεται σε πέντε.

Όμως αν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με καθαρό αέρα είτε μηχανικά, και η τάξη σταματά μετά από μία ώρα για να ανακυκλωθεί πλήρως ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Μετάδοση μέσω του αέρα

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές υπάρχουν τρία «οχήματα» μετάδοσης του κοροναϊού: Τα μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν μιλά ή βήχει κάποιος, οι μολυσμένες επιφάνειες και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως σε ένα χώρο χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα.

Οι επιστήμονες αρχικά φοβήθηκαν πως το κυριότερο μέσο μετάδοσης θα ήταν τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα, όμως όπως αποδεικνύεται, οι φωνές και το τραγούδι σε κλειστούς χώρους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ομιλία με δυνατή φωνή απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ’ ό,τι όταν δεν μιλάμε καθόλου. Παράλληλα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού (φυσικά ή μηχανικά) αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024