Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικές εκλογές : Οι γυναίκες δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις

Αμερικανικές εκλογές : Οι γυναίκες δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις

Αποκλειστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για το CNN αποκαλύπτει το μέγεθος της ψαλίδας των δωρεών από γυναίκες ψηφοφόρους μεταξύ των δύο προεκλογικών εκστρατειών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Οι δωρεές από γυναίκες προς την προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν εκτοξεύτηκαν μετά την επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας αντιπροέδρου. Το γεγονός άνοιξε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα των δωρεών στις προεκλογικές εκστρατείες Μπάιντεν και Τραμπ, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Center for Responsive Poltics για το CNN.

Το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις έχει συγκεντρώσει περισσότερα από $33,4 εκατ. από ατομικές δωρεές γυναικών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα $13,7 εκατ. που είχε συγκεντρώσει η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών από γυναίκες ψηφοφόρους τον προηγούμενο μήνα.

Συγκριτικά, η εκστρατεία του Τραμπ έχει συγκεντρώσει πολύ λιγότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, περίπου $8,7 εκατ. σε ατομικές δωρεές από γυναίκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν τόσο εκείνος όσο και ο Μπάιντεν αποδέχτηκαν το χρίσμα του κόμματός τους για την υποψηφιότητά τους στις εκλογές.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Χάρις για την αντιπροεδρία στις 11 Αυγούστου και σε συνεντεύξεις στο πλαίσιο της έρευνας, αρκετές γυναίκες δωρήτριες περιέγραψαν μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη της επιλογής τους. Ανάμεσα σε εκείνες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ανήκουν και μέλη της αδελφότητας στη οποία συμμετείχε η Χάρις όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, που προχώρησαν σε περισσότερες από 22.000 δωρεές των $19,08. Το ποσό συμβολίζει το έτος 1908, όταν ιδρύθηκε η αδελφότητα Άλφα Κάπα Άλφα στο Πανεπιστήμιο Howard.

Οι γυναίκες θα μπορούσαν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν διατηρεί πάντα το προβάδισμά του στις γυναίκες ψηφοφόρους. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει απευθύνει ανοιχτή έκκληση στις «συζύγους που ζουν στα προάστια της Αμερικής». Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προσπαθήσει ακόμη και να τους προσελκύσει ισχυριζόμενος ότι συνεισέφερε στην προστασία των προαστίων από την ανέγερση φθηνών κατοικιών, ανατρέποντας μια απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα που είχε ως στόχο την καταπολέμηση των ρατσιστικών κριτηρίων στέγασης.

Η εισροή χρημάτων του Αυγούστου βοήθησε τον Μπάιντεν και τις επιτροπές του κόμματός του να καταρρίψουν το ρεκόρ δωρεών που έχει συγκεντρώσει στη διάρκεια του ίδιου μήνα ο οποιοσδήποτε υποψήφιος πρόεδρος.

Νέα ρεκόρ

Η υποστήριξη των γυναικών προς τις υποψηφιότητες των Δημοκρατικών, έρχεται σε μια εποχή που η γυναικεία παρουσία έχει γενικώς αυξηθεί στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Φέτος, 298 γυναίκες είναι υποψήφιες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που ξεπερνά κατά πολύ τις 234 υποψηφιότητες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, σύμφωνα με το Κέντρο για τις Αμερικανίδες γυναίκες και την Πολιτική του Πανεπιστημίου Rutgers.

Και οι γυναίκες έχουν προχωρήσει συνολικά σε δωρεές ύψους $2 δισ. σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ξεπερνώντας κατά πολύ το %1,3 δισ. των εκλογών του 2016, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Μέχρι στιγμής, το 44% των δωρητών σε πολιτικούς για το 2020 είναι γυναίκες – το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών.

Οι ταραχώδεις εκλογές του 2016 έστρεψαν τις γυναίκες στην πολιτική, εξηγεί στο CNN η Ντέμπι Γουάλς, διευθύντρια του Κέντρου για τις Αμερικανίδες Γυναίκες και την Πολιτική.

«Συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να έχουν ένα ρόλο και τη δική τους φωνή γιατί πρόκειται για κάτι που επηρεάζει τις ζωές τους και τις ζωές των οικογενειών τους και δεν μπορούσαν να το παρακολουθούν από τις κερκίδες».

Η «μήνα με το μήνα» ανάλυση των μεμονωμένων δωρεών δείχνει ότι ο Μπάιντεν ξεκίνησε να ξεπερνά τον Τραμπ στις γυναικείες δωρεές τον Μάρτιο, όταν μια σειρά από νίκες στις εσωκομματικές εκλογές άρχισαν να καθιστούν σαφές ότι εκείνος θα έπαιρνε το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ παράλληλα ο κοροναϊός εξαπλωνόταν στις ΗΠΑ.

Πολυετής προσπάθεια που απέδωσε καρπούς

Η αύξηση της σημασίας των γυναικών δωρητριών δεν προέκυψε τυχαία. Δωρητές και υπεύθυνοι στρατηγικής έχουν εργαστεί επί σειρά ετών για να ανακατευθύνουν τις πολιτικές δωρεές σε γυναίκες υποψήφιες.

Για παράδειγμα, το Electing Women Bay Area, μια «οργάνωση δωρητών» με 100 μέλη στη Βόρεια Καλιφόρνια, στηρίζει οικονομικά τις γυναίκες υποψήφιες των Δημοκρατικών σε αμφίρροπες πολιτικές αναμετρήσεις. Είναι ένας από τους 17 αντίστοιχους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και που συναποτελούν την Electing Women Alliance.

«Ένα από τα ζητήματα στα οποία επιμένουμε εδώ και πολύ καιρό… είναι ιδέα ότι οι άνδρες συνηθίζουν να υπογράφουν επιταγές, και πρόκειται για μια συνήθεια που απαιτεί εξάσκηση», εξηγεί η Αλεξάντρα Άκερ-Λίονς, πολιτική διευθύντρια του Electing Women Bay Area και επικεφαλής της δικής της φιλανθρωπικής και πολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας. «Όπως και η ιδιότητα του ψηφοφόρου είναι μια συνήθεια, έτσι είναι και εκείνη του δωρητή».

Η ομάδα έχει ενισχύσει πολλές γυναίκες που διεκδίκησαν την προεδρία κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών των Δημοκρατικών και έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων για πολλές υποψήφιες γερουσιάστριες. Όλες τους έχουν καταφέρει να επικρατήσουν των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων τους.

Στρατηγικά επιλεγμένη στιγμή

Από τη στιγμή που έγινε ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν θα επέλεγε γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρο, ορισμένοι δωρητές προγραμμάτισαν τις δωρεές τους ώστε να συγχρονιστούν και να προκαλέσουν αίσθηση, εξηγεί η Στέισι Μέισον, γενική διευθύντρια τόσο στο Electing Women Bay Area όσο και στο WomenCount, μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών για πολιτικές εκστρατείες, μιλώντας στο CNN.

«Υπήρξαν πολλοί, πολλοί άνθρωποι που καθυστέρησαν τις δωρεές τους στην καμπάνια του Μπάιντεν για να δείξουν στον κόσμο ότι την υποστηρίζουν και ότι τους ενδιαφέρει η εκλογή της», εξηγεί η Μέισον, που επίσης περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στη δωρεά της, ύψους $2.800.

«Το γεγονός ότι ήταν η Κάμαλα το έκανε ακόμη πιο σημαντικό», συνεχίζει, «γιατί ήμασταν – και προφανώς είμαστε ακόμη – σε μια χρονική στιγμή για τη χώρα μας που θέλαμε να δείξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την υποστήριξή μας προς μια μαύρη υποψήφια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024