Το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς είναι «διαφορετικό», καθώς έχει ξεκινήσει με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, σχολαστικό καθαρισμό χεριών, αντισηπτικά και τήρηση αποστάσεων.

Γονείς και κηδεμόνες έχουν ένα επιπρόσθετο, δύσκολο έργο αυτή τη χρονιά, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά ώστε να μάθουν να φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας και να λειτουργούν με γνώμονα την ασφάλεια και την ατομική προστασία. Η σωστή ενημέρωση και η θετική στάση των γονιών και κηδεμόνων απέναντι στην πρόληψη είναι δύο σημαντικά εφόδια για την ομαλή έκβαση των αλλαγών στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Επίσης είναι απαραίτητο να τονίζεται στα παιδιά ότι η πρόληψη και η συλλογική προσπάθεια γίνεται με στόχο την προάσπιση της δικής τους υγείας, των αγαπημένων τους προσώπων και των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι γονείς όπως καθοδηγούν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και τα συμβουλεύουν για την ασφάλεια τους, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και για την ασφάλειά τους στον διαδικτυακό κόσμο. Σύμμαχο τους σε αυτή την προσπάθεια, έχουν τη WIND με το πρόγραμμα Kids@safety, που βοηθά γονείς και κηδεμόνες να προετοιμάσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους ώστε να υιοθετούν έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους.

Ακολουθούν βασικά tips για τους γονείς, ώστε μικροί και μεγάλοι μαθητές να μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας και να αποκτούν περισσότερες γνώσεις και εργαλεία που θα βοηθούν στις εργασίες τους, παραμένοντας ωστόσο προστατευμένοι online.

  • Αφιερώστε χρόνο για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Συζητήστε με τα παιδιά για την ασφαλή χρήση και δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια. 
  • Υπενθυμίστε τους ότι το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Εξηγήστε ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση κατοικίας και φωτογραφίες τους. 
  • Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις προστασίας και δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρου περιήγησης θέτοντας από κοινού όρια χρήσης. Με τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου θα μπορείτε να καθορίσετε τις ημέρες και τις ώρες που το παιδί θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και τους ιστότοπους που επιτρέπεται να «σερφάρει». 
  • Προστατέψτε τα παιδιά σας από τα ενοχλητικά και συνήθως επικίνδυνα αναδυόμενα παράθυρα, χρησιμοποιώντας λογισμικό, που τα αποκλείει.
  • Συμβουλεύστε τα παιδιά σας μην ανοίγουν μηνύματα, ή να πατάνε σε συνδέσμους που στέλνονται από άγνωστους, καθώς εύκολα μπορεί να αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος». 
  • Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να κάνουν download εφαρμογών, που δε γνωρίζουν και ειδικότερα αν βρίσκονται σε μη οικείους ιστοχώρους.
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr