Ακάθεκτη συνεχίζει η Άγκυρα τις προκλήσεις της, αφού, πέρα από το μέτωπο που έχει ανοίξει με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο στόχαστρό της μπήκαν Γαλλία και ΗΠΑ

Μετά τις δηλώσεις του ότι ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία, ο τούρκος πρόεδρος στράφηκε και κατά των ΗΠΑ αναφέροντας ότι δε φοβάται τις κυρώσεις.

Την ώρα όπου ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση, στην Αθήνα δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για τα 12 και τα 6 ναυτικά μίλια.

Η Χριστίνα Κοραή, δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών», σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαρίσει σχετικά με τα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας «ότι δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή».

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος, σημείωσε ότι η Τουρκία πλέον έχει απομακρυνθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και ο Ερντογάν δεν έχει συμμάχους, ενώ προκαλεί την Ελλάδα «για να κάνουμε το λάθος».

Σχολιάζοντας τη διγλωσσία για τα 12 και 6 μίλια ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α., σημείωσε ότι «τέτοιες δηλώσεις τη συγκεκριμένη στιγμή δε βοηθούν και καλό θα είναι να μη γίνονται, γιατί στέλνουν λάθος μηνύματα στην Τουρκία».

Ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, αφού, αν η Τουρκία ήθελε, θα είχε προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση καιρό τώρα.

«Πόλεμος δεν πρόκειται ποτέ να γίνει με την Τουρκία, ούτε θερμό επεισόδιο. Ξέρει ότι η χώρα μας έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα παραβιάσει τα 6 ναυτικά μίλια, την «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Δεν πρόκειται ποτέ η Τουρκία να παραβιάσει τα 6 ναυτικά μίλια».

Συμφωνώντας ότι η πολυφωνία δε βοηθά σε τέτοια θέματα, ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει αν η Τουρκία αποφασίσει να πάει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, στην οριοθετημένη ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Ο κ. Λάβδας σημείωσε ότι η Τουρκία έχει συμμάχους και ένα θερμό επεισόδιο «θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και όχι δικό μας».

Συμφώνησαν ότι οι συμφωνίες με κράτη όπως η Γαλλία θα έπρεπε να γίνουν πιο σύντομα, ενώ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας δε θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr