Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς τα 75 σεντς πλέον η αγορά βάμβακος

Προς τα 75 σεντς πλέον η αγορά βάμβακος

Η αγορά βάμβακος κινείται γύρω από τα 71 σεντς η λίβρα, συνεχίζοντας μια πορεία ανάκαμψης που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν κάθισε στα 50,18 σεντς.

Η αγορά βάμβακος κινείται γύρω από τα 71 σεντς η λίβρα, συνεχίζοντας μια πορεία ανάκαμψης που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν κάθισε στα 50,18 σεντς.

Πλέον πολλοί αναλυτές θέτουν τον στόχο των 75 σεντς η λίμπρα, όσο βλέπουν από τη μια τα θεμελιώδη της αγοράς που βελτιώνονται σταθερά και από την άλλη την επιμονή των επενδυτικών funds στο να στοιχηματίζουν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς. Ήδη τα συμβόλαια Δεκεμβρίου δοκίμασαν τα 71,60 σεντς την περασμένη Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Τα μεγέθη αυτά μεταφράζονται με ισοτιμία ευρώ-δολάριο τα 1,18, σε 43,5 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, ενώ στην περίπτωση των 75 σεντς η λίμπρα, η τιμή αγγίζει τα 46 λεπτά το κιλό.

Όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί το μέγεθος της παραγωγής σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν εκτεταμένες, με την ζώνη βάμβακος στις ΗΠΑ να χάνει τουλάχιστον 1 εκατ. δεμάτια και να εμφανίζει πολλές μέτριες ή κακές ποιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι η ποιοτική πρώτη ύλη δεν έχει περιθώρια παρά να κινηθεί ανοδικά παρασύροντας τους δείκτες στα χρηματιστήρια.

Αναφέρεται εδώ πως στην φυσική αγορά και στην περίπτωση της Ελλάδας, ήδη οι συμφωνίες ανάμεσα σε εκκοκκιστές και παραγωγούς που καλλιεργούν ιδιαίτερα ποιοτικές ποικιλίες κλείνουν στα 45 λεπτά για το χωράφι, με την τιμή για το υπόλοιπο ποιοτικό προϊόν να ξεκινά από τα 41 λεπτά βόρεια και να καταλήγει στα  +2-3 λεπτά στην Κεντρική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι μετά την επέλαση του Ιανού, η ελληνική βιομηχανία αναμένει 70.000 τόνους σύσπορου λιγότερους, κάτι που ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκκοκκιστηρίων για εξασφάλιση της πρώτης ύλης.

Επιστρέφοντας στην διεθνή εικόνα, όπως σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος ενός εκ των μεγαλύτερων συνεταιρισμών βάμβακος των ΗΠΑ, ο Τζεφ Θόμπσον, λίγο προτού η αγορά βάμβακος εμφανίσει σημάδια κόπωσης, πήρε μια νέα ώθηση από τα θεμελιώδη που ενισχύονται. Η ζήτηση ανακάμπτει έπειτα από το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε από την πανδημία, με τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα να αντλούνται από την Κίνα η οποία παραδοσιακά διαμορφώνει την εικόνα της διεθνούς αγοράς βάμβακος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι εισαγωγές της Κίνας σημείωσαν αύξηση 13,2% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν το ενδεχόμενο μιας πανδημίας δεν περνούσε από το μυαλό κανενός. Την ίδια στιγμή και οι εξαγωγές υφασμάτων της χώρας έχουν σημειώσει αύξηση 9,9%. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας αφού σε συνδυασμό με την βελτιωμένη γενική εικόνα της οικονομίας της Κίνας, υποδηλώνουν επιστροφή στους προ πανδημίας ρυθμούς ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ και στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση 11% στις πωλήσεις ενδυμάτων.

Πλέον, ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό θα περιμένουν ακόμα τα funds μέχρι να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, ή τι περιθώρια υπάρχουν να σημειωθεί ένας μαύρος κύκνος στις χρηματιστηριακές αγορές με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές σχηματίζουν τον αντίλογο όσων αναμένουν μια διόρθωση της αγοράς.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024