Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε πέντε χρόνια η «επανάσταση» των μηχανών

Σε πέντε χρόνια η «επανάσταση» των μηχανών

Σε πέντε χρόνια από τώρα δηλαδή, τα μισά από αυτά που κάνουμε, θα γίνονται διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Και για αυτό το λόγο, οι ειδικοί υπολογίζουν πως το 50% των εργαζομένων θα χρειαστεί νέες δεξιότητες.

Δεν μας έφτανε η ανησυχία πως η τεχνολογία μας “τρώει” τις δουλειές, τωρα έχουμε και τον COVID-19. Μέρα με τη μέρα μεταμορφώνει τον τρόπο εργασίας και όχι μόνο εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης – που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας – αλλά και επειδή το μέτρο της τηλεργασίας τείνει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στα εργασιακά δικαιώματα.

Το βλέμμα της Κασσάνδρας για την “επόμενη ημέρα” δείχνει ένα μέλλον εντελώς διαφορετικό. Το εκπληκτικό όμως είναι το εξής: Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε πέντε χρόνια από τώρα οι μηχανές θα κάνουν τόση δουλειά όσο κάνουν οι άνθρωποι!

Τι σημαίνει αυτό; Το αυτονόητο: Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν.

Σε αυτή την προοπτική υπάρχουν δύο λύσεις: ή αφήνουμε την “επανάσταση των μηχανών” να μας αφήσει εκτός εργασίας ή να την αντιμετωπίσουμε. Και το ενδιαφέρον είναι να δούμε  οι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο τι προτείνουν για το πως μπορούμε να «επαναφέρουμε» τον κόσμο της εργασίας ενόψει αυτών των προκλήσεων.

Το βλέμμα της Κασσάνδρας κρύβονται όμως και καλά νέα: Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν με την πρόοδο της τεχνολογίας παραμένει υψηλότερος από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν.

Αν λοιπόν δεν επιβεβαιωθούν τα σενάρια στις ταινίες επιστημονικές φαντασίας και στο μέλλον δεν εξουσιάσουν τον πλανήτη μας οι μηχανές, τότε υπάρχει μία λύση: εκατομμύρια άνθρωποι  πρέπει να αλλάξουν αυτό που κάνουν ή και αρκετοί να υιοθετήσουν νέες δεξιότητες.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως μπορεί τώρα – στη δουλειά που πολλοί κάνουμε-    να μην χρειαζόμαστε εκπαίδευση, όμως τουλάχιστον το 40% των βασικών δεξιοτήτων πρόκειται να αλλάξει.

Σε πέντε χρόνια από τώρα δηλαδή, τα μισά από αυτά που κάνουμε, θα γίνονται διαφορετικά σε σχέση με σήμερα.  Και για αυτό το λόγο, οι ειδικοί υπολογίζουν πως το 50% των εργαζομένων θα χρειαστεί νέες δεξιότητες.

Εν ολίγοις, η τεχνολογία “τρέχει” και αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι προειδοποίηση τότε χρειαζόμαστε αναβάθμιση “λογισμικού”.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024