Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δένδιας αδειάζει και ο Πικραμμένος διορθώνει Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό» των 12 μιλίων

Ο Δένδιας αδειάζει και ο Πικραμμένος διορθώνει Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό» των 12 μιλίων

Φωτιές άναψε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η χτεσινή φράση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη βουλή που έκανε λόγο για «εθνικισμό των 12 μιλίων» εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την εν γένει αντιπολιτευτική του τακτική. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ και τον άδειασε δια της σιωπής, ενώ ο Π. Πικραμμένος επιχείρησε να τον διορθώσει αδειάζοντας την τοποθέτησή του

Φωτιές άναψε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η χτεσινή φράση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη βουλή που έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «εθνικισμό των 12 μιλίων» εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την εν γένει αντιπολιτευτική του τακτική και ειδικότερα για τη θέση του περί άμεσης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και των άλλων νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Κρίσιμες οι στιγμές – Κάποιοι να μην προκαλούν

Μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να υπερασπιστεί τον κ. Χρυσοχοΐδη όταν προκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά η σιωπή και οι αιχμές του κ. Δένδια στην απάντησή του, ερμηνεύονται ως έμμεσο άδειασμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα όσα είπε σχετικά περί εθνικισμού και χωρικών υδάτων.

«Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού» ανέφερε με νόημα ο κ. Δένδιας αφού προηγούμενως ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει σαφή θέση και να αποδοκιμάσει τον κ. Χρυσοχοΐδη και τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του.

Ανεκδιήγητο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» το σχόλιο του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «είναι εθνικισμός η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια» και τόνισε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: «Έχετε υποχρέωση να πάρετε θέση κ. Δένδια»

Μάλιστα πριν από το σημερινό με το γάντι άδειασμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το Νίκο Δένδια είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση χτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένου, η οποία επίσης ερμηνεύτηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό άδειασμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα εθνικά ζητήματα.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση που ζήτησε από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είτε να ανακαλέσει ο ίδιος είτε να τον αποπέμψει για την τοποθέτησή του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ως εξής:

«Δεν διανοούμε ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα δώδεκα μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη».

Παρεξήγηση

Της συνεδρίασης της ολομέλειας προήδρευε εκείνη τη στιγμή ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας που σχολίασε την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Τι γίνεται τώρα; ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το έκλεισε, από ό,τι κατάλαβα εγώ, κάνοντας κριτική στον υπουργό. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε εσείς. Αυτό έγινε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε το θέμα λέγοντας τη θέση της κυβέρνησης και μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο», είπε ο Δημήτρης Βίτσας προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Πικραμένο.

«Λοιπόν, να το επαναλάβω για να το καταλάβουμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν Έλληνα και πολλώ δε μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπε».

Γραμμένα στα πρακτικά

«Αυτά είναι γραμμένα στα πρακτικά», είπε ο Δημήτρης Βίτσας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας:

«Κύριε Πικραμένε, όταν θα διαβάσετε τα πρακτικά θα αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε και εσείς προσωπικά συγνώμη γιατί δεχθήκατε να σας πάρει στο λαιμό του ο κ. Χρυσοχοϊδης. Γιατί η φράση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι πολύ συγκεκριμένη. «Τον εθνικισμό των 12 μιλίων», είπε για να αναφερθεί στην πρότασή μας. Εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται προφανώς για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοϊδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κύριε Πικραμένο, σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοϊδη αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Ο κ. Πικραμένος έκανε καθαρή τη θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα 12 μίλια», πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τον εγκάλεσε για χρήση επικίνδυνων όπλων προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και ανέφερε: «εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Χρήστο Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024