Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα : Οι νέοι δεν είναι ανεύθυνοι απέναντι στον κοροναϊό

Ερευνα : Οι νέοι δεν είναι ανεύθυνοι απέναντι στον κοροναϊό

Νέα έρευνα εστιάζει στο πώς έχει αλλάξει η ζωή των νέων την περίοδο της πανδημίας και καταρρίπτει διαδεδομένα κλισέ. Οι νέοι τελικά δεν είναι τόσο απρόσεκτοι, ούτε πρέπει να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της πανδημίας.

Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού άρχισε να αυξάνεται εκ νέου μετά το καλοκαίρι, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι νέοι. Στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν κυρίως σε νεαρά άτομα και όχι σε ηλικιωμένους. Ίσως γιατί έβγαιναν περισσότερο ή ενδεχομένως δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Βέβαια αυτή η κριτική κατέληξε να αποτελεί αναπαραγωγή κλισέ: οι νέοι είναι υπερβολικά ανέμελοι και θα μεταδώσουν έτσι τον ιό στις μεγαλύτερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες. Μάλιστα πρόσφατα η ίδια η καγκελάριος σε μήνυμά της είχε απευθύνει ειδική έκκληση στους νέους να απέχουν από συναθροίσεις και γιορτές που δεν είναι απαραίτητες.

Ωστόσο πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του ιδρύματος TUI δεν επιβεβαιώνει αυτή την αρνητική εικόνα για τους νέους. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1000 άτομα ηλικίας από 16 έως 26 ετών.

Δεν επιβεβαιώνεται η αρνητική εικόνα για τους νέους

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Πέτερ Μάνοτ, οι νέοι επιδεικνύουν την «απαιτούμενη αλληλεγγύη». Ο Πέτερ Μάνοτ συνοψίζει τα βασικά πορίσματα της έρευνας λέγοντας ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι τα κατάλληλα. Μόνο το ένα πέμπτο τα θεωρεί υπερβολικά. Ένας στους τέσσερις θα ήταν υπέρ ακόμη και αυστηρότερων μέτρων. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 83%, τηρεί πλήρως ή κυρίως τα μέτρα προστασίας και τις συστάσεις για την πανδημία. Μόνο το 2% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι δεν τηρούν καθόλου τα απαιτούμενα μέτρα. Μάλιστα για το 89% των ερωτηθέντων αυτό που προέχει είναι κυρίως η προστασία των άλλων, και μάλιστα των γηραιότερων.

Έτσι δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των νέων αγνοεί ή επιλέγει να μην τηρεί να μέτρα για τον κοροναϊό. Στη μελέτη συμμετείχε επίσης και το γνωστό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου Μάρκους Σπλίτερ παρατηρεί επίσης μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στην εικόνα των νέων. Στην αρχή της πανδημίας, όπως λέει, είχαν θετική εικόνα, καθώς πολλοί είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι έγιναν συνώνυμο της περίφημης «ανοσίας της αγέλης». Πολλοί έλεγαν ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την πανδημία και αδιαφορούσαν για τη μετάδοση του ιού.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στον τρόπο ζωής της νεολαίας στη Γερμανία. Με το λοκντάουν του Μαρτίου αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλά κλαμπ, ενώ περιορίστηκαν και άλλες δραστηριότητες, όπως τα σπορ ή τα ταξίδια. Με λίγα λόγια η πανδημία περιόρισε έντονα τις επιλογές των νέων ανθρώπων να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες.

Το 26% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πάντως τώρα πιο απαισιόδοξοι από ό,τι τον Ιανουάριο. Ωστόσο οι περιορισμένες κοινωνικές επαφές προκαλούν έντονο άγχος για το 42%. Το ίδιοι και οι περιορισμοί στις δυνατότητες αναψυχής κατά 40%. Mόλις όμως το 29% δηλώνει ότι «υποφέρει» επειδή δεν κάνει πάρτι όπως πριν. Άλλοι λόγοι που προκαλούν άγχος στους νέους είναι σύμφωνα με τη νέα έρευνα η οικονομική ανασφάλεια (19%) αλλά και η τηλεργασία (20%).

Κάι Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024