Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αλαλούμ με το «μάσκες παντού» – Ποιοι εξαιρούνται -Τι θα ισχύσει με τα διαλείμματα στα σχολεία

Κοροναϊός : Αλαλούμ με το «μάσκες παντού» – Ποιοι εξαιρούνται -Τι θα ισχύσει με τα διαλείμματα στα σχολεία

Υποχρεωτική από αύριο θα είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους σε όσες περιοχές βρίσκονται και στο πορτοκαλί επίπεδο. Ωστόσο το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει μία σύγχυση ειδικά στους κάτοικους της Αθήνας, οι οποίοι αποτελούν και το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας. 

Υποχρεωτική από αύριο θα είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους σε όσες περιοχές βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο.

Λίγες ώρες όμως πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, έχει προκληθεί μία σύγχυση ειδικά στους κάτοικους της Αθήνας, οι οποίοι αποτελούν και το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας σχετικά με του που πρέπει και που δεν πρέπει να τις φοράμε.

Ειδικότερα τον προβληματισμό τους από το πρωί έχουν εκφράσει οι αθλητές που γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και οι γονείς σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Τις παραπάνω απορίες, αλλά και πολλές ακόμη, όπως για παράδειγμα για την χρήση μάσκας σε αυλές, πυλωτές και εστίαση θα λύσει στην σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πάντως όσον αφορά τους αθλητές, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στους αθλούμενους/αθλούμενες κατά τη διάρκεια της άθλησης και της προθέρμανσης.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα για τους μαθητές

Το ίδιο πάντως δεν θα ισχύσει για τους μαθητές των πορτοκαλί-κόκκινων περιοχών, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φορούν μάσκα και στα διαλείμματα (πλην της ώρας της γυμναστικής).

Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στα διαλείμματα, οι μαθητές ουσιαστικά θα φορούν μάσκα 6-8 ώρες συνεχόμενα, οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν αυτό κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει διευκρινήσεις από τους ειδικούς για το πώς και αν αυτό μπορεί να γίνει εφικτό στα σχολεία.

Τι θα ισχύει για ΙΧ , αυλές και πυλωτές σε πολυκατοικίες;

Όσον αφορά τα ΙΧ, σε αντίθεση με τα ταξί, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική.

Δηλαδή αν μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητο βρίσκονται μέλη της ίδιας οικογένειας που διαμένουν και στο ίδιο σπίτι, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

Αναφορικά τώρα για το τι ακριβώς θα ισχύει σε πυλωτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε διευκρινίσει σε παλαιότερη ενημέρωση πως στις ιδιωτικές αυλές σπιτιών επιτρέπεται η παραμονή ατόμων χωρίς μάσκα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας : Πώς θα την φοράμε σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Σχετικά με την εστίαση, όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, οι πολίτες θα πρέπει να εισέρχονται στα μαγαζιά φορώντας πάντα τη μάσκα τους και αυτή να τη βγάζουν αφού πρώτα έχουν καθίσει στο τραπέζι τους.

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των όρθιων σε εσωτερικές αίθουσες», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

«Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 00:00 τα μεσάνυχτα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει μισή ώρα μετά δηλαδή στις 00:30.

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»

Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Ανατολική Αττική

· Βόρειος Τομέας Αθηνών

·Δυτική Αττική

·Δυτικός Τομέας Αθηνών

·Νήσοι Αττικής

Επίσης:

· Νότιος Τομέας Αθηνών

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών

·Πειραιάς

· Αχαΐα

· Βοιωτία

Ακόμη:

· Ηράκλειο

· Θεσσαλονίκη

· Θήρα

·Ιωάννινα

·Καρδίτσα

Επιπλέον:

· Ζάκυνθος

·Κέα-Κύθνος

· Λάρισα

· Λέσβος

·Μύκονος

Και, τέλος: 

·Πέλλα

·Σάμος

·Σέρρες

·Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα μέτρα για το επίπεδο 3

   

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024