Πτωχευτικός κώδικας : Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα από ΣΥΡΙΖΑ – Τριήμερο φωτιά στη Βουλή
Τεταμένο το κλίμα στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Ένα «όπλο» που για κάποιους έκαψε νωρίς. Έρχεται τριήμερο φωτιά στη Βουλή με σύσσωμη την αντιπολίτευση να μιλά για εκτρωματικό νομοσχέδιο.
Spotlight
- Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία
- Η ιστορία της Γαλλίδας που έμαθε να πιλοτάρει ελικόπτερο για να βγάλει τον άντρα της από τη φυλακή
- Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία;
- «Όταν περπατάς σε αυτή την πόλη πρέπει...» - Τα πεζοδρόμια της Αθήνας γίνονται viral για τους λάθος λόγους
Θερμό τριήμερο αναμένεται στην Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που έχει συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής (στις 18:00) και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγη ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανεμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς η βεντάλια των θεμάτων είναι σχεδόν σίγουρό ότι θα ανοίξει.
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Βουλή άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση όχι μόνο γιατί κατεδαφίζει «στα μουλωχτά» την προστασία της α’ κατοικίας, αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά ζητήματα.
Ένας από τους λόγους της κατάθεσης της πρότασης μομφής ήταν και για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που για πολλούς δεν ήταν η ώρα να χρησιμοποιήσει το χαρτί της πρότασης μομφής.
Ωστόσο, ο αντίλογος λέει ότι έαν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξαναβρεί το νήμα της σύνδεσης με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που έπληξε σε ένα βαθμό με την οικονομική πολιτική του, αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να υψώσει το ανάστημά του.
Επιπλέον, θα γίνει αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και έλεγχο της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της και στα ευαίσθητα θέματα -όπως τα εθνικά και αυτό της πανδημίας- που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο.
Ωστόσο με κάθε νόμισμα να έχει δύο όψεις η κρισιμότητα των στιγμών είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και την τουρκική προκλητικότητα να χτυπάει κόκκινο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ίσως βρει ευήκωα ώτα στην κοινωνία.
Καθόλου τυχαίο δεν ήταν άλλωστε ότι αυτό πρόβαλε από την πρώτη στιγμή ως βασικό επιχείρημα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοινώνοντας την έναρξη της συζήτησης το συντομότερο δυνατό, δηλαδή, αύριο Παρασκευή.
Πυρ όμαδόν από την Αντιπολίτευση
Η κρισιμότητα πάντως των στιγμών δεν εμπόδισε ούτε τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ασκήσουν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το εν λόγω εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο -με πλήθος επίσης σημαντικών τροπολογιών- που προωθήθηκε προς ψήφιση τώρα: με την πανδημία στο κόκκινο, την απειλή επιβολής lockdown και τους Τούρκους μια ανάσα από το Καστελόριζο.
Μάλιστα, προσπάθεια να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου έκαναν και το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση υποβάλλοντας ενστάσεις αντισυνταγματικότητας οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών, αν και από τα πυρά τους δεν γλίτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενταση με το καλημέρα
Η συζήτηση από την στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο διεξάγεται σε ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα, με την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για πτώχευση των νοικοκυριών και δημιουργία πρόσφορου εδάφους για «πλιάτσικο τραπεζών».
Να πείσει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι καλύτερο από το καθεστώς που υπάρχει προσπαθεί εδώ και μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορώντας για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ -όπως υποστηρίζει- παρέδωσε στους δανειστές την προστασία της α’ κατοικίας τώρα ασκεί κριτική και κάνεις υποδείξεις.
Τις κατηγορίες βέβαια αυτές τις αντέκρουσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με πιο χαρακτηριστικό τον διάλογο που ο κ. Τσακαλώτος παραλλήλισε τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία «Pretty Woman» πριν όμως γνωρίσει την Τζούλια Ρόμπερτς.
Αποκορύφωμα του καυγά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «αιδώς αργείοι» καθώς η κατάργηση της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατέληξε λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Τι προηγήθηκε της πρότασης μομφής
Ένας από τους λόγους της κατάθεσης της πρότασης μομφής ήταν και για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας έντονα την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας τον ότι «εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας» και ότι «φροντίζει πάντα να αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του ουσιαστικά επιχειρήματα».
«Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δε τον παίρνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παράγει διαρκώς την εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που θελει να πιστώνεται ό,τι θετικό υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα και από την άλλη μιας άχρηστης κοινωνίας αχάριστων πολιτών που με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους γκρεμίζουν ό,τι καλό καταφέρνει η κυβέρνηση».
Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε στα πάνω από 800 κρούσματα και πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που, όπως είπε, βρίσκονται «τα δημόσια νοσοκομεία σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους «ανεύθυνους νέους» ακόμα και τους «ανεύθυνους αντιφασίστες», «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, με γελοία επιχειρήματα, είπε ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας».
«Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δεν κολλάει», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δε καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, να σουλατσάρει το Όρουτς Ρέις ανενόχλητο εξίμισι μίλια από το Καστελόριζο, και την ίδια ώρα εσείς, όχι μόνο να κάνετε πως δε συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στη Βουλή στα μουλωχτά, νομοσχέδιο για το πως θα φωτοχοποιήσετε τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Eπικεντρώνοντας στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί, όπως ανέφερε, εν μέσω πανδημίας την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν καταργήθηκε ούτε στα «σκληρότερα χρόνια των μνημονίων», κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να «αποσύρει» το νόμο, «έστω και τώρα», σημειώνοντας ότι του δίνει «μια ευκαιρία να μην εγγράψει το όνομά του με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», στους «χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης της λαϊκής, πρώτης κατοικίας», στα «χιλιάδες δράματα που θα έρθουν».
Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε την προστασία της α’ κατοικίας
«Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε – είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε στο Σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτει «πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα».
«Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», τόνισε.
«Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίσετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύσετε τις Ελληνιδες και τους Έλληνες και κυρίως δε θα σας αφήσουμε να το κάνετε αυτό σαν τους κλέφτες», είπε ο ίδιος, ανεβάζοντας τους τόνους.
Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση καταθέτει «ένα νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών», την ώρα που «η οικονομία και η κοινωνία ξαναμπαίνουν σε κρίση».
«Την ώρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βυθίζονται στην ανασφάλεια, στην οικονομική κρίση, που βλέπουν ότι η κρίση απειλεί να τους πάρει τη δουλειά και το εισόδημα, την ώρα που βλέπουν ότι η πανδημία απειλεί να τους πάρει τη ζωή, ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται για το πώς θα τους πάρει και το σπίτι, την πρώτη κατοικία και την περιουσία, πώς θα οδηγήσει όσους περισσότερους γίνεται στην πτώχευση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η κυβέρνηση Σαμαρά ή Παπαδήμου «σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο κος Μητσοτάκης».
«Που φέρνει και ψηφίζει χωρίς να έχουμε μνημόνια, όσα ούτε και τα μνημόνια δεν είχαν καταφέρει να επιβάλουν», είπε, χαρκατηρίζοντας «χειρότερο όλων» ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω πανδημίας και μιας νέας οικονομικής κρίσης που ήδη δημιουργεί ένα απειλούμενο τεράστιο αριθμό λουκέτων στην αγορά, σε επιχειρήσεις, που ήδη δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και νέες γενιές κόκκινων δανείων.
«Και αυτές οι νέες γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους. Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά. Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το ψέμα σας το προεκλογικό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η αντίληψη που διαπερνά και αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ίδια που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής της κυβέρνσης: Φταίνε οι πολίτες. Για την πανδημία, και την κρίση και τα κόκκινα δάνεια».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στους «αληθινούς στρατηγικούς κακοπληρωτές» που «όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων».
Ως «μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή», μάλιστα, χαρακτήρισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και «τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά», απευθύνοντας ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών πώς «αισθάνεται σήμερα» όταν το κόμμα του έχει «πάνω από 300 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες» και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται «να πτωχεύσει νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα για 100 και 50 χιλιάδες ευρώ».
Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση προκειμένου να «αναγκαστεί» να παραστεί ο πρωθυπουργός και να εξηγήσει «ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας».
«Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό», κατέληξε.
Βαρουφάκης: Το πρώτο χτύπημα του νέου μνημονίου
Ο νέος αυτός πτωχευτικός νόμος αποτελεί «το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι άξια της ειρωνείας της Ιστορίας, καθώς μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα δημεύσει τελικά τις περιουσίες των μικρομεσαίων και όχι οι κομμουνιστές…»
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως «από καταβολής των κοινωνιών, σημασία είχε ποιος χρώσταγε, τι, σε ποιον, καθώς και ποια μπορούσε να είναι η βία που θα μπορούσε να ασκήσει ο πιστωτής πάνω στον υπερχρεωμένο».
Το πτωχευτικό δίκαιο μιας χώρας, συνεπώς, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, «είναι ένα εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους».
Τόνισε πως «η χρεοκοπία για τον καπιταλισμό, είναι ό,τι η κόλαση για τον Χριστιανισμό» λέγοντας πως γι΄ αυτό και «το δόγμα Σόιμπλε και της τρόικας ήταν πως τα χρέη είναι ιερά».
Υποστήριξε πως «όταν στις καπιταλιστικές χώρες το πτωχευτικό δίκαιο έγινε πιο φιλικό προς τους οφειλέτες, ο καπιταλισμός «πέταξε»» σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ η Τράπεζα «δεν μπορεί για ένα στεγαστικό δάνειο να σε κυνηγά να σου πάρει άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχεις».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα νέο πτωχευτικό νόμο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς, όμως, όπως σε τόσα άλλα, δεν το εννοούσε».
Απέρριψε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι δεν προβλέπει τίποτα για την συνυπευθυνότητα πιστωτή-οφειλέτη για την χορήγηση ενός δανείου.
Επέκρινε την δυνατότητα συλλογής πληροφοριών που παρέχεται στις τράπεζες για τα περιουσιακά στοιχεία ενός δανειολήπτη, για τον ορισμό μονομερούς επιλογής συνδίκου.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε, πως όταν «έχετε μετατρέψει την χώρα σε μια απέραντη φυλακή χρέους και χρεοδουλοπαροικία φέρνετε έναν νόμο που δημιουργεί πολλές, εκατοντάδες μικρές φυλακές χρέους για το 81% των επιχειρήσεων και για πάνω από 600.000 νοικοκυριά».
Παρατήρησε πως όταν μια μεσαία εταιρεία κλείσει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρώσει εργαζόμενους, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
«Όταν ο εργαζόμενος μιας πτωχευμένης επιχείρησης δεν θα έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, επειδή είναι ο τελευταίος που θα έχει να λάβει χρήματα από την πτώχευση, θα έρχεται η τράπεζα και με συνοπτικές διαδικασίες θα του παίρνει το σπίτι».
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, «δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών, δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια την περιουσία εκείνων, όλους που εσείς έχετε φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις».
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «δεν παίρνετε μόνο το σπίτι εκείνων που το αγόρασαν με στεγαστικό και δεν μπορεί να το αποπληρώσει αλλά και εκείνου που το κληρονόμησε αλλά αναγκάστηκε να το προσημειώσει για να πάρει ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο».
Κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «νομοθέτημα-σταθμός για την χώρα που θα μείνει στην Ιστορία και θα αποδειχθεί η αιτία για να σας κυνηγούν οι ερινύες για δεκαετίες».
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, είναι «το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζεται» επιστρέφοντας στην τοξικότητα του 3ου μνημονίου».
«Είστε άξιοι της ειρωνείας της Ιστορίας. Την περιουσία των μικρομεσαίων τελικά, δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές, όπως τους προειδοποιούσε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων, δήθεν,»μεταρρυθμίσεων»! Τέτοιο ρεσιτάλ ειρωνείας και υποκρισίας δεν συναντά κανείς συχνά».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης και στην συζήτηση για τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης στην χώρα, την πορεία του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ότι μετά το 2010 η τραπεζική κρίση δημιούργησε μια τετραπλή χρεοκοπία σε κράτος και τράπεζες, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Διασωληνώσατε, είπε, τις τράπεζες με την ΕΚΤ και τα IOUs που εγγυάται έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και όμως, «εάν είχατε δώσει στους καταθέτες τα μισά από αυτά που δώσατε στους τραπεζίτες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι καταθέτες θα είχαν αποπληρώσει τα κόκκινα δάνεια τους και θα είχε λήξει τόσο η τραπεζική όσο και η κοινωνική κρίση».
Βέβαια, είπε ο κ. Βαρουφάκης, έτσι «δεν θα κέρδιζαν τα αρπακτικά, που σήμερα το βράδυ θα ανοίξουν σαμπάνιες» καθώς με το νομοσχέδιο αυτό «ξεκινά και κορυφώνεται το πρότζεκτ της λεηλασίας των ιδιωτικών περιουσιών».
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Σοβαρό ανάχωμα προκειμένου το νομοσχέδιο να μην περάσει επιχείρησαν να δημιουργήσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευση με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου βαδίζουν στις στέρεες ράγες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τελώντας σε πλήρη αρμονία με τους νομολογιακούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και δεν θίγει τον πυλώνα της κοινωνικής προστασίας.
«Ακούστηκε ότι ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του και βρίσκεται μισθωτός σε αυτό. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολίτης χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό λόγω των χρεών, έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με την άμεση έξωση από αυτό. Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε σήμερα προστατεύεται πιο αποτελεσματικά η κατοικία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, καθώς και παραμένουν σε αυτό και τους παρέχεται η δυνατότητα επαναγοράς σε διάστημα 12 ετών και ενώ εν τω μεταξύ έχει επέλθει απαλλαγή από τις οφειλές που τους βαραίνουν, παρέχοντας τους πραγματική δεύτερη ευκαιρία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι δεν θίγεται και δεν περιστέλλεται το δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά η αποζημίωσή τους διεκδικείται αυτούσια και το δικαίωμα παραμένει ενεργό¬.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2014 η συμμετοχή των Ελλήνων φορολογουμένων σε ελληνικές τράπεζες ήταν 11,62 δισ. ευρώ, αλλά τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ την παρέλαβε στο 1,42 δισ.
«Εξαιτίας της πολιτικής σας χάθηκαν 10 δισ. ευρώ από τους Έλληνες φορολογούμενους» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει λίγα λεπτά πριν ότι έχει βάση η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25.
Εξάλλου, ο υπουργός επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, γιατί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, «δεν περιλαμβάνει κανένα επιχείρημα για να δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να υποβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας».
«Μου προκαλεί εντύπωση ότι την τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε πίσω από το ΜέΡΑ25, για ένα δύο διατάξεις του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας και απάντησε στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση προστατεύει τις τράπεζες.
«Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το συνολικό χρέος του πολίτη, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είναι 134 δισ. ευρώ σε αυτούς τους φορείς. Επομένως, μην λέτε ότι το κάνουμε για τις τράπεζες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι οι τράπεζες ήταν αντίθετες με πτυχές του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιφυλάσσει αυτοτελείς και διαφορετικές προϋποθέσεις για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, που ως επί το πλείστον αφορούν φυσικά πρόσωπα και διαφορετικές για τις κατεξοχήν πτωχεύσεις που αφορούν επιχειρήσεις. Κριτήριο σε κάθε περίπτωση είναι το είδος των οφειλών, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Επισήμανε εξάλλου, ότι με το υφιστάμενο καθεστώς ένας επιχειρηματίας πρέπει να περιμένει να κηρυχθεί πτώχευση της εταιρείας του χρόνια και μετά να κάνει αίτηση στο δικαστήριο, να περιμένει να βγει η απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον κηρυχθεί η πτώχευση τότε απαλλάσσεται.
«Ξέρετε, νομίζω καλά πόσα χρόνια χρειάζονται. Μέχρι σήμερα, επί της ουσίας πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που απαλλάσσονται. Τώρα πλέον με το νομοσχέδιο, ο οφειλέτης κάνει αίτηση, γίνεται ένα και μόνο δικαστήριο, και ένα χρόνο μετά απαλλάσσεται και αυτό είναι πραγματική απαλλαγή και δεύτερη ευκαιρία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Τα πρόσωπα που βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση» πρόσθεσε «πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης προκειμένου να τους επιτρέπεται η αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών σε ισότιμη βάση με άλλα πρόσωπα, ως εκ τούτου το ύψος οφειλών είναι επαρκής δικαιολογητική βάση, ιδιαίτερα στο πεδίο του πτωχευτικού δικαίου, καθώς αποτελεί το πιο πρόσφορο κριτήριο διάκρισης μεταξύ των οφειλετών, δεδομένου ότι η συνταγματική αρχή της ισότητας έχει την έννοια της αναλογικής και όχι της αριθμητικής ισότητας».
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμα ότι και οι μισθοί και οι συντάξεις προστατεύονται.
Ελληνική Λύση: Ακορντεόν το Σύνταγμα
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Χήτας, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση «το έχουν συντάξει οι τράπεζες» και όχι μόνο δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πνέουν τα λοίσθια, αλλά δίνει τη δεύτερη ευκαιρία στις τράπεζες, στα funds για να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων.
Ο κ. Χήτας είπε ότι με το νομοσχέδιο:
– παραβιάζεται η αρχή της ισότητας διότι εξισώνει τον έμπορο με τον μισθωτό και τον συνταξιούχο και τον εργοδότη με τον εργαζόμενο.
-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία το κράτος μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου
-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του κράτους που οφείλει να μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, μέσω συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος που επιβάλλει ειδική φροντίδα από το κράτος για εκείνους που στερούνται κατοικίας ή στεγάζονται ανεπαρκώς.
«Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ελληνίδα και τον Έλληνα και γι΄αυτό καταθέτουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας δε, ότι το Σύνταγμα, από την εποχή των μνημονίων ιδίως, έχει γίνει ακορντεόν.
Ο βουλευτής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης για την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συνταγματικού Δικαστηρίου ώστε να αποτρέπονται νόμοι όπως ο σημερινός, «νόμος έκτρωμα που αποτελεί ταφόπλακα για τους Έλληνες», όπως τόνισε ο κ. Χήτας.
ΜέΡΑ25: προσβολή του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και στέγασης
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις που προσβάλλουν το δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας, το δικαίωμα επαρκούς στέγασης και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.
Η βουλευτής επισήμανε ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η ΕΣΔΑ προστατεύουν την ιδιοκτησία και κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Αυτή η αρχή έχει κατοχυρωθεί παγίως από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, όπως τόνισε η κ. Αδαμοπούλου.
Η βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη για τη δήμευση της περιουσίας των νομικών προσώπων από το δημόσιο και τόνισε ότι δεν έχει βάση το επιχείρημα της κυβέρνησης για την προστασία των πιστωτών, διότι η αποστέρηση του περιουσιακού στοιχείου με τη δήμευση του από το δημόσιο, δεν απομειώνει και δεν ικανοποιεί απολύτως την αξίωση του πιστωτή.
«Πρόκειται για αδικαιολόγητη στέρηση περιουσιακού στοιχείου που παραβιάζει και την αρχή της αναλογικότητας, ως προς την προσφορότητα και την καταλληλότητα του μέτρου, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και εισάγει δυσμενή διάκριση ανάμεσα στα νομικά και στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή παραβιάζει και την αρχή της ισότητας».
Η Αγγελική Αδαμοπούλου κατήγγειλε επίσης και την πρόβλεψη παραχώρησης καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης που θα είναι νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα. Αυτό, όπως τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Συντάγματος για την προστασία της κατοικίας και προσβάλλει ευθέως και τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου που είναι σύμφυτη με την προστασία κατοικίας.
«Οι πολίτες εγκαταλείπονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τον τρόπο αυτό πλήττεται και το κράτος δικαίου», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και κατήγγειλε και προνομιακή μεταχείριση πιστωτών και διάκρισή τους.
ΝΔ: Με το σημερινό καθεστώς το φυσικό πρόσωπο δεν έχει καμία προστασία
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πτώχευσης και σε φυσικά πρόσωπα, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα, υπάρχει στα αλλοδαπά δίκαια, από τον προηγούμενο αιώνα, έρχεται συνεπώς να εισαχθεί και στην ελληνική έννομη τάξη.
Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε δε να επισημάνει, ότι μέχρι σήμερα πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι και με μια οργανωμένη διαδικασία που ελέγχεται από τους πιστωτές, και με την εποπτεία του πτωχευτικού δικαστηρίου, μπορούν να επιτύχουν την απαλλαγή από τις οφειλές του αφενός και να επιτυγχάνεται και η ικανοποίηση των πιστωτών, αφετέρου. Μετά την αποκατάστασή τους παρέχεται στους εμπόρους δεύτερη ευκαιρία.
«Η κυβέρνηση αντί να αφήνει τα φυσικά πρόσωπα έρμαια στις ατομικές διώξεις των πιστωτών τους, έρχεται να τους προφυλάξει, παρέχοντας τη δυνατότητα συλλογικής και οργανωμένης διαδικασίας», είπε ο Ιωάννης Μπούγας και υπογράμμισε ότι σήμερα οι δανειστές των φυσικών προσώπων έχουν δικαίωμα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού, σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας.
«Με το σημερινό καθεστώς που εσείς θέλετε να προστατεύσετε, το φυσικό πρόσωπο δεν τυγχάνει καμίας προστασίας, χάνει ολόκληρη την περιουσία του, χωρίς να έχει δεύτερη ευκαιρία να αποκατασταθεί και να συμμετέχει, εκ νέου, στην οικονομική και κοινωνική ζωή», είπε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε ότι δεν χάνεται η αξίωση να πάρουν την αποζημίωσή τους οι εργαζόμενοι των οποίων έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας.
Όσο για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο Ιωάννης Μπούγας είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος δεν εγγυάται την απόκτηση κατοικίας-εμπράγματο δικαίωμα, αλλά την παροχή στέγης.
«Αυτή είναι η εγγύηση που παρέχει η συνταγματική διάταξη. Με το νομοσχέδιο κανείς δεν χάνει το δικαίωμά του σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης διότι προβλέπεται διαδικασία, όχι μόνο εξακολούθησης της χρήσης της κατοικίας αλλά και επαναπόκτησης της σε περίπτωση που τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο», είπε και κάλεσε τα κόμματα να μην ταυτίζουν τον πιστωτή μόνο με τον τραπεζίτη, διότι πιστωτής μπορεί να είναι και κάποιος ιδιώτης, προμηθευτής, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση από τον οφειλέτη.
«Η ίδια η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής δεν εντόπισε συνταγματικό κώλυμα», είπε λίγο μετά και ο Σπήλιος Λιβανός και επισήμανε ότι η ενωσιακή νομοθεσία έχει προβλέψει διαδικασία πτώχευσης για φυσικά πρόσωπα.
Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η απόλυτη και άνευ όρων και προϋποθέσεων, προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Εάν το προέβλεπε αυτό, τότε δεν θα λειτουργούσε το τραπεζικό μας σύστημα, όπως λειτουργεί, δεν θα υπήρχε το εμπράγματο δικαίωμα της υποθήκης, αλλά κυρίως δεν θα γίνονταν πλειστηριασμοί», είπε ο κ. Λιβανός και αναρωτήθηκε αν παραβιάζει την αρχή της ισότητας το να πληρώνει ένας πολίτης κανονικά το δάνειο και ένας άλλος να μην δείχνει καμία συνέπεια.
«Είναι η Νέα Δημοκρατία, η πρώτη κυβέρνηση που φέρνει έναν μόνιμο μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος Κατσέλη και οι ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς απέτυχαν. Εμείς σήμερα νομοθετούμε πάγια πολιτική προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας», είπε ο κ. Λιβανός.
ΣΥΡΙΖΑ: Βάσιμες οι ενστάσεις του ΜέΡΑ25
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο, στήριξε όμως την ένσταση του ΜέΡΑ25.
«Εμείς εξαρχής μείναμε στο πολιτικό πρόβλημα αυτού του νομοσχεδίου και στη σύγκρουσή μας στη φιλοσοφία και στην λογική που έχει αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βάσιμα τα επιχειρήματα του ΜέΡΑ25 ήτοι και στο ζήτημα της διάκρισης των πιστωτών που παραβιάζει την αρχή της ισότητας, και στο ζήτημα της ολοκληρωτικής στέρησης περιουσιακού στοιχείου, γιατί παραβιάζεται το Σύνταγμα και η αρχή της αναλογικότητας και στο ζήτημα της μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτου του πολίτη σε ιδιωτικό φορέα, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος μεριμνά για την παροχή στέγης στον πλέον ευάλωτο.
Ιδίως για το ζήτημα του ιδιωτικού φορέα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ενώ η κυβέρνηση ήθελε εξ αρχής να είναι δημόσιος, στη συνέχεια άλλαξε, «προφανώς μετά την πίεση των πιστωτών».
Κίνημα Αλλαγής: Αποστάσεις από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Αποστάσεις από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας τήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.
«Μπορεί σε ένα σχέδιο νόμου να κάνουμε κριτική για τον άδικο, τον αρνητικό τρόπο σε σχέση με τους πολίτες και τους διοικούμενους, για τις καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες, ορισμένες φορές μπορεί η κριτική να γίνει και μομφή στον υπουργό που ασκεί νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά άλλο κακός νόμος και άλλο αντισυνταγματικός νόμος.»
» Έχει πολύ μεγάλη διαφορά», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να κρατηθεί η αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων.
«Δεν μέμφομαι τους συναδέλφους που υπερασπίστηκαν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, αλλά καταθέτω την οπτική γωνία με την οποία ασκούμε εμείς την αρμοδιότητά μας», είπε ο κ. Λοβέρδος και επισήμανε:
«Το επιχείρημα ότι μια διάταξη είναι αντισυνταγματική, θέλει προσοχή. Διαφυλάττοντας το κύρος και τη σοβαρότητα μας, κρατάμε για ελάχιστες περιπτώσεις, την υποβολή τέτοιων αιτημάτων. Είμαστε φειδωλοί διότι ο διάλογος στη συνταγματικότητα δεν είναι τόσο πολιτικός όσο νομικός».
Ο κ. Λοβέρδος δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν και διατάξεις που έχουν προβλήματα τα οποία διαχώρισε όμως από τη συνταγματικότητα.
ΚΚΕ: Προσβολή στη νοημοσύνη του λαού τα περί προστασίας των φυσικών προσώπων
«Έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο αντιλαϊκό, ταξικό, ένα νομοσχέδιο Φρανεκστάϊν, με το οποίο επιδιώκεται να γίνει πλιάτσικο στην λαϊκή περιουσία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους εμπόρους, στην αγροτιά, ακόμα και στα μηχανήματα εργαλεία στη γη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι απώτερος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση της γης και των ακινήτων και της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο και λιγότερα χέρια, στα χέρια των τραπεζών και του κεφαλαίου.
«Αποτελεί προσβολή ο ισχυρισμός ότι αυτό το νομοσχέδιο προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα, τους ευάλωτους οφειλέτες. Ισχυρίζεστε με σοβαρότητα, ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του, να αποταμιεύει ώστε μετά από χρόνια να είναι σε θέση να αγοράσει το σπίτι του πάλι; Πώς γίνεται αυτό μαθηματικά; Πριν είχαμε τα συριζαϊκά μαθηματικά, τώρα έχουμε τα νεοδημοκρατικά μαθηματικά. Γίνεται να το ξανααγοράσει μόνο αν πιάσει το τζόκερ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις