Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τον θάνατο του 28χρονου γιατρού στη Βραζιλία, που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τον θάνατο του 28χρονου γιατρού στη Βραζιλία, που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης.

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca κατά πάγια πρακτική της δεν σχολιάζει το γεγονός, σύγχυση ωστόσο δημιουργεί η πληροφορία ότι στον εθελοντή – γιατρό δεν είχε χορηγηθεί το δοκιμαστικό εμβόλιο, αλλά εικονική δόση.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο του εθελοντή που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca στη Βραζιλία.

«Πέθανε ο 28χρονος γιατρός από το Ρίο ντε Τζανέιρο Ζοαο Πέδρο Φεϊτόσα ο οποίος συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είχε αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και εργαζόταν σε ιδιωτικό και δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.»

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 28χρονος πέθανε από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η συμμετοχή του στις δοκιμές ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο ενώ αρρώστησε τον Σεπτέμβριο. Ασαφής παραμένει η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του που τοποθετείται στις 15 ή στις 19 Οκτωβρίου.

Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό. Σύμφωνα με πηγές στον εθελοντή δεν είχε χορηγηθεί το δοκιμαστικό εμβόλιο.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει δόση του πραγματικού εμβολίου αλλά το εικονικό.»

«Ο Βραζιλιάνος εθελοντής που πέθανε συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Astra Zeneca αλλά δε είχε πάρει το εμβόλιο. Είχε πάρει εικονικό εμβόλιο.»

Τη συνέχιση των δοκιμών ανήγγειλε με γραπτή ανακοίνωση του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Μετά την προσεκτική εξέταση αυτής της περίπτωσης στην Βραζιλία, δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της κλινικής δοκιμής. Η ανεξάρτητη αξιολόγηση καθώς και η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας συστήνουν τη συνέχιση των δοκιμών.«»

Σχεδόν 8.000 εθελοντές συμμετέχουν στις δοκιμές του εμβολίου στη Βραζιλία. Στους μισούς έχει χορηγηθεί το σκεύασμα της Astra Zeneca και στους άλλους μισούς εικονικό εμβόλιο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr