Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκαριστικά στοιχεία για τους θανάτους στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας

Σοκαριστικά στοιχεία για τους θανάτους στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας

Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα άτομα 25 έως 44 ετών εμφανίζονται να έχουν χτυπηθεί σφοδρά από τον ιό, με την πλεονάζουσα θνητότητά τους να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα

Αν και μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 220.000 θάνατοι από κοροναϊό στις ΗΠΑ, η πανδημία έχει αφήσει πίσω της συνολικά περίπου 299.000 πλεονάζοντες θανάτους.

Τα δύο τρίτα εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό και οι υπόλοιποι από άλλα αίτια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το CDC.

Το CDC ανέφερε ότι ο νέος κοροναϊός έχει επιφέρει δυσανάλογο πλήγμα στους Αφροαμερικανούς και τους πολίτες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, όπως έχουν διαπιστώσει και προγενέστερες αναλύσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα άτομα 25 έως 44 ετών εμφανίζονται να έχουν χτυπηθεί σφοδρά από τον ιό: Η «πλεονάζουσα θνητότητά» τους έχει αυξηθεί κατά 26,5% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που διαπιστώθηκε για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη έξαρση θανάτων οφείλεται στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου ή αν οι θάνατοι προκλήθηκαν από άλλα αίτια, επισημαίνει το CDC.

Η έκθεση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη μιας προεκλογικής περιόδου που σημαδεύτηκε από τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να υποτιμήσει το μέγεθος των επιπτώσεων του ιού, παρά το γεγονός ότι ο κοροναϊός προβλέπεται να αποτελέσει την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για φέτος, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Αυτή η στάση φαίνεται πως είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία του, λίγο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο αντίπαλός του από το κόμμα των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει καταστήσει την πανδημία ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Ο αριθμός των νεκρών της πανδημίας είναι υψηλότερος από ό,τι πιστεύαμε», αναφέρει ο Στίβεν Γουλφ, επίτιμος διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνία και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας στη Βιρτζίνια, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ανεξάρτητες αναλύσεις για την πλεονάζουσα θνητότητα. «Αυτή η μελέτη το αποδεικνύει, όπως έχουν κάνει και άλλες».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω άλλης μιας ραγδαίας αύξησης των λοιμώξεων. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της εβδομάδας, που θεωρείται και το ακριβέστερο βαρόμετρο, προσεγγίζει τα 60.000. Τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κοροναϊό μέχρι στιγμής, σύμφωνα με υπολογισμούς της Washington Post.

Τα νέα στοιχεία του CDC καλύπτουν την περίοδο μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου και της 3ης Οκτωβρίου, με τον Γουλφ να προβλέπει ότι το σύνολο ενδέχεται να φτάσει τους 400.000 πλεονάζοντες θανάτους μέχρι το τέλος του έτους. Οι αριθμοί προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Υγειονομικής Στατιστικής, μια μονάδα του CDC.

Άλλες αναλύσεις έχουν διαπιστώσει δύο κύριες αιτίες για τους πλεονάζοντες θανάτους. Κατά πάσα πιθανότητα, πολλοί εξ αυτών ήταν αποτέλεσμα του κοροναϊού, αν και δεν είχαν καταγραφεί ως τέτοιοι στα πιστοποιητικά θανάτου. Άλλοι ενδέχεται να οφείλονται σε θανάτους στο σπίτι ή σε οίκους ευγηρίας από εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά και τη νόσο Αλτσχάιμερ, επειδή οι άνθρωποι φοβούνταν να πάνε στο νοσοκομείο ή δεν μπορούσαν να εισαχθούν σε αυτό.

Γενικώς, το CDC διαπίστωσε ότι «πλεονάζοντες θάνατοι συμβαίνουν κάθε εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020», με την κορύφωση να σημειώνεται την εβδομάδα της 11ης Απριλίου και εκείνης που έληξε στις 8 Αυγούστου. Αυτές οι ημερομηνίες σε γενικές γραμμές συμπίπτουν με την κορύφωση του ιού στην Νέα Υόρκη στην αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ και στη δεύτερη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, όταν αρκετές πολιτείες άνοιξαν πρόωρα σε μια προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας τους.

Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι ξεπέρασαν το αναμενόμενο μιας τυπικής χρονιάς κατά 299.028, σε σύγκριση με τον μέσο όρο θανάτων από το 2015 έως το 2019, αναφέρει το CDC. Σημειώνει επίσης ότι 198.081 θάνατοι προκλήθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του κοροναϊού, με τους υπόλοιπους να μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες αιτίες.

Αν και ο κοροναϊός εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και έπειτα τους Αφροαμερικανούς και τους πολίτες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, η πλεονάζουσα θνητότητα μεταξύ των ατόμων 25 έως 44 ετών ήταν το εύρημα που ξάφνιασε περισσότερο τους επιστήμονες. Μεταξύ των ατόμων 45 – 64 ετών η αύξηση ήταν 14,4%, ενώ μεταξύ των ατόμων 65 – 74 ετών άγγιξε το 24,1%.

Σε κάποιο βαθμό, η μεγάλη διαφορά αντανακλά τη γενικώς καλή υγεία και τη χαμηλή θνητότητα μεταξύ των νεαρών ανηλίκων, εξηγεί στην Washington Post ο Τζέρεμι Σ. Φάουστ, γιατρός επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Βοστόνης που μελετά την πλεονάζουσα θνητότητα. Σύμφωνα με το CDC, 5.707 άνθρωποι ηλικίας 25-44 ετών έχουν υποκύψει λόγω κοροναϊού από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ.

«Είναι τρομακτικό γιατί από τη μία πλευρά οι νέοι δεν πεθαίνουν πολύ συχνά από κοροναϊό, όμως από την άλλη είναι μια κρίση δημόσιας υγείας», τόνισε ο Φάουστ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024