Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aστον Βίλα : Από τον υποβιβασμό, στα χνάρια της Λέστερ προς το «θαύμα» (pics & vids)

Aστον Βίλα : Από τον υποβιβασμό, στα χνάρια της Λέστερ προς το «θαύμα» (pics & vids)

Άκουγε στο ακουστικό το άλλο παιχνίδι, για να δει αν μένει στη κατηγορία. Τα κατάφερε, προετοιμάστηκε, ενισχύθηκε και μπήκε στη νέα σεζόν για να κάνει… πρωταθλητισμό. Η Άστον Βίλα μετράει τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές, ακολουθεί τον δρόμο της Λέστερ και το «10» σας εξηγεί τι άλλαξε στον αγγλικό σύλλογο.

Ήταν 26 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα στο «Emirates» ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Γουότφορντ έκρινε την παραμονή δύο ομάδων στη Premier League. Οι φιλοξενούμενοι ήθελαν τη νίκη για την εξασφάλισή τους στη κατηγορία, όμως το τελικό 3-2 υπέρ των «κανονιέρηδων», τους έριξε στη Championship.

Σε ένα άλλο γήπεδο του Λονδίνου, ξεσπούν πανηγυρισμοί. Η Άστον Βίλα έχει αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στην έδρα της Γουέστ Χαμ και όλοι οι παίχτες της είναι γύρω από ένα ακουστικό. Την στιγμή της λήξης, άπαντες κάνουν σαν μικρά παιδιά. Λες και πήραν το πρωτάθλημα. Ο Ντιν Σμιθ ξεφυσάει, ηρεμεί και αντιλαμβάνεται ότι οι μέρες του, στον πάγκο των «χωριατών» παίρνουν παράταση.

Σε λιγότερο από έξι μήνες, ο κόσμος του ποδοσφαίρου βλέπει μία άλλη ομάδα. Η Άστον Βίλα, από τις σίγουρες επιλογές για υποβιβασμό, γίνεται σύλλογος πρωταθλητισμού. Από την επίδειξη δύναμης επί της Φούλαμ, στην αδιανόητη επτάρα στη Λίβερπουλ και από εκεί, στο απόλυτο των νικών στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Οι «χωριάτες» διψάνε για… τίτλο (!) και αυτοί είναι οι λόγοι που την κάνουν να το πιστεύει.

Σταθερό σύστημα και ιδιαίτερος σχεδιασμός

Μπορεί ο προπονητής να είναι ο ίδιος από τον Οκτώβριο του 2018, όμως τα συστήματα που επέλεξε να δοκιμάσει κατά την διάρκεια της χρονιάς, μόνο σταθερά δεν ήταν. Ο Ντιν Σμιθ δοκίμασε συνολικά έξι διαφορετικές διατάξεις (!) στον αγωνιστικό χώρο μέσα στη σεζόν, με το 4-1-4-1 και το 4-3-3 να είναι τα συχνότερα. Η μη ύπαρξη του πλάνου, όπως αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα, έκανε ζημιά στον αγγλικό σύλλογο.

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει διαφορετικά. Ο Άγγλος τεχνικός έχει δείξει ότι είναι ανάμεσα στο 4-3-3 και το 4-2-3-1, ωστόσο η λογική είναι ίδια. Ουσιαστικά σε όλα τα παιχνίδια, ο έμπειρος κόουτς έχει σταθερότητα σε αυτά που ζητάει από την ομάδα του και αυτό βγαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η Βίλα κατάφερε να κερδίζει τα παιχνίδια και όχι να περιμένει να τα χάνουν οι υπόλοιποι χάρη την επιθετικότητα αλλά και την προσοχή στα μετόπισθεν.

View this post on Instagram

🟣 𝗧𝗘𝗔𝗠 𝗡𝗘𝗪𝗦 🟣 This is your Aston Villa team to face Leicester City! 🙌 #AVFC #LEIAVL

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Έμφαση στην άμυνα

Εκτός από τον σχεδιασμό, ο τεχνικός της αγγλικής ομάδας, έπρεπε να λύσει και το πρόβλημα της αμυντικής γραμμής. Την περσινή χρονιά, το σύνολό του μέτρησε 67 γκολ παθητικό και ήταν η δεύτερη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας μετά την τελευταία Νόριτς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν ότι η αλλαγή θα ερχόταν με μεταγραφές.

Αντιθέτως, βελτιώθηκαν οι ποδοσφαιριστές που υπήρχαν ήδη στο ρόστερ. Συγκεκριμένα, η Βίλα ενισχύθηκε στο τέρμα, παίρνοντας τον Εμιλιάνο Μαρτίνεζ της Άρσεναλ αλλά και στο δεξί άκρο, όπου απέκτησε τον Μάτι Κας από τον Νότιγχαμ Φόρεστ. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπη αμυντική τριάδα έμεινε ίδια. Δηλαδή στα στόπερ οι Μινγκς-Κονσά και στα αριστερά ο Τάργκετ.

Το μυστικό, ωστόσο, δεν κρύβεται μόνο στην αμυντική λειτουργία, αλλά και στα χαφ. Το γεγονός ότι ο άξονας περιέχει ποδοσφαιριστές που μπορούν και να φτιάξουν παιχνίδι αλλά και να κόψουν επιθέσεις, βοηθάει πολύ την άμυνα να παραμείνει σταθερή.

View this post on Instagram

Another 𝗧𝗢𝗣 save from @Emi_Martinez26! ⛔ #AVFC

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Μεταγραφές για… σεμινάριο!

Ο τρόπος που κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι η Άστον Βίλα, δεν άλλαξε πολύ από άλλες χρονιές. Πολλά εκατομμύρια, χωρίς κάποιο κέρδος. Σε αριθμούς, μιλάμε για μεταγραφές 82,3 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν έβαλε στα ταμεία της ούτε ευρώ. Ωστόσο, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, οι «χωριάτες» εστίασαν στις θέσεις που «πονάνε», χωρίς να φέρουν κάποιο βαρύ όνομα. Το μεγαλύτερο παράδειγμα, είναι αυτό του Όλι Γουότκινς. Ποδοσφαιριστής της Μπρέντφορντ στη δεύτερη κατηγορία, χωρίς καμία εμπειρία από Premier League, αλλά δεινός σκόρερ με 28 γκολ σε μία σεζόν. Κόστισε 30,8 εκατ. ευρώ για να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής και απέδειξε σχεδόν άμεσα την αξία του. Ήταν ο άνθρωπος που σκόραρε χατ-τρικ κόντρα στο 7-2 κόντρα στη Λίβερπουλ.

Βέβαια, την διαφορά από την πρώτη στιγμή, έκανε ο Ρος Μπάρκλεϊ. Ο Βρετανός μέσος, που όσο βρισκόταν στην Έβερτον, θεωρούταν το κορυφαίο ταλέντο της Αγγλίας, στη Τσέλσι δεν τα κατάφερε. Έμεινε εκτός πλάνων και η Βίλα τον έκανε δικό της με την μορφή δανεισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να κλειδώσει την τριάδα του άξονα μαζί με τους ΜακΓκίν- Ντόουγκλας Λουίζ και να αφήσει σε ελεύθερο ρόλο τον Γκρίλις. Στα αξιοσημείωτα το γκολ στις καθυστερήσεις στην έδρα της Λέστερ που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Κοντά σε αυτόν, και η περίπτωση του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ. Ο τερματοφύλακας που έδωσε στην Άρσεναλ δύο τίτλους μέσα σε λίγους μήνες αλλά προτιμήθηκε να μην είναι ο βασικός. Για αυτό τον λόγο, αποφάσισε να φύγει, με την Βίλα να βγάζει από τα ταμεία το ποσό των 17,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, μπορεί να κοιμάται ήσυχη για την θέση του πορτιέρο και η άμυνά της, να είναι σίγουρη για τον τον άνθρωπο που έχει πίσω της.

View this post on Instagram

Introducing our new goalkeeper: @Emi_Martinez26! 🙌 #WelcomeEmi 🟣 #AVFC

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Τέλος, αθόρυβες αλλά βαρομετρικές για την ισορροπία του ρόστερ, οι προσθήκες των Μάτι Κας και Μπερτράντ Τραορέ. Ο πρώτος με 15,7 εκατ. ευρώ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ έχει αναλάβει να ηγηθεί στο δεξί άκρο της άμυνας και να μετατρέπεται με ευκολία ως μπακ-χαφ. Ο δεύτερος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Λιόν και για αυτό κόστισε 18,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο ρόλος του, είναι περισσότερο του μπακ-απ στους Γκρίλις και Τρεζεγκέ, οι οποίοι δεν ξεκολλάνε από την εντεκάδα.

View this post on Instagram

Welcome to the Villa, Matty Cash! 😃 #AVFC

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Η «αναγέννηση» του Γκρίλις!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν γεμάτο εξελίξεις για τον Τζακ Γκρίλις. Από το ένα «βήμα» πριν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο 22χρονος εξτρέμ είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ρόστερ, ωστόσο στη περασμένη σεζόν κινήθηκε σε «ρηχά» νερά. Οι φήμες για μία μεγάλη μεταγραφή, δεν άφηναν τον νεαρό άσο να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι του. Ο απολογισμός των 10 γκολ και 8 ασίστ σε διάστημα 41 συμμετοχών είχαν αντίκτυπο και στην πορεία της ομάδας.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της αποχώρησης, τα πράγματα άλλαξαν. Οι συζητήσεις με τον αρχηγό του αγγλικού συλλόγου, έκαναν τον ίδιο να καταλάβει πως εκεί, μπορεί να γίνει πραγματικός ηγέτης και να μην χρειάζεται να παλεύει με άλλα αστέρια για μία θέση στην εντεκάδα.

Το project που άκουσε τον γέμισε χαρά, ο τρόπος λειτουργίας του άλλαξε τα σχέδια και ο νεαρός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να οδηγήσει την Άστον Βίλα, στον δρόμο που χάραξε η Λέστερ. Και στα τέσσερα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, το έχει αποδείξει. Συνολικά έχει τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ ενώ οι εμφανίσεις είναι εξωπραγματικές και η μία καλύτερη από την άλλη.

View this post on Instagram

@JackGrealish has signed a new five-year contract with Aston Villa! 🤩💜 #Grealish2025 #AVFC

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Σίγουρα, είμαστε ακόμα στην αρχή. Η χρονιά έχει πολύ δρόμο και οι ομάδες που υπάρχουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη είναι γεμάτο εκπλήξεις. Πόσο μάλλον, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του κορωνοϊού. Το σύνολο του Ντιν Σμιθ, όμως, δείχνει έτοιμος να καταφέρει το ακατόρθωτο και από τον υποβιβασμό πριν λίγους μήνες, να μπαίνει σε πορεία πρωταθλητισμού, ακολουθώντας τα… χνάρια της Λέστερ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024