Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: Βρετανικό ένταλμα σύλληψης του Tατάρ αποσύρθηκε για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»

Αποκάλυψη: Βρετανικό ένταλμα σύλληψης του Tατάρ αποσύρθηκε για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»

Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, υπηρετούσε ως βοηθός λογιστής της εταιρείας του Ασίλ Ναδίρ Polly Peck στα Κατεχόμενα, προτού καταρρεύσει η εταιρεία στο Λονδίνο

Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, υπηρετούσε ως βοηθός λογιστής της εταιρείας του Ασίλ Ναδίρ Polly Peck στα Κατεχόμενα, προτού καταρρεύσει η εταιρεία στο Λονδίνο με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο καταδολίευσης.

Με τον ιδιοκτήτη της, τουρκοκύπριο Ασίλ Ναδίρ να «διαφεύγει» από το Λονδίνο στα Κατεχόμενα το 1993 για να επιστρέψει σχεδόν μια 20ετία αργότερα το 2010 για να ξεκαθαρίσει το όνομά του, όπως είχε δηλώσει τότε. Δικάστηκε στα βρετανικά δικαστήρια για 76 κατηγορίες καταδολίευσης και καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο του Λονδίνου στις 23 Αυγούστου 2012 για 10 χρόνια φυλάκισης σε βρετανικές φυλακές για 10 κατηγορίες κλοπής (καταδολίευσης) ύψους £28.8 εκατ. από την εταιρεία του Polly Peck που κατέρρευσε το 1990.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του sigmalive.com, ο Ναδίρ αργότερα με παρέμβαση της Τουρκίας μεταφέρθηκε για εκτέλεση της υπόλοιπης ποινής στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2016, όπου εντός 24 ωρών αφέθη ελεύθερος και επέστρεψε στα Κατεχόμενα.

Το όνομα του Τατάρ

Σε δύο ειδησεογραφικά του το BBC, αναφέρθηκε στον Ερσίν Τατάρ καταγράφοντας τι λέχθηκε γι’ αυτόν στο δικαστήριο.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο αστυνομικός Ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Michael Hawkins εξιστόρησε ότι τον Οκτώβριο του 1990 φθάνοντας στην εταιρεία τον προσέγγισε ο γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της Polly Peck International Peter Compson και του παρέδωσε ένα φάκελο με σχισμένα χαρτιά.

Στη συνέχεια  μίλησε με τον Τατάρ που ήταν ο βοηθός λογιστής της PPI και τον ρώτησε τι ήταν τα ξεσχισμένα χαρτιά και ο Τατάρ του είπε «δεν ήταν σημαντικά» και ότι δεν τα ήθελε να βρεθούν στην κατοχή του. Ο αστυνομικός του είπε ότι για να τα κάνει σε τόσα κομματάκια θα πρέπει να ήταν σημαντικά.

Ο Τατάρ του είπε ότι «σχετίζονταν με μεταφορά λεφτών για το Nadir στη Βόρεια Κύπρο». Η κατηγορούσα αρχή είπε στο δικαστήριο ότι συναρμολογήθηκαν από την αστυνομία τα κομματάκια που ξέσχισε ο Τατάρ και ήταν λεπτομέρειες μεταφοράς από την τράπεζα Barclays στην τουρκική τράπεζα Impexbank το 1990 η οποία είχε αγοραστεί από τον Ναδίρ το 1988.

Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι ο Τατάρ βοήθησε τον Ναδίρ στην παράνομή μετακίνηση λεφτών και ότι είχε μια στενή συνεργασία με τον Ναδίρ.

Σε δήλωσή του στη «Yeni Duzen» το 2011 ο Ερσίν Τατάρ είχε πει ότι οι μεταφορές των χρημάτων είχαν γίνει με εντολή το Ναδίρ τον οποίο εμπιστευόταν και ήλπιζε να απαλλασσόταν ο Ναδίρ από τις κατηγορίες εναντίον του.

Στο stop list και της Κυπριακής Αστυνομίας

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στις 14.11.2019, κάποιος με το όνομα Ερσίν Τατάρ βρισκόταν κατά τη δημοσίευση της είδησης, στο stop list της Κυπριακής Αστυνομίας, με την σημείωση να πληροφορηθεί το CID αν εντοπιστεί.

Η ίδια εφημερίδα στο ειδησεογραφικό της επικαλέστηκε δύο τουρκοκυπριακές εφημερίδες τις «Kibris» και  «Diyalog»  οι οποίες έγραψαν ότι ο Τατάρ ζήτησε από την τουρκική αστυνομία να ελέγξει με την Interpol κατά πόσο τον αναζητούσαν, προτού να ταξιδέψει προς το Λονδίνο εντός του Νοεμβρίου 2019. Και η  απάντηση ήταν ότι δεν καταζητείτο.

Δεν ήταν προς το «δημόσιο συμφέρον»

Πέντε μέρες αργότερα, στις 19.11.2019, η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα www.lgcnews.com επικαλούμενη την τουρκοκυπριακή «Havadis» έγραψε ότι ο Τατάρ μέσω του αγγλικού δικηγορικού γραφείου Mark & Co Law Office έστειλε επιστολή στο Serious Fraud Office (FSO) Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων στο Λονδίνο, ζητώντας να μάθει αν υφίστατο ένταλμα σύλληψής του.

Η απάντηση του Τμήματος υπογραμμένη από την Ανώτερη Δικηγόρο Rosemary Donabella σημείωνε: «Αποφασίστηκε να μην κινηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίον του Τατάρ στη βάση του ότι δεν είναι σήμερα προς το δημόσιο συμφέρον… Το διάταγμα για σύλληψη του κ. Τατάρ  ημερ. 13 Αυγούστου 2015 έχει αποσυρθεί από το Δικαστήριο».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024