Δεν είναι, όπως ίσως πολλοί νομίζουν, ανεφάρμοστη η επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, που ζητεί η Ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι, όπως ίσως πολλοί νομίζουν, ανεφάρμοστη η επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, που ζητεί η Ελληνική κυβέρνηση. Έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο ο Καναδάς για τα τουρκικά drones, έχουν επιβάλει και οι ΗΠΑ για τα F-35.

Στο παρελθόν είχε επιβάλει ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και το αμερικανικό Kογκρέσο μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και θα ίσχυε για πολλά χρόνια αυτό το αμερικανικό εμπάργκο, εάν δεν ερχόταν ο τότε Πρόεδρος Κάρτερ (αυτός που προεκλογικά έταζε στους ομογενείς ψηφοφόρους ότι θα διώξει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο) να ζητήσει την άρση του, όπερ και εγένετο.

Οργή προκάλεσε στον Ερντογάν η απόφαση του Πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό να αναστείλει όλες τις αποστολές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, λόγω της ανάμειξης της Άγκυρας στον πόλεμο με την Αρμενία. Κυρίως αυτό που ενόχλησε τον κ. Ερντογάν ήταν η καναδική τεχνολογία για την πλοήγηση των drones, για την οποία πλήρωνε 300 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar («Σημαία») τα έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ο Ερντογάν. Τα χρησιμοποίησε στη Λιβύη και τη Συρία, τα χρησιμοποιεί τώρα για να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν, τα χρησιμοποιεί στο Αιγαίο (για κατασκοπεία), ακόμα και για να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis κοντά στο Κατελλόριζο. Δημιούργησε βάση τους στην κατεχόμενη Κύπρο (στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) ώστε να εποπτεύει την Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και στην Αθήνα, αναφέρουν ότι τα τουρκικά drones μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικά όταν ενεργούν σε χώρες που δεν διαθέτουν ισχυρά επίγεια και εναέρια συστήματα αεραμύνης αμφισβητώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά τους σε συνθήκες μάχης, ωστόσο η Τουρκία άρχισε να τα κατασκευάζει μαζικά και να εξάγει μe αυτά… πόλεμο.

H εναλλακτική της Βρετανίας

Βεβαίως και εξοργίστηκε ο Ερντογάν με την απόφαση του Καναδά, αλλά βρήκε εναλλακτική λύση. Τη… Βρετανία. Η Άγκυρα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμη τεχνολογία για την ανάπτυξη οπλισμένων drones με τη βοήθεια βρετανικής εταιρίας. Οπως είχε γράψει ο Guardian με τον τρόπο αυτό παράκαμψε την απαγόρευση των ΗΠΑ σε τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθετικά drones. Γιατί, όταν άρχισε η Τουρκία να κατασκευάζει drones, έλεγε πως κατασκεύαζε μη οπλισμένα drones, αφού η Ουάσιγκτον της απαγόρευσε να κατασκευάζει οπλισμένα αεροσκάφη. Η μεταφορά όμως της προηγμένης τεχνολογίας από τη Βρετανία έφερε την Τουρκία στη θέση μιας ανερχόμενης δύναμης στα drones.

Ήταν βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα εύρισκε εναλλακτικές λύσεις για να παρακάμψει το εμπάργκο από τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Τα Bayraktar κατασκευάζονται από τουρκική εταιρία, η οποία ανήκει μάλιστα στην οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου. Το υποσύστημα μεταφοράς και εκτόξευσης πυραύλων από τα τουρκικά drones, έχει σχεδιαστεί από τη βρετανική EDO MBM Technology με έδρα το Μπράϊτον. Η εταιρία αυτή πατένταρε την τεχνολογία της στη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και στην Τουρκία το επόμενο έτος. Το ότι εδρεύει στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ της δίνει τη δυνατότητα για εξαγωγές του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr