Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ

Χιλιάδες Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ

Στη Γαλλία, χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του.

Οι γαλλικές αρχές έχουν συλλάβει και εξετάζουν 11 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για το σοκαριστικό έγκλημα ενώ ετοιμάζονται να απελάσουν περισσότερους από 200 αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα για ύποπτες εξτρεμιστικές δράσεις.

Από το Παρίσι στο Βορρά μέχρι τη Μασσαλία και τη Λυών στο Νότο, χιλιάδες Γάλλοι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του Σαμιουέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας που αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο Τσετσένο.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και τις αξίες της: την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη και τον κοσμικό της χαρακτήρα» αναφέρουν διαδηλωτές.

Ο Αμπντουλάχ Αμπουγεζίντοβιτς σκότωσε τον καθηγητή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο προάστιο του Παρισιού Κονφλάν Σεντ – Ονορίν, κοντά στο σχολείο όπου δίδασκε.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο δράστης βρισκόταν έξω από το σχολείο όπου προσέγγιζε τους μαθητές ζητώντας τους να του υποδείξουν το μελλοντικό θύμα του.

Αστυνομικοί σκότωσαν τον 18χρονο λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Πριν πέσει νεκρός είχε προλάβει να ανεβάσει στο Twitter φωτογραφία του θύματος και το λόγο που το έκανε.

Ένα μήνα πριν, στην ώρα του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ, κάτι που θεώρησαν προσβλητικό αρκετοί γονείς μουσουλμάνων μαθητών.

Οι αρχές συνέλαβαν 11 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα. Ανάμεσα τους οι γονείς του δράστη και κάποιων εκ των μαθητών.

Ως κήρυξη πολέμου που πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως χαρακτήρισε το φρικιαστικό έγκλημα ο εμβληματικός Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Πασκάλ Μπρικνέρ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Le Figaro».

“Ελευθερία, διδάσκω το όνομα σου”, είναι το μήνυμα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024