Το νέο παραγωγικό μοντέλο που αναδεικνύεται, θέλει το κράτος αρωγό του ιδιωτικού τομέα στους κλάδους της καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων και των ερευνητικών κέντρων,

Η πανδημία δυστυχώς βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα στο δεύτερο κύμα της, αναμένοντας πάντα σοβαρές εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της θεραπείας, όσο και του εμβολίου, ώστε να ανασχεθεί οριστικά η εξάπλωση του ιού επηρεάζοντας αντίστοιχα την παγκόσμια οικονομία.

Με βάση τις τελευταίες τάσεις και αναλύσεις και σύμφωνα με την μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος άνω του 4%, μια νέα τάση διαμορφώνεται και έχει να κάνει τόσο με την φορολογία, όσο και με άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα η προοδευτική φορολογία κερδίζει έδαφος και μάλιστα με μείωση συντελεστών για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, με αντίστοιχη αύξηση για τα πιο εύπορα στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Με τον ίδιο τρόπο προτείνεται μείωση φορολογίας κερδών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση για τις μεγάλες πολυεθνικές ιδίως για όσες εγκαθίσταται σε τρίτες χώρες, ακολουθούν μονοπωλιακές πρακτικές και κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην υψηλή τεχνολογία και αποθήκευση δεδομένων.

Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομηθούν πόροι, ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για την αναμόρφωση των συστημάτων υγείας.

Επιπρόσθετα το νέο παραγωγικό μοντέλο που αναδεικνύεται, θέλει το κράτος αρωγό του ιδιωτικού τομέα στους κλάδους της καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων και των ερευνητικών κέντρων, ώστε μέσα και από τις συνεργασίες μεταξύ τους, με την συμμετοχή και την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, να αυξηθεί η παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας ταυτόχρονα το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

Παράλληλα μέσω των αυξημένων κρατικών δαπανών, της μόχλευσης των κεφαλαίων και της παραγωγικότητας, θα στηριχθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, ώστε να τονωθεί η κατανάλωσή τους και έτσι να διατηρηθεί το ΑΕΠ σε ικανοποιητικά επίπεδα, μέχρι να αποδώσουν οριστικά τα μέτρα αύξησης της παραγωγής, σε συνδυασμό πάντα και με την ευέλικτη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα τάση και εποχή που ανατέλλει για την μετά την πανδημία περίοδο, θα απαιτήσει ισχυρότερη στήριξη από τα πλουσιότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι νέες επενδύσεις, θα είναι έντασης γνώσης, κινητοποιώντας τους κατάλληλους πόρους, με στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου παγκόσμια, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr