Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι : Ποιος ήταν ο 47χρονος καθηγητής που δολοφονήθηκε επειδή δίδασκε την ελευθερία λόγου

Παρίσι : Ποιος ήταν ο 47χρονος καθηγητής που δολοφονήθηκε επειδή δίδασκε την ελευθερία λόγου

Σε κατάσταση σοκ παραμένει ο πλανήτης μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, όπου ένας καθηγητής αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά

Σε κατάσταση σοκ παραμένει ο πλανήτης μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, όπου ένας καθηγητής αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί εννέα άτομα μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των γονέων ενός παιδιού στο σχολείο όπου εργαζόταν ο καθηγητής αλλά και ενός ανήλικου, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Για την επίθεση ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η επίθεση έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης» και ότι ο δάσκαλος δολοφονήθηκε επειδή «δίδαξε την ελευθερία της έκφρασης». Μιλώντας από το σημείο λίγες ώρες μετά το συμβάν, τόνισε την εθνική ενότητα. «Δεν θα επικρατήσουν, δεν θα μας χωρίσουν», είπε.

Ποιος ήταν ο άτυχος καθηγητής

Η αστυνομία αναγνώρισε το θύμα ως τον 47χρονο Samuel Paty, καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας, ο οποίος είχε παραδώσει μαθήματα για την ελευθερία λόγου νωρίτερα στο σχολείο.

Λέγεται ότι έδειξε καρικατούρες του Μωάμεθ, μιλώντας για την υπόθεση Charlie Hebdo και σύμφωνα με πληροφορίες είχε συμβουλεύσει μουσουλμάνους φοιτητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν.

Ορισμένοι μουσουλμάνοι γονείς παραπονέθηκαν στο σχολείο και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε δεχτεί απροσδιόριστες απειλές μετά το μάθημα.

Ο πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού που δεν έφυγε από την τάξη δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube όπου έλεγε ότι ο καθηγητής είχε δείξει μια «φωτογραφία ενός γυμνού άνδρα» ισχυριζόμενος ό,τι ήταν «μουσουλμάνος προφήτης».

Ο πατέρας κάλεσε άλλους γονείς σε μια συλλογική δράση εναντίον του καθηγητή, τον οποίο περιέγραψε ως «voyou» (κακοποιός).

Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, το σχολείο διοργάνωσε μια συνάντηση μεταξύ του διευθυντή, του καθηγητή και ενός αξιωματούχου από την εκπαιδευτική αρχή.

«Σύμφωνα με τον γιο μου, ήταν πολύ καλός, σούπερ φιλικός, σούπερ ευγενικός» ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας γονιός από το σχολείο.   Το περιοδικό Charlie Hebdo σχολίασε την επίθεση γράφοντας στο Twitter:

«Η μισαλλοδοξία μόλις άγγιξε έφτασε σε ένα νέο κατώφλι και δεν φαίνεται να σταματάει σε τίποτα, προκειμένου να επιβάλει τρόμο στη χώρα μας».

Το ταξίδι στα Χανιά

Τα social media από χθες έχουν γεμίσει αναρτήσεις κόσμου και πολιτικών σχετικά με την ακραία πράξη, αλλά και με λόγια αγάπης για τον καθηγητή, ο οποίος είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια στα Χανιά για διακοπές, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Αυτό φαίνεται και από την φωτογραφία του που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ποζάρει στηριζόμενος σε ένα στύλο φωτισμού στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με φόντο τον φάρο.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024