Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστάσιος Πανταζής : 10 χρόνια κάθειρξη στον πυρηνάρχη Περάματος που αρνήθηκε τα πάντα

Αναστάσιος Πανταζής : 10 χρόνια κάθειρξη στον πυρηνάρχη Περάματος που αρνήθηκε τα πάντα

Ο Αναστάσιος Πανταζής κατηγορούνταν με τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, την απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης οπλοχρησίας.

Σε 10 χρόνια και 2 μήνες κάθειρξη καταδίκασε το δικαστήριο τον Πυρηνάρχη Περάματος, που είχε αρνηθεί τον ρόλο του.

Ο Αναστάσιος Πανταζής κατηγορούνταν με τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, την απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης οπλοχρησίας.

Από την άρση απορρήτου στα κινητά του τηλέφωνα έχουν προκύψει συνομιλίες του με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, τον Σεπτέμβριο του 2019 το ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, υπέπεσε σε αντιφάσεις και εμφανίστηκε προκλητικός ενώπιον του δικαστηρίου.

Η σχέση του με την Χρυσή Αυγή

Το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα στην απολογία επιχείρησε να αρνηθεί τη σχέση του με τη ναζιστική οργάνωση πριν από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε και προσδιόρισε την πρώτη επαφή του με γραφεία της οργάνωσης.

Ωστόσο, βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου, που έχει προβληθεί στη δίκη και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Πανταζή.

Το βίντεο είναι από την εκδήλωση-ομιλία του Μιχαλολιάκου και του Λαγού στις 23 Απριλίου του 2012 στο δημαρχείο Περάματος, την αίθουσα του οποίου είχε κλείσει ο Πανταζής, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, αν και ισχυρίστηκε: «Εκανα χάρη στον φίλο μου τον Νίκο τον ταχυδρόμο, που είναι χρυσαυγίτης, εγώ δεν παρακολούθησα την ομιλία».

Όμως ο Πανταζής φαίνεται στο βίντεο στο ακροατήριο μαζί με τον συγκατηγορούμενό του για την επίθεση στους ψαράδες Μ. Ευγενικό ενώ στο βίντεο φαίνεται ότι τον Αρχηγό υποδέχονται, εκτός από τον περιφερειάρχη Λαγό, οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης (Μπαρέκας), στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (Χατζηδάκης) και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (Ευγενικός).

Αντιφάσεις

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Πανταζής άφησε αναπάντητο το ερώτημα της προέδρου για ποιον λόγο ενώ τον Ιούνιο του 2012, όταν κατηγορείται για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ήδη στην απολογία του στους ανακριτές έχει δηλώσει «δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ζητώ να μην την πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κ. Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω», πέντε μήνες αργότερα επιλέγει -σύμφωνα με τα λεγόμενά του0- να ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

Πρόεδρος: «Είναι παράδοξο να καταλάβει κανείς ότι από τη μία λέτε «δεν έχω σχέση με την κατηγορία και με τη Χρυσή Αυγή» και μετά γίνεστε μέλος της Χρυσής Αυγής ενώ εκκρεμεί το κακούργημα. Μήπως εξαρχής ήταν αλλιώς οι καταστάσεις;».

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είχε απαντήσει τότε αόριστα ο Πανταζής.

Το τηλεφώνημα στον Πατέλη το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Ο Πανταζής παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη, και ρωτήθηκε για το τηλεφώνημα που του έκανε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Όπως ισχυρίστηκε, «ήμουν με τη γυναίκα μου στο Πέραμα και πίναμε ποτό. Στις 23:30 σταματάνε δυο μηχανές, ο μπαξεβάνης ο οδηγός είναι αστυνομικός και φίλος μου και μου είπε ότι στο Κερατσίνι σκοτώσανε έναν χρυσαυγιτη. Πήρα τον Πατελη να μου πει τι έγινε, αλλά δεν το σήκωσε».

Πρόεδρος: Στο υπόμνημά σας λέτε ότι τηλεφωνήσατε τρεις φορές στον Πατέλη επειδή είδατε στην τηλεόραση το συμβάν, σήμερα λέτε ότι το μάθατε από αστυνομικό…

Τον έχουν υποδείξει οι ίδιοι οι αλιεργάτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Πανταζή τον υπέδειξαν εντός της δικαστικής αίθουσας οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες ως επικεφαλής της επίθεσης εναντίον τους («Ελα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χ.Α.»), ενώ ο Ι. Λαγός παραδέχεται τον ηγετικό ρόλο του στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ σε γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσει με τον Σ. Δεβελέκο όταν τον ενημερώνει για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«Κανά κοκκαλάκι μένει για μας;», ρωτάει ο Δεβελέκος, με τον περιφερειάρχη του να απαντάει «Θα στεναχωρηθεί ο Τάσος» και τον Δεβελέκο να συνεχίζει: «Α ρε Τάσο θεέ!», «Στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου. Κρίμα τα παιδιά».

Κατά τον κατηγορούμενο, κανένα από τα μηνύματα τού τότε βουλευτή Ιωάννη Λαγού, στους επίμαχους χρόνους πριν και μετά την επίθεση, που αναφέρεται στον «Τάσο» δεν αφορά το πρόσωπό του. Όπως είπε, δεν γνωρίζει σε ποιόν αναφέρεται ο Ι. Λαγός, ενώ για μηνύματα όπου αναφέρεται «δεν στεναχωριέται η Πανταζάρα» κ.ά. ο κατηγορούμενος «δεν έδωσε πειστική απάντηση για την εμπλοκή του δικού του ονόματος».

Μάλιστα, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών όχι μόνο την αρνήθηκε, αλλά είπε ότι βγαίνοντας από τη φυλακή πήγε και τους ρώτησε γιατί τον υπέδειξαν ως έναν από τους δράστες.

«Μου είπαν ότι ξέρουν ποιοι το έκαναν, κάτι παιδιά που ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών», ισχυρίστηκε ο Πανταζής αλλά δεν θέλησε να μάθει περισσότερα για το ποιοι ήταν, ούτε έδωσε συνέχεια στο θέμα για το οποίο κατηγορείται για κακούργημα.

Επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ο τρόπος δράσης των δραστών δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και τον μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης: Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες.

Σύμφωνα με το jailgoldendawn.com, απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής. Αναγνωρίστηκε επίσης ο χρυσαυγίτης Καστρινός. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής είχε συστηθεί με τη φράση: «Είμαι ο Πανταζής… τελειώσατε».

Στις 03/10/2013, λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκε στην Αντιτρομοκρατική και συνελήφθη ο καταζητούμενος Πανταζής (γνωστός στον υπόκοσμο του Περάματος ως «Τάσος»)

Ο κατηγορούμενος είπε, όπως και όλοι όσοι συμμετείχαν στην επίθεση, ότι τυχαία συναντήθηκαν με την ομάδα των αφισοκολλητών, ενώ επρόκειτο και οι ίδιοι να κάνουν αντίστοιχη δράση και πως είδε την πλευρά του ΠΑΜΕ να βγαίνει από αυτοκίνητα με κράνη και κοντάρια.

Για τον εαυτό του, ο Αν. Πανταζής κράτησε ρόλο «ειρηνοποιού», όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, που απολογήθηκαν επίσης, λέγοντας πως βγήκε μπροστά και λέγοντας το όνομά του, τους είπε να ηρεμήσουν. Ο κατηγορούμενος τόνισε πως ουδείς από την πλευρά της Χρυσής Αυγής δεν είχε επιθετική διάθεση, ούτε κοντάρια, ούτε καν ομάδα δεν ήταν, όπως τόνισε, και ανέφερε πως μαζί τους είχαν «γιαγιάδες και παιδιά».

Μάλιστα, όπως είπε, όταν η ένταση ανέβηκε και είδε πως χτύπησαν έναν δικό τους, εκείνος έφυγε, προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου που του είπε: «Δηλαδή, αφήσατε πίσω σας γυναίκες και παιδιά και φύγατε;».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024