Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Καμπανάκι από λοιμωξιολόγους - Έρχεται δύσκολος χειμώνας - Ακόμη και πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα

Κοροναϊός : Καμπανάκι από λοιμωξιολόγους – Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Ακόμη και πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα

Ένα δύσκολο χειμώνα θα έχουμε εξαιτίας της επιδημίας τονίζουν ξανά και ξανά οι ειδικοί, οι οποίοι είναι σχεδόν σίγουροι πως τα κρούσματα θα γίνουν πολύ περισσότερα.

Ένα δύσκολο χειμώνα θα έχουμε εξαιτίας της επιδημίας τονίζουν ξανά και ξανά οι ειδικοί, οι οποίοι είναι σχεδόν σίγουροι πως τα κρούσματα θα γίνουν πολύ περισσότερα.

Ωστόσο το γεγονός πως είμαστε ενδεχομένως σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν  που μας περιμένει τον χειμώνα δεν καθησυχάζει καθόλου τους ειδικούς.

Κι αυτό γιατί τα κρούσματα παρά τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν παρουσιάζουν κάποια αισθητή μείωση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ξανά και ξανά να τονίσει πως πιο σημαντικό είναι να τηρηθούν πιστά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα παρά να ληφθούν περισσότερα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα κρούσματα που δεν πέφτουν, αλλά και ο αριθμός νεκρών που συνεχώς αυξάνεται.

Οι θάνατοι το τελευταίο διάστημα μας υπενθυμίζουν πόσο σοβαρή παραμένει η κατάσταση και πόση προσοχή χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, 26 άνθρωποι πέθαναν, εκ των οποίων οι 25 τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο έχουν καταλήξει 65 άνθρωποι λόγω κοροναϊού, με το 40% αυτών να είναι απώλειες των τελευταίων τριών ημερών.

Από τον Οκτώβριο, όταν και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος, ακολούθησαν 5 θάνατοι το Σάββατο, 13 την Κυριακή – που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας- και ακόμα 7 σήμερα.

Την ίδια στιγμή, οι ΜΕΘ πιέζονται, με τους διασωληνωμένους να είναι 93, από τους 99 που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Δερμιτζάκης για κοροναϊό : Έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα τη μέρα – Θα αυξηθούν το χειμώνα

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσια των επίσημων, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα του κορoναϊού είναι πολλαπλάσια των επίσημων, πιθανόν άνω των 1000 ημερησίως», επισήμανε, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι εξηγείται το αποτέλεσμα των θανάτων από κοροναϊό.

«Οι θάνατοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα»

Ειδικότερα ανέφερε: «Η εικόνα ότι έχουμε 300 με 400 κρούσματα και η Γαλλία 7000 και η Ελβετία 1500 … οι συγκρίσεις δεν είναι σωστές. Είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα δεν έχουμε δυνατότητα να τεστάρουμε όλο τον πληθυσμό. Οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Σκάι, «η Ελβετία ανακοίνωσε τη Δεύτερα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς. Η Ελλάδα με 295 κρούσματα έχει επίσης 7 νεκρούς. Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών. Είναι η απλή μέθοδος των τριών».

«Η αναλογία θανάτου προς κρούσματα είναι πολύ μεγάλος εδώ και 2,5 μήνες… Γίνονται πάρα πολλά τεστ, αλλά με στοχευμένο τρόπο. Η Ελβετία ανακοίνωσε 1000 με 1500 κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα 300 με 400 κρούσματα, η εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πάει καλά, όμως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες».

«Οι θάνατοι είναι ένδειξη για το ποια ήταν η κατάσταση πριν 10 με 15 μέρες» εξήγησε.

Δήλωσε πάντως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει σταθεροποιηθεί, κι αυτό είναι κάλο, λόγω των μέτρων δεν έχουμε εκθετική αύξηση.

Καμπανάκι για το χειμώνα

«Το χειμώνα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα» επανέλαβε ο καθηγητής. «Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τους επομένους 2 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η μάσκα παντού είναι επιβεβλημένη, είναι τόσο μεγάλη η πυκνότητα του κόσμου στην Αθήνα» τόνισε. Διευκρίνισε ότι είναι καλό να μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια και τα μπαρ (για καθήμενους) καθώς οι πλατείες δεν ελέγχονται.

Δημόπουλος στο MEGA : Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το χειμώνα

Για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στο ζήτημα του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για να αποφευχθεί μια μεγάλη αύξηση τους χειμερινούς μήνες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτά τα συγκεκριμένα, ελπίζοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια τα οποία θα δημιουργήσουν πλέον -αλλά μετά από αρκετούς μήνες- ένα τοίχος ανοσίας και θα μπορούμε να ελέγξουμε τον συγκεκριμένο κοροναϊό.

Όσον αφορά την αύξηση των θυμάτων το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, που έχουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Δυστυχώς ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με συννοσηρότητες θα καταλήξουν» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Αναμένουμε αύξηση τους χειμερινούς μήνες

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε ακόμα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες έχει παρατηρηθεί πολλαπλασιασμός κρουσμάτων εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

«Γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα καλό καιρό και μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους να πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Τους χειμερινούς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και λόγω της ξηρασίας, που φαίνεται να ευοδώνουν την έξαρση του ιού, και επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται μεταξύ τους αναμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση».

Για την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Δημόπουλος σχολίασε: «Με την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί ανά εβδομάδα έχουμε αποφύγει αυτό που λέμε επιθετική αύξηση, να βλέπουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι καθημερινά έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με μια ιδιαίτερη συσσώρευση στην Αττική που προκαλεί έναν ιδιαίτερο προβληματισμό».

«Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για το εμβόλιο»

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ο Δημόπουλος τόνισε ότι: «Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, να κρατάμε την ψυχραιμία μας, να προσπαθούμε να μην μας πάρει από κάτω και να ελπίζουμε ότι και με την βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών αυτοί οι οποίοι νοσούν θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Στο θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι θα είναι στη διάθεσή μας τους επόμενους μήνες».

Για το θέμα του εμβολίου ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό.

«Όταν υπάρχει μια έγκριση για ένα εμβόλιο από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς από εκεί και πέρα αρχίζει η μαζική παραγωγή για την οποία προφανώς προετοιμάζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και αρχίζει και η τμηματική διάθεση του εμβολίου.  Επομένως όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε κάποιους μήνες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι να γίνει δυνατόν να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Γώγος: Τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται – Αυξάνονται οι μέρες νοσηλείας

«Καμπανάκι» για την αύξηση των ημερών νοσηλείας στις ΜΕΘ ασθενών με κορωνοϊό που «σημαίνει αύξηση της πιθανότητας θανάτου» σήμανε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε αυξημένους θανάτους καθώς αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στις ΜΕΘ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι το καλό σενάριο είναι οι ασθενείς με κοροναϊόεφόσον σταθεροποιούνται να βγαίνουν σε μια εβδομάδα από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων. Από την άλλη δεν έχουμε τη μεγάλη αύξηση που φοβόμασταν ότι θα φτάσουμε στα 500 και πλέον κρούσματα και εκεί υπάρχει μια αισιοδοξία».

Όπως, όμως, τόνισε «είμαστε σε μια καλή κατάσταση όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες και θα θέλαμε καλύτερα νούμερα».

Μιλώντας για το μέτρο της «μάσκας παντού» ο κ. Γώγος είπε ότι «δεν μπορεί να άρει τα υπόλοιπα, όλα πρέπει να πηγαίνουν πακέτο».

«Το πρόβλημα με αυτή τη νόσο είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί. Αν κάποιος βήχει ή έχει άλλα συμπτώματα θα απομονωθεί. Αυτό το νόημα έχει η μάσκα» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος είπε, τέλος, ότι «τα κρούσματα είναι παραπάνω στην πραγματικότητα» από αυτά που καταγράφονται με τεστ. «Με τα τεστ βλέπουμε τη δυναμική της επιδημίας».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024