Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων

Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις για να χαρακτηριστούν νεοφυείς θα πρέπει να πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Εως το τέλος του έτους «τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11»

Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την «ηλεκτρονική πύλη», μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς. Οι επιχειρήσεις για να χαρακτηριστούν νεοφυείς θα πρέπει να πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

• Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).

• Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.

• Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

• Ο τελευταίος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Τι σχεδιάζεται για τη χρηματοδότηση

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στην ομιλία του στην απογευματινή εκδήλωση για τα εγκαίνια της πλατφόρμας: «Το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity – ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί μέσω της πλατφόρμας πολλές επιχειρήσεις, που σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι – και θα μιλάμε γι αυτές με θαυμασμό σε λίγα χρόνια – θα ξεκινήσουν την πορεία τους μέσα από το Elevate Greece και θα έχουν από το κράτος την υποστήριξη που χρειάζονται.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός είπε: «Από την πρώτη στιγμή που πήραμε την εντολή από τον κύριο πρωθυπουργό να αναλάβουμε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ελήφθη η πρωτοβουλία να περάσει στο δικό μας υπουργείο η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν μία σημαντική απόφαση που τότε πολλοί μπορεί να μην είχαν καταλάβει τη σημασία της. Όμως έναν χρόνο και κάτι μετά, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πρέπει να έχουν πειστεί ότι ήταν μία σωστή απόφαση που έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Και σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί πάνω σε αυτή την πλατφόρμα πολλές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι αλλά που μετά από μερικά χρόνια μπορεί να μιλάμε για αυτές με θαυμασμό, θα έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μέσα από το Elevate Greece και θα έχουν τύχει από το κράτος της υποστηρίξεως που χρειάζονταν και πρέπει να δώσουμε».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωσε ότι θα προσφέρονται, μέσω της πλατφόρμας, εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα και πιο αναλυτικά σημείωσε τα εξής:

«Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους Επίσημους Υποστηρικτές του ELEVATE GREECE που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Καλή αρχή λοιπόν!».

Τέλος ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής υπογράμμισε ότι: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας,  με κατευθυντήριες γραμμές την  έρευνα, την  ανάπτυξη και την καινοτομία… Ξεκινάμε αυτό το εγχείρημα με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση και χαρτογράφηση  του οικοσυστήματος καινοτομίας  των νεοφυών επιχειρήσεων,  την ενίσχυση και δικτύωση   μεταξύ των επιχειρήσεων για  παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, τη λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης  κεφαλαίων επενδυτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και την παρακολούθηση της πορείας των νεοφυών επιχειρήσεων και την εξαγωγή χρήσιμων μετρήσιμων συμπερασμάτων. Μία ακόμη αναγνώριση του ρόλου της γενικής γραμματείας  στην  Έρευνα και την Καινοτομία».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024