Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία - εκλογές : Σάρωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, καταποντίστηκε η ακροδεξιά

Αυστρία – εκλογές : Σάρωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, καταποντίστηκε η ακροδεξιά

Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές στην Αυστρία. Μεγάλη νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες διπλασίασαν τη δύναμη τους από το Λαϊκό κόμμα, ενώ η ακρδεξιά υπέστη βαριά ήττα

Οι χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη – στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη στο γερμανόφωνο χώρο, μετά το Βερολίνο – η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια στην Αυστρία, χαρακτηρίστηκαν από την «επιβλητική νίκη» των Σοσιαλδημοκρατών, τον διπλασιασμό της δύναμης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την αύξηση των ποσοστών των Πράσινων και του ΝΕΟΣ, αλλά και την «πανωλεθρία» του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως και του πρώην αρχηγού του, ως επικεφαλής νέου κόμματος.

Στις εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη της τοπικής Βουλής (δημοτικού συμβουλίου), αλλά και τους εκπροσώπους των 23 διοικητικών διαμερισμάτων της πρωτεύουσας.

Η προσέλευση στις κάλπες έγινε κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, με την τήρηση των μεταξύ αποστάσεων, αλλά και τη χρησιμοποίηση ατομικού στυλό, με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να έχει περιοριστεί στο 63%, έναντι του 75% που ήταν η συμμετοχή στις εκλογές στη Βιέννη πριν από πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη τα τελικά αποτελέσματα αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις

Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται για αύριο το βράδυ ή για το πρωί της Τετάρτης, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των πάνω από 380.000 εκλογικών καρτών και των επιστολικών ψήφων, φέρεται πως δεν θα έχει αποκλίσεις από το προσωρινό αποτέλεσμα από την καταμέτρηση των ψήφων της κάλπης, που διαμορφώνουν πλέον την παραπάνω μετεκλογική εικόνα στη Βιέννη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, αδιάλειπτα από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), αναδεικνύονται εκ νέου πρώτη δύναμη με βελτιωμένο το ποσοστό τους στο 42,2%, σε σχέση με το 39,6% στις προηγούμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2015.

Το διπλασιασμό της δύναμής του, στο 18,8% από το 9,6% πριν από πέντε χρόνια – που ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του- πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μία «εντυπωσιακή νίκη», την οποία αναλυτές ανάγουν αφενός στο «μπόνους» του αρχηγού του, του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και αφετέρου στον Γκέρνοτ Μπλιούμελ, τον επικεφαλής υποψήφιο του, υπουργό Οικονομικών και πλέον έμπιστο του καγκελάριου.

Την τρίτη θέση απέσπασαν με ποσοστό 14%, βελτιωμένο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015, οι Πράσινοι, των οποίων ηγούνταν στη Βιέννη επί πολλά χρόνια η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου που, κατά την συγκυβέρνησή τους στη Βιέννη με τους Σοσιαλδημοκράτες, η ίδια διετέλεσε αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης από το 2010 έως τον Ιούνιο του 2019 που αποσύρθηκε από την πολιτική.

Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί

Οι Πράσινοι θεωρούνται και ο πιθανότερος εκ νέου εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών στον συνασπισμό στο οποίο πρόκειται να προχωρήσει, έπειτα από τις διερευνητικές του επαφές με όλα τα κόμματα – με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – ο νικητής των εκλογών, ο Σοσιαλδημοκράτης, έως τώρα δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Θα πρόκειται για την τρίτη στη σειρά συνεργασία στη Βιέννη για μία πενταετία, ανάμεσα στους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες και στους Πράσινους, οι οποίοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Αυστρία (στην κεντρική κυβέρνηση), συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Έχοντας ελαφρά βελτίωση στο ποσοστό του, από το 6,1% το 2015 στο 7,8% τώρα, τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα «ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο, στη βάση του αθροίσματος των εδρών τους, αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών.

Υποθετικά βέβαια, δυνατός, και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, θα ήταν και ένας «μεγάλος συνασπισμός» των Σοσιαλδημοκρατών με το Λαϊκό Κόμμα, κάτι που πολλοί παρατηρητές δεν θεωρούν πιθανό, εξαιτίας των μεγάλων πολιτικών διαφορών που χωρίζουν σε μία σειρά ζητημάτων τα δύο κόμματα, πέραν της πρόσφατης «εκστρατείας» που μεθόδευσε το Λαϊκό Κόμμα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα εναντίον τους και προσωπικά κατά του Μίχαελ Λούντβιγκ.

Πανωλεθρία για την Ακροδεξιά

Μόλις στην πέμπτη, και τελευταία, θέση στις χθεσινές εκλογές, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί για αυτό «πανωλεθρία», βρέθηκε το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο καθηλώθηκε στο 7,7%, μειώνοντας τη δύναμή του κατά 23,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 30,8% πριν από πέντε χρόνια, όταν εμφανιζόταν σε πολλές δημοσκοπήσεις να επικρατεί των Σοσιαλδημοκρατών και να είναι πρώτο κόμμα.

«Πανωλεθρία» υπήρξε βέβαια η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και για τον πρώην αρχηγό των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος ως επικεφαλής υποψήφιος του «δικού» του, νέου κόμματος «Ομάδα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε», απέσπασε ένα μόλις 3,6% και μη συγκεντρώνοντας το ισχύον εκλογικό μέτρο του 5%, βρίσκεται εκτός δημοτικού συμβουλίου-τοπικής Βουλής.

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με αρχηγό του τον Στράχε δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.

Βαθιά ήταν η ανακούφιση που επικράτησε τότε για το γεγονός πως, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία των Ελευθέρων, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση από μέρους τους της μεσούσης τότε προσφυγικής κρίσης, τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

Ο Στράχε, υπήρξε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.

Ο νικητής των εκλογών του 2015, ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, είχε προχωρήσει σε έναν συνασπισμό – όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά – με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στη Βιέννη, ήταν για τον νυν, και μελλοντικό δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Λούντβιγκ, η πρώτη φορά που ηγείτο του κόμματός του σε εκλογές, καθώς, έπειτα από εσωκομματική εκλογή του, είχε αναλάβει τον Μάιο του 2018, δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, ως διάδοχος του επί 24 χρόνια προκατόχου του σε αυτά τα αξιώματα, Μίαχελ Χόιπλ, ο οποίος είχε παραιτηθεί τότε στο τελευταίο τρίτο της θητείας του, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει ήδη κατά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2015.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024