Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερό χτύπημα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά η ακροδεξιά «φωλιάζει» στην Ευρώπη

Γερό χτύπημα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά η ακροδεξιά «φωλιάζει» στην Ευρώπη

Η απόφαση για τις ποινές των νεοναζί αναμένονται τη Δευτέρα, ωστόσο η απειλή της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν έχει εξαφανιστεί.

Πριν από οκτώ χρόνια, άλλη μια σελίδα με μελανά χρώματα γράφτηκε στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής να κερδίζει ικανό αριθμό ψήφων και να εισέρχεται στην ελληνική Βουλή.

Το 2012 οι νεοναζί κάθισαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας 425.000 ψήφους. Την ίδια στιγμή ακροδεξιά σχήματα είχαν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη, ενώ ηγέτες με ακροδεξιές ατζέντες είχαν αναλάβει ήδη τα ινία.

Στις εκλογές του 2019 έγινε εμφανής η περιθωριοποίηση του κόμματος, με την ελληνική δικαιοσύνη να δίνει τη χαριστική βολή στις 7 Οκτωβρίου, κρίνοντας πως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση για τις ποινές των νεοναζί αναμένονται τη Δευτέρα, ωστόσο η απειλή της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν έχει εξαφανιστεί.

Την τελευταία δεκαετία, τα εθνικιστικά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική ύφεση και την μεταναστευτική κρίση για να προωθήσουν την ακροδεξιά τους ατζέντα.

Σήμερα, μπορεί κάποια από αυτά να παρουσιάζουν μια μικρή πτώση της δημοτικότητάς τους, όμως αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο

Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε στην Ελλάδα με τον μανδύα του κόμματος.

Το 1980 ιδρύθηκε από τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως οργάνωση ενώ το 1993 ως κόμμα, όποτε σημειώθηκε και η πρώτη της ανεπιτυχής προσπάθεια να μπει στη Βουλή.

Ανέπτυξε τη δράση της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο έντασης του Μακεδονικού ζητήματος.

Από το 2009 ξεκίνησε τις εγκληματικές της δράσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ ένα χρόνο μετά κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 οι νεοναζί εμφανίστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας ποσοστό 6,97%.

Το 2015 το νεοναζιστικό κόμμα συγκεντρώνει το 6,99% των ψήφων με αποτέλεσμα να γίνει τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ομόφωνα ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πεντέμισι χρόνια έπειτα από την έναρξη της πολύκροτης δίκης στις 20 Απριλίου 2015.

Ο εθνικιστής Όρμπαν και το αντισημιτικό Jobbik

Το κυβερνών δεξιό εθνικό συντηρητικό κόμμα Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν τοποθετείται από πολιτικούς αναλυτές στα δεξιά ή τα ακροδεξιά λόγω της έντονης εθνικιστικής, αντιμεταστευτικής και ομοφοβικής πολιτικής που εφαρμόζει, ενώ τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής.

Τον Φεβρουάριο του 2018 οι New York Times υποστήριξαν ότι «η Ουγγαρία θεωρείται σήμερα μια δημοκρατία σε έντονη ύφεση. Μέσω της νομοθετικής δύναμης της θέλησης, ο κύριος Όρμπαν έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα πολιτικό θερμοκήπιο για την δημιουργία ενός περίεργου είδους αυτοκρατορίας, συνδυάζοντας τον καπιταλισμό των αδέσποτων και την ακροδεξιά ρητορική με μια μονοκομματική πολιτική κουλτούρα.»

Δεν είναι ωστόσο μόνο το κόμμα του Όρμπαν που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Το αντισημιτικό κόμμα Jobbik (Γιόμπικ) αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά το κυβερνών. Στην Ουγγαρία το ακροδεξιό κόμμα Jobbik βάλλει ανοιχτά κατά των Εβραίων.

Το 2014, το κόμμα χαρακτηρίστηκε ως «αντισημιτική οργάνωση» από τον Independent και ως «νεοναζιστικό κόμμα» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

Το ισλαμοβοφικό AfD

To AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πρόκειται για ένα ακροδεξιό με «σημαία» την αντιμεταναστευτική της πολιτική.

Το AfD έχει εκφράσει την θέση του σχετικά με την παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που έχουν ποινικές καταδίκες αλλά και η κήρυξη του ισλάμ ως ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.

Πρόσφατα μάλιστα σε ένα ντοκιμαντέρ δείχνει αξιωματούχο του ακροδεξιού κόμματος να λέει ότι το κόμμα του «θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στη Γερμανία, αφού μπορεί κανείς να τους σκοτώσει ή να τους θανατώσει με αέριο».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα συνέφερε «να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες» στη Γερμανία, η απάντησή του ήταν: «Ναι, διότι τότε το AfD θα τα πάει καλύτερα. Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε μετά να τους σκοτώσουμε όλους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ή να τους θανατώσουμε με αέριο, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μου είναι αδιάφορο!»

Το κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, όπου και έλαβε το 4,7% των ψήφων, ποσοστό οριακά μικρότερο από το 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση κάποιου κόμματος στην Μπούντεσταγκ. Στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε το 7,1% των ψήφων και κέρδισε 7 από τις 96 έδρες που αντιστοιχούν στη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι ευρωβουλευτές του προσχώρησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

• Ακόμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εκπροσωπείται και σε διάφορα κοινοβούλια κρατιδίων της Γερμανίας, έχοντας κερδίσει στις αντίστοιχες εκλογές το 9,7% των ψήφων στη Σαξονία, το 12,2% των ψήφων στο Βρανδεμβούργο, το 10,6% των ψήφων στη Θουριγγία, το 6,1% των ψήφων στο Αμβούργο και το 5,5% στη Βρέμη.
• Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 ήταν τρίτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο. Στο κρατίδιο της Σαξονίας αναδείχτηκε πρώτο κόμμα ξεπερνώντας το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνοντας 27% έναντι 26,9% του CDU.
• Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που κατέγραψε η AfD σε όλη τη γερμανική επικράτεια στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

Η Λέγκα του ακροδεξιού Σαλβίνι

Στη γειτονική Ιταλία, οι ακροδεξιές πρακτικές βρήκαν πάτημα στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Ματέο Σαλβίνι. Η Λέγκα του Βορρά έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της στην «παράνομη» μετανάστευση και τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο.

Ο Ματέο Σαλβίνι, βρίσκεται υπόδικος για απαγωγή μεταναστών, σχετικά με περιστατικό του 2019, στο πλαίσιο του οποίου 116 μετανάστες εμποδίστηκαν από το να αποβιβαστούν από πλοίο του λιμενικού.

Οι εισαγγελείς της σικελικής πόλης Κατάνια, κατηγορούν τον ηγέτη της Λέγκας ότι καταχράστηκε την εξουσία του για να εμποδίσει ανθρώπους από το να αποβιβαστούν από το σκάφος Gregoretti της ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της πολιτικής «κλειστών λιμανιών» που είχε επιβάλει.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του Σαλβίνι μετά την εκλογή του τον Ιούνιο του 2018 ήταν να ανακηρύξει το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών για πλοία που εμπλέκονταν με τη διάσωση μεταναστών που είχαν διαφύγει από τη Λιβύη δια θαλάσσης.

Η υπόθεση που θα φτάσει στο δικαστήριο το Σάββατο σχετίζεται με μια ομάδα μεταναστών που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις στις 25 Ιουνίου του 2019, αφού είχαν περάσει πέντε ημέρες στη θάλασσα. Μαζί τους είχαν και 15 ασυνόδευτα παιδιά.

Στις γενικές εκλογές του 2018, η Λέγκα ήταν το τρίτο κόμμα πίσω από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ενώ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 κέρδισε την πρώτη θέση.

Το 2015 κατείχε ποσοστό μόλις 13%, ενώ τον Ιούλιο του 2019 έφτασε μέχρι και το 37%. Έναν μήνα αργότερα διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα των 5 Αστέρων παρέμεινε στην εξουσία με διαφορετικό εταίρο. η Λέγκα του Σαλβίνι ακολούθησε πτωτική πορεία έως το σημερινό 25%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το οποίο παραμένει ωστόσο ακόμα υψηλό.

Η ρατσίστρια Λεπέν

Στην γαλλική εθνικιστική πτέρυγα δεσπόζει το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, η Εθνική Συσπείρωση.

Ανάμεσα στις κύριες πολιτικές του κόμματος συμπεριλαμβάνονται ο οικονομικός προστατευτισμός, η προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε ζητήματα νόμου και τάξης, και η αντίθεση στη μετανάστευση. Επιπλέον, το κόμμα προωθεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Από τη δεκαετία του 1990, το κόμμα έχει γίνει ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικό.

Η αντίθεση στη μετανάστευση του κόμματος έχει εκφραστεί για μη Ευρωπαίους μετανάστες, ενώ υποστηρίζει και την απέλαση παρανόμων, εγκληματιών και άνεργων μεταναστών.

Παρόλο που το κόμμα ήταν περιθωριοποιημένο για τα πρώτα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, από το 1984 έχει χαρακτηριστεί ως ο κύριος εκπρόσωπος του δεξιού εθνικισμού της Γαλλίας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024