Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Μιχαλολιάκος : Ένοχος ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Νίκος Μιχαλολιάκος : Ένοχος ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μάλιστα κατά δήλωσή του το 2015 και σε μια προσπάθεια να βρει νομική γραμμή υπεράσπισης που θα τον ρίξει στα μαλακά, παραδέχτηκε την ανάμιξή του ως αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο ιδρυτής, ο εγκέφαλος, ο οργανωτής και ο ιθύνων νους της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής της δράσης. Κάτω από την καθοδήγησή του, η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, της οποίας είναι ο γενικός γραμματέας ή «αρχηγός» -όπως τον αποκαλούν τα μέλη οργάνωσης- διέπραξε όλα τα εγκλήματά της.

«Πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία Φύσσα

Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μάλιστα κατά δήλωσή του το 2015 και σε μια προσπάθεια να βρει νομική γραμμή υπεράσπισης που θα τον ρίξει στα μαλακά, παραδέχτηκε την ανάμιξή του ως αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται ακριβώς για τη δολοφονία που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να μπει τέλος στην ασυλία της Χρυσής Αυγής και να οδηγηθεί στο εδώλιο για τη σωρεία των εγκλημάτων που είχε διαπράξει.

«Σε ότι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι την αναλαμβάνουμε» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο χρυσαυγίτης αρχηγός σε συνέντευξή του στο RealFm το 2015, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι «ποινική ευθύνη δεν υπάρχει» γιατί  κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαλολιάκου «αν υπήρξε (σ.σ. ποινική ευθύνη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής), γιατί δεν υπήρξε ποτέ για τη δολοφονία του Τεμπονέρα, τη δολοφονία του Λαμπράκη; Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός, ένας φίλος του κόμματος προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;», είχε διερωτηθεί προκλητικά ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Οι κατηγορίες και η υπερασπιστική γραμμή

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος τέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με τις κατηγορίες για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και καθώς και παράνομη κατοχή όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Στην απολογία του στο δικαστήριο στις 6 Νοεμβρίου όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολύχρονη και πολύκροτη δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, κυνικά και άκρως προκλητικά, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που αποδίδονται στον ίδιο και τη Χρυσή Αυγή.

Επιδεικνύοντας τη θρασυδειλία που επιδεικνύουν οι φασίστες στα δύσκολα, ο αρχηγός του νεοναζιστικής συμμορίας αρνήθηκε τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του. Συνεπής δηλαδή στο δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», το οποίο υιοθέτησαν στελέχη και πρώην βουλευτές που είχαν απολογηθεί πριν από το Μιχαλολιάκο.

Εκείνος, ψυχρός, κυνικός, αμετανόητος και σε μέγιστο βαθμό προκλητικός για πολλοστή φορά επιχείρησε να αποκρούσει όλες τις κατηγορίες και να βγάλει τους πάντες τρελούς που τον έχουν δει με τα μάτια τους και τον έχουν ακούσει με τ’ αυτιά τους είτε για τα τάγματα εφόδου και τις εμπρηστικές ομιλίες του με ναζιστικό περιεχόμενο, μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ακόμα και στο ναζιστικό χαιρετισμό τον οποίο χρησιμοποιούσε έδωσε …ελληνικό χρώμα.

Ωστόσο, στον καταιγισμό των ερωτήσεων από την πλευρά της προέδρου του δικαστηρίου έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ «αναγκάστηκε» να καταρρίψει προηγούμενες απολογίες στελεχών του με στόχο, προφανώς, να γλιτώσει ο ίδιος από τις βαριές ευθύνες που τον βαραίνουν για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Εν ολίγοις σε εκείνη την απολογία Βατερλό για τον ίδιο και τη Χρυσή Αυγή, ο Έλληνας Φύρερ παρίστανε το βλάκα για να δηλώσει …αθώος του αίματος, από τις δολοφονίες και τις δολοφονικές επιθέσεις που διέπραξε η οργάνωσή του.

Θρασυδειλία

Αποκορύφωμα αυτής της θρασυδειλίας ήταν το «άδειασμα» σε συγκατηγορουμένους του – εκτελεστικά όργανα της συμμορίας της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία Φύσσα. Κατά την τοποθέτησή του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος προέβη σε δήλωση που καταρρίπτει τον βασικό ισχυρισμό όλων των κατηγορουμένων από την τοπική της Νίκαιας.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι είχαν αναφέρει ότι εκείνο το βράδυ είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει λόγο για δύο παράλληλα γεγονότα: τη δολοφονία του Φύσσα και το ότι η τοπική οργάνωση Νίκαιας μοίραζε τρικάκια επειδή θα πήγαινε ο Μιχαλολιάκος για ομιλία.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στη δική του κατάθεση ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει στη Νίκαια για ομιλία και δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για να μοιράσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής τρικάκια.

Παρίστανε τον ανήξερο και τον ηλίθιο

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να παριστάνει τον ανήξερο και τον ηλίθιο για το καταστατικό της οργάνωσης που ο ίδιος είχε ιδρύσει και είναι αρχηγός της, επειδή ακριβώς πρόκειται για το κείμενο εκείνο που πριν από όλα και πάνω από όλα αποδεικνύει το ναζιστικό και κατ’ επέκταση τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, όσο και αν ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του μίλησε για κοπτοραπτική προκειμένου να ξεπεράσει τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει και αποδεικνύουν την ενοχή του, τα τηλεοπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Το μανιφέστο του φασιστικού εγκλήματος

Στο 10λεπτο βίντεο που προηγείται βρίσκονται όλα εκείνα τα πειστήρια για το τι είδους αρχηγικά καθήκοντα ασκούσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος και για ποιο σκοπό είχε ιδρύσει την Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για ομιλίες, δηλώσεις και παρεμβάσεις που αποτελούν μανιφέστο για τη διάπραξη φασιστικών εγκλημάτων.

Ουσιαστικά τα όσα λέει σχετίζονται άμεσα με την οργάνωση δολοφονιών και δολοφονικών επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο σε μετανάστες, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα όπως ήταν ο Παύλος Φύσσας.

Σε αυτή τη συλλογή των δηλώσεών του τα χρόνια που ο Μιχαλολιάκος αισθανόταν άνετα από την ασυλία που του παρείχε τμήμα του κρατικού μηχανισμού προκύπτει αβίαστα ο φασιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και τα φασιστικά πιστεύω του ίδιου που αποτελούν και το κίνητρο για τη σωρεία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό την άμεση και έμμεση καθοδήγησή του.

Οι προαναγγελίες για τη δολοφονία μεταναστών

«Η Ελλάδα δεν χωράει άλλους, και όσοι ήρθαν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. Στο Κογκό, στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν. Να γυρίσουν πίσω δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα» δηλώνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και σε άλλο σημείο προσθέτει:

«Μα Αφγανός, μα Πακιστανός, μα Αράπης, μα Κογκολέζος είναι, είναι «προστατευόμενο είδος». Και οι Έλληνες είναι είδος προς εξόντωση. Πρέπει απέναντι σε όλα αυτά να αμυνθούμε. Αυτό κυρίως είναι η Χρυσή Αυγή».

Δίνοντας συνέχεια λέει χαρακτηριστικά: «Ο Χίτλερ είχε μαζέψει τους γύφτους στα στρατόπεδα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί του, εγώ (σ.σ. γελώντας) συμφωνώ. Όπως είχε μαζέψει τους Εβραίους είχε μαζέψει κι αυτούς, γιατί είναι ένας παρασιτικός πληθυσμός».

«Κι ας μας πούνε ρατσιστές. Δεν μας νοιάζει. Εμείς θα το πούμε και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Έξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα, έξω οι ξένοι από την πατρίδα μας» σημειώνει  και αναφέρει με καμάρι ότι ο ίδιος ήταν παρών σε επεισόδια με μετανάστες έξω από το Εφετείο Αθηνών. «Όταν δεν μπορεί το κράτος μπορεί η Χρυσή Αυγή. Για κάποιους που ξεχνάνε έγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουνα απών».

Μαχαιρώναμε στις γειτονιές της Αθήνας

Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει δημοσίως παραδεχθεί για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής ρατσιστικά εγκλήματα με «μαχαιρώματα» στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν κάνει τίποτε λέει η Χρυσή Αυγή για την πλατεία Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Πατήσια, την Κυψέλη. Έ, ποιοι μαχαιρωθήκανε σε αυτές τις περιοχές για να μείνουν αυτά τα κομμάτια ελληνικά; Και δε μου λέτε όσοι το ξέρετε. Στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά; Οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;» έχει δηλώσει.

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Μιχαλολιάκου που ουσιαστικά αποτελούν και πολιτικές πράξεις είναι ενδεικτικές του ρατσιστικού κινήτρου για τη διάπραξη εγκλημάτων από πλευράς Χρυσής Αυγής.

«Χιμπατζής» ο Αντετοκούνμπο

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει υπόμνηση και στις ρατσιστικού τύπου ειρωνείες στις οποίες είχε επιδοθεί ο Ν. Μιχαλολιάκος -όντας εντός βουλής η Χρυσή Αυγή- όταν σε τηλεοπτική εκπομπή παρομοίαζε με χιμπατζή τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο και χλεύαζε με εμετικό τρόπο τα αθλητικά του προσόντα λέγοντας ότι και μια μαϊμού τρέχει και πηδάει προκειμένου να φάει μια μπανάνα.

Όταν προανήγγειλε τη δολοφονική απόπειρα κατά ΠΑΜΕ και ΚΚΕ

Ταυτόχρονα ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε προαναγγείλει τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα όπως άλλωστε το είχαν κάνει οι Λαγός και Παναγιώταρος. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι και η επιλογή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα σχετίζεται με τον Πειραιά.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφερόμενος στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς σε μια ομιλία του τόνισε: «Την είπανε το Μάντσεστερ της Ελλάδας. Που είναι τα φουγάρα που καπνίζανε; Και από πάνω νταβατζήδες, οι εργατοπατέρες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην κατάσταση τη σημερινή».

Οι λόγχες ακονίζονται στα πεζοδρόμια

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Μιχαλολιάκου είναι αδιάψευστος επίσης μάρτυρας της λατρείας του για το Χίτλερ και τα τάγματα εφόδου, αλλά και των εγκληματικών μεθόδων κατάληψης της εξουσίας.

«Ο διάλογος εμένα δεν μου αρέσει. Είναι λίγο δημοκρατικός» πιστεύει ο Νίκος Μιχαλολιάκος  και σε μια ομιλία του δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το τι εστί Χρυσή Αυγή.

«Δεν ήρθε ο καιρός ακόμα της μεγάλης σύγκρουσης. Αν φτάσει ο καιρός όπου οι λόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια, τότε θα δούνε ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες» δηλώνει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει:

Αν ήμουν στη Γερμανία θα ήμουνα στο κόμμα του Χίτλερ

«Και τα χέρια μας είμαστε διατεθειμένοι να λερώσουμε. Και ρατσιστές να μας πούνε δεν μας νοιάζει, και ναζιστές να μας πούνε δεν μας νοιάζει. Απλά είμαστε Έλληνες που ζούμε στο 2011. Εγώ αν ζούσα στη Γερμανία του 1933 θα ήμουν μέλος του ναζιστικού κόμματος και θα αισθανόμουνα ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό, αλλά είμαι Έλληνας και ζω στο 2011».

«Ότι θέλεις είμαστε. Θέλεις εθνικιστές; Μέσα. Θέλεις χουντικοί; Μέσα. Θέλεις και φασίστες; Και φασίστες. Τα πάντα. Δεν αρνούμεθα τίποτα» επαναλαμβάνει.

Όσο για το πως έβλεπε το ρόλο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος λέει: «Τι θα κάνουμε στη βουλή; […] θα πάρουμε νομιμοποίηση» και «δεν θα μπορούνε πλέον να μιλάνε ότι είναι η εγκληματική, η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, αλλά ένα πολιτικό κόμμα και θα ασκήσουμε πίεση. Αλλά αυτό που προπαντός θέλω να σας πω είναι ότι μπαίνοντας στη βουλή δεν θα αλλάξουμε. Δεν θα σας προδώσουμε και αν σήμερα χωρίς βουλευτική ασυλία μπορούμε και κάνουμε τα όσα κάνουμε (σ.σ. μιλάει ουσιαστικά για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες μεταναστών που έμεναν ανεξιχνίαστες) τότε θα κάνουμε πολύ περισσότερα».

«Τίτλος τιμής»

Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει καρφώσει τον εαυτό του για τη διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με αυστηρή ιεραρχία όπου χωρίς την έγκριση του αρχηγού δεν γίνεται τίποτα, λέγοντας ότι «το να λειτουργείς σαν στρατός, νομίζω ότι αποτελεί τίτλο τιμής. Δεν το θεωρώ κακό».

Όσο δε για τα φασιστικά τάγματα εφόδου στο πρότυπο του Χιτλερικού κόμματος τα οποία διέθετε η Χρυσή Αυγή, εξίσου αποκαλυπτικός είναι και πάλι ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αισθανόμαστε σιχασιά και αηδία για τη Βουλή

«Βγήκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου ο Δανδής Δένδιας με ειρωνικό χαμόγελο να πει ότι θα συντρίψουμε τα τάγματα εφόδου. Εδώ είμαστε. Ας μας συντρίψουν. Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ας έρθουν να μετρηθούμε και να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος […] Εμείς περιμένουμε την ώρα να γίνουμε αρκετά δυνατοί για να διεκδικήσουμε το δίκαιο των Ελλήνων. Αλλά σας πληροφορώ ότι δεν περνάμε καθόλου καλά μέσα στο κοινοβούλιο. Αισθανόμαστε άβολα, αισθανόμαστε εκεί μέσα μια σιχασιά και μια αηδία. Αν θέλουν τα εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή και βγαίνουμε στους δρόμους και να δούνε τότε τι σημαίνει τάγματα εφόδου, να δούνε τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια» δήλωνε περιχαρής ο Νίκος Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

«Δεν μας καίγεται καρφί για το αν θα μπούμε στη βουλή αλλά αυτός ο όχλος που λέγεται ελληνικός λαός δεν ξέρει τι του γίνεται. Μην απογοητεύεστε αν δεν μπούμε στη βουλή. Κάποτε θα μπούμε στη βουλή. Είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές» δήλωνε παλιότερα και πρόσθετε με νόημα για να μην αφήσει αμφιβολία ότι στόχος της Χρυσής Αυγής ήταν μέσω του εγκλήματος να επιβάλλει φασιστική δικτατορία.

Είμαστε οι φασίστες

«Άμα γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε βουλή της Βαϊμάρης. Μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα. Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος γι’ αυτό» έλεγε χαρακτηριστικά.

Και για να διαλύσει οποιαδήποτε απορία για όσους δυσπιστούν ουσιαστικά έθετε στόχο της ζωής του τη ρεβάνς για την ήττα του φασισμού κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Εμείς είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές (σ.σ. ναζιστές), οι φασίστες. Εμείς είμαστε οι μαχητές που αν χρειαστεί θα ακονίσουν τις ξιφολόγχες τους στο πεζοδρόμιο» τόνιζε όλο καμάρι ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Το 2012 μάλιστα μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έκρυβε το ναζιστικό χαρακτήρα της ΧΑ, λέγοντας σε συγκέντρωση νεολαίων ότι «μας είπαν ναζί, όμως δεν έχει ποτέ κλέφτες. Αυτά τα χέρια μπορεί να χαιρετάνε έτσι (σ.σ. κάνει τη ναζιστική χειρονομία) αλλά είναι χέρια καθαρά…».

Από μαθητής

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για την εγκληματική του δράση. Από τα νεανικά του χρόνια άλλωστε υπήρξε στέλεχος φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων μέχρι να ιδρύσει τη δική του νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Γεννήθηκε το 1957 και μαθητής ακόμα, επί της 7χρονης χούντας, το 1973, εντάχθηκε στο φασιστικό κόμμα της «4ης Αυγούστου» του Κώστα Πλεύρη, στο οποίο δραστηριοποιείται και ως φοιτητής, στο Μαθηματικό της Αθήνας. Η δράση του δε, συνδέθηκε μάλιστα και με την φασιστική «ΕΟΚΑ Β’» του Γρίβα στην Κύπρο.

Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 1974 για απόπειρα εισβολής στην Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, ενώ το 1976 συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από τη «17 Νοέμβρη» βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου. Κρατήθηκε για ένα διάστημα στον Κορυδαλλό, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω τυπικών κωλυμάτων κατά τη διαδικασία της σύλληψης.

Από την 4η Αυγούστου και την ΕΠΕΝ στη ΧΑ

Στις φυλακές του Κορυδαλλού φέρεται να συναντήθηκε και με τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου. Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις του στρατού.

Τον Ιούλιο του 1978 συνελήφθη για τρίτη φορά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη ενός έτους για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Μετά την αποφυλάκισή του, το 1980 εκδίδει το περιοδικό «Χρυσή Αυγή». Η έκδοση του περιοδικού σταμάτησε τον Απρίλιο του 1984, όταν ο Ν. Μιχαλολιάκος εντάχθηκε στην ΕΠΕΝ και, σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, ανέλαβε την ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ, μετά από προσωπική εντολή του φυλακισμένου αρχιπραξικοπηματία Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Τον Ιανουάριο του 1985 φεύγει από την ΕΠΕΝ και ιδρύει τη Χρυσή Αυγή, η οποία από το 1993 αποκτά ενεργή πολιτική δραστηριότητα. Το 1997 το τότε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή, ο περιβόητος Περίανδρος, κατά κόσμον Αντώνης Ανδρουτσόπουλος οργάνωσε τη δολοφονική απόπειρα κατά των τότε φοιτητών Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη καθώς και του τότε αδιόριστου εκπαιδευτικού Γιάννη Καραμπατσόλη.

Οπλοφορούν παράνομα

Επισημαίνεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κατηγορηθεί από τα νεανικά του ακόμη χρόνια για τις σχέσεις του με την Ασφάλεια και την ΚΥΠ, ενώ όπως έδειξε η δράση της Χρυσής Αυγής σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ως συμπληρωματικός παρακρατικός μηχανισμός της αστυνομίας, ιδίως σε ότι είχε να κάνει με συμπλοκές με μετανάστες και αντιφασίστες.

Σημειώνεται ότι το 2004 σε έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» αναφερόταν ότι «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονταν τότε από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους» αλλά και ότι «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024