Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν: Ανοίγει την Αμμόχωστο

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν: Ανοίγει την Αμμόχωστο

Η προκλητική κίνηση για το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου είναι εις γνώση της Κυβέρνησης της Κύπρου και τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ του τουρκοκυπριακού κράτους, ανακοίνωσαν ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη και σύμφωνα με τον Τατάρ, θα ανοίξει από την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ανοίγει την Πέμπτη. Από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε πλήρως της απόφαση της διάθεσης των ακτών στο κοινό».

«Για εμάς υπάρχουν δύο ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο: το πρώτο αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα, και το δεύτερο είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουκρκοκύπριων όσον αφορά στους φυσικούς πόρους», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Αναφερόμενος μάλιστα στα πρόσφατα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της «αδικίας». «Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι η ΤΔΒΚ να είναι πολιτικά και οικονομικά ένα ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κοινότητας», είπε.

«Όσο η ΤΔΒΚ γίνεται πιο ισχυρή, τα εμπάργκο εις βάρος της θα αρχίσουν να αίρονται», πρόσθεσε.

Πανηγύρια από τον «πρωθυπουργό» Τατάρ

Η διάσκεψη παρουσία του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου.

Ο Τατάρ μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι στην Άγκυρα προκειμένου να παραστεί στην κοινή διάσκεψη. Αναχωρώντας για Άγκυρα ο Τατάρ είπε «σας έχω μια μεγάλη έκπληξη», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τ/κ Μέσα.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο ψευδοπρωθυπουργός ανέβασε στο Twitter του προκλητική φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Κινήσεις από την Κύπρο

Η προκλητική κίνηση είναι εις γνώση της Κυβέρνησης της Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το sigmalive, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024