Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενώπιoν των ευθυνών της η Ελλάδα για τα pushbacks - 29 ΜΚΟ ζητούν έρευνα

Ενώπιoν των ευθυνών της η Ελλάδα για τα pushbacks – 29 ΜΚΟ ζητούν έρευνα

Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων και παράνομων απελάσεων από μέλη και ομάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός κτλ.) του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με μασκοφόρους που φορούν μαύρα ή παραλλαγή.

Με ανοιχτή επιστολή προς τη Βουλή, 29 ΜΚΟ υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την διενέργεια έρευνας σχετικά με καταγγελίες παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο αντίστοιχα.

Η αύξηση σε εκθέσεις και καταγγελίες, που προέρχονται από διάφορους φορείς, οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου και εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ απασχολούν πιο έντονα το δημόσιο λόγο τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων και παράνομων απελάσεων από μέλη και ομάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός κτλ.) του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με μασκοφόρους που φορούν μαύρα ή παραλλαγή.

Ζητούν να γίνει έρευνα

«Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν και άλλες πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, η κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και η έλλειψη σεβασμού και προστασίας του δικαιώματος στη ζωή», διευκρινίζουν οι οργανώσεις.

«Η Βουλή πρέπει να ασκήσει την εξουσία επίβλεψης που διαθέτει για τη διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών και για να προσδιορίσει αν το εύρος τυχόν παράνομων ενεργειών συνιστά de facto κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου», επισημαίνει η επιστολή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να επιφέρουν σοβαρές κυρώσεις και ποινές για όσους ένστολους εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες, είτε εκτελεστικά είτε διοικητικά ως προς την πραγματοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μασκοφόρων που δρουν με τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και ο χαρακτήρας της μεταξύ τους σχέσης. Ακόμη, η επιστολή αναφέρει πως «η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται ότι εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές και δεν έχει αναλάβει δράση ώστε να δώσει τέλος σε αυτές τις αυθαιρεσίες ή να διερευνήσει ουσιαστικά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, να αναλάβει την ευθύνη και να καλέσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν».

«Οι αναφερόμενες πρακτικές, όπως η βία, η στέρηση της ελευθερίας και οι παράνομες επιστροφές, παραβιάζουν αρκετούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απερίφραστης απαγόρευσης των επαναπροωθήσεων (refoulement), δηλαδή της εξαναγκαστικής επιστροφής οποιουδήποτε διατρέχει πραγματικό κίνδυνο δίωξης ή άλλης σοβαρής βλάβης. Αποτελούν παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, της αυθαίρετης κράτησης και της συλλογικής απέλασης, όπως ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της οποίας η Ελλάδα είναι μέρος», ξεκαθαρίζουν οι ΜΚΟ, και καλούν σε συνεχή διάλογο το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το ζήτημα.

Υπογράφουν:

Human Rights Watch
ActionAid Hellas
Διεθνής Αμνηστία
ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Danish Refugee Council
Equal Rights Beyond Borders
Fenix – Humanitarian Legal Aid
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Help Refugees
HIAS Greece
HumanRights360
International Rescue Committee
INTERSOS Hellas
Josoor
Legal Centre Lesvos
Lesvos Solidarity
Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία
Mobile Info Team
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
PRAKSIS
Refugee Legal Support
Refugee Rights Europe
Refugees International
Refugee Support Aegean
SolidarityNow
Terre des hommes Hellas

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024