Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορoναϊός : Eμπόριο ελπίδας για τα εμβόλια

Κορoναϊός : Eμπόριο ελπίδας για τα εμβόλια

Κοροναιός : Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότερες ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα έχουν εναποτεθεί στα εμβόλια. Λογικό!

Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότερες ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα έχουν εναποτεθεί στα εμβόλια. Λογικό! Ο ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης είναι ο εμβολιασμός. Ετσι, έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες ενός αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν αποδυθεί φαρμακευτικές και εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες από καιρού εις καιρόν μάς πληροφορούν για τις προόδους τους.

Την περασμένη Τρίτη οι ελπίδες μας για εμβόλιο αναπτερώθηκαν. Διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκα Μαγιορκίνη πληροφορηθήκαμε ότι η Pfizer θα έχει αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο στα μέσα Οκτωβρίου και την πιθανότητα διαθεσιμότητας του εμβολίου μέσα στο 2020.

Πόσο χαρμόσυνη είναι άραγε αυτή η είδηση; Ας τη δούμε σε λεπτομέρειες: Στον σχεδιασμό κάθε κλινικής δοκιμής τίθενται ορισμένα ορόσημα. Τα ορόσημα τίθενται κατά το δοκούν. Στην περίπτωση της Pfizer έχει αποφασιστεί ότι η εταιρεία θα αναλύσει τα δεδομένα της διπλά τυφλής κλινικής δοκιμής όταν υπάρξουν 32 κρούσματα της νόσου μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή. (Η Monderna έχει θέσει ως ορόσημο για ενδιάμεση, όπως ονομάζεται, ανάλυση τα 53 κρούσματα.) Η Pfizer θα θεωρήσει το εμβόλιο αποτελεσματικό αν μετά την ανάλυση των δεδομένων αποδειχθεί ότι τα 26 από τα κρούσματα ανήκαν στην ομάδα του εικονικού εμβολίου και τα 6 στην ομάδα εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε το πραγματικό εμβόλιο.

Ο,τι όμως και αν θεωρήσει η εταιρεία δεν έχει αξία, εκτός αν πείσει για αυτό και τους αρμόδιους φορείς για την έγκριση φαρμάκων και εμβολίων. Και το ερώτημα που θα τεθεί, αν όντως τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι τα αναμενόμενα, είναι καίριο: Πρέπει να λάβει έγκριση ένα εμβόλιο το οποίο πιθανότατα θα χορηγηθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους όταν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί σε 32 περιπτώσεις;

Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που διανύουμε, οι καλές ειδήσεις λειτουργούν σαν χάδι. Ενα χάδι που πιθανότατα όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι ωστόσο σημαντικό οι ειδήσεις να είναι πραγματικά καλές και να εξηγούνται επαρκώς και στη σωστή τους διάσταση. Γιατί διαφορετικά η χαϊδευτική επίδρασή τους όχι μόνο ξεθυμαίνει αλλά οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα – μας κάνουν να αισθανόμαστε ξεγελασμένοι, καταπονημένοι και αβοήθητοι. Ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χείλη που έχουν αναλάβει το έργο της ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024