Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αυξάνονται οι αναφορές για επαναμόλυνση – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Κοροναϊός : Αυξάνονται οι αναφορές για επαναμόλυνση – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Αν και οι περιπτώσεις λοίμωξης σε ασθενείς που ήδη έχουν αναρρώσει από κοροναϊό εξακολουθούν να μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση

Ο Τζόρνταν Τζόσεϊ κόλλησε κοροναϊό την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ακριβώς τη στιγμή που σε όλες τις ΗΠΑ εισάγονταν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο 29χρονος δικηγόρος από τη Τζόρτζια ήταν άρρωστος με κοροναϊό σε όλη τη διάρκεια του Πάσχα. Σταδιακά, ανέπτυξε αντισώματα και ανέκτησε τις δυνάμεις του μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Στις 18 Μαΐου δώρισε πλάσμα ιαθέντος και δύο εβδομάδες αργότερα έλαβε επιστολή που επιβεβαίωνε ότι ήταν θετικός σε αντισώματα κοροναϊού. Την ίδια περίοδο, έκανε τεστ για ενεργή λοίμωξη κοροναϊού που επέστρεψε αρνητικό.

Η ζωή του φαινόταν να επιστρέφει στην κανονικότητα. Άρχισε να τρέχει και πάλι, και μέχρι το τέλος Ιουνίου ένιωσε άνετα να επισκεφθεί ξανά την οικογένειά του στη Νότια Καρολίνα. Εκεί έπαιξαν τένις και έκαναν βαρκάδα στη λίμνη.

Όμως λίγο πριν την ημέρα της Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου), φαινομενικά ανεξήγητα, εμφάνισε και πάλι συμπτώματα κοροναϊού.

Ξανά θετικός

Η δεύτερη λοίμωξη κοροναϊού στον Τζόσεϊ τον άφησε σχεδόν 100% ανήμπορο για τέσσερις ρβδομάδες.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο παθολόγος του δεν είναι βέβαιοι αν ο οργανισμός του δεν είχε καταφέρει να νικήσει πλήρως τη λοίμωξη ή αν μολύνθηκε ξανά, ενδεχομένως κατά την εβδομάδα που επισκέφθηκε την οικογένειά του.

Ο γιατρός του αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στο CNN, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο.

Όποια και αν ήταν πάντως η αιτία, ο κοροναϊός τον κλόνισε ξανά. Η ασθένεια έκλεψε και πάλι τις αντοχές των πνευμόνων του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε με συμπτώματα που διέφεραν από την πρώτη φορά. Του προκάλεσε τόσο έντονη εξάντληση, που οι γιατροί του τον εξέτασαν για λοιμώδη μονοπυρήνωση. Η όρεξή του μειώθηκε και έχασε βάρος.

«Δεν μπορούσα να ανέβω μια σκάλα ή να περπατήσω στην ίδια μου τη γειτονιά», θυμάται ο ίδιος.

Πέρασε έξι εβδομάδες σε αυστηρή καραντίνα, φοβούμενος ότι θα μεταδώσει τον ιό και σε άλλους. Ευτυχώς, κανείς από τους 15 ή 20 ανθρώπους που συνάντησε στα τέλη Ιουνίου δεν βγήκε θετικός στον ιό.

«Αστειεύτηκα στους γιατρούς μου όταν βγήκα δεύτερη φορά θετικός. Τους είπα «θέλετε να μελετήσετε την περίπτωσή μου τώρα;» και μου είπαν «Ναι, μάλλον».

Ο Τζόσεϊ συνέχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, αλλά μόνο επειδή ήταν ικανός να εκπληρώσει πολλές από τις υποχρεώσεις του ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι μαζί με το λάπτοπ του. Γνωρίζει, όμως, ότι οι άνθρωποι που εργάζονται ως σερβιτόροι ή κηπουροί, θα ήταν αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτή την κατάσταση, χωρίς να μπορούν να πάρουν άδεια.

«Θα μπορούσα να είχα χάσει τη δουλειά μου», τονίζει.

Αλλά και η δική του περίπτωση έγινε πιο περίπλοκη. Βγήκε θετικός σε τεστ για αντιπυρηνικά αντισώματα, έναν δείκτη που συνδέεται συχνά με τον ερυθηματώδη λύκο. Οι λεμφαδένες του λαιμού του ήταν εμφανώς πρησμένοι.

Αν και η αξονική τομογραφία των πνευμόνων του δεν έδειξε βλάβες, εξακολουθεί να αδυνατεί να αναπνεύσει βαθιά.

«Τον Ιούλιο θα εξαντλούμουν απλώς και μόνο επειδή μίλησα. Δεν θα μπορούσα να καταφέρω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση μέχρι τέλους», δήλωσε σε μια συνέντευξη. «Εξακολουθώ να λαμβάνω εισπνεόμενα στεροειδή για να καταπολεμήσω τη δύσπνοια».

Τα φάρμακα και οι προμήθειές του, που περιλαμβάνουν εκνεφώματα, εισπνοές, φάρμακα για το αναπνευστικό και έναν σπιρομετρητή, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

«Κυριολεκτικά είπα στη σύζυγό μου ότι είμαι αναγκασμένος να φτιάξω ένα κουτί που να λέγεται «κούτα θεραπείας Covid» ή κάτι τέτοιο», εξηγεί στο CNN. «Ας μην πετάξουμε τίποτα από όλα αυτά, γιατί μπορεί να τα χρειαστώ και τρίτη φορά».

Τι λένε οι επιστήμονες για την επαναμόλυνση

Οι πυρετοί, η δύσπνοια και οι πόνοι της πιθανής επαναμόλυνσης του Τζόσεϊ θυμίζουν τα όσα ένιωσε όταν βγήκε πρώτη φορά θετικός και πέρασε την ασθένεια.

Οι περιπτώσεις σαν τη δική του είναι σπάνιες.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν αν είναι όντως πιθανή η επαναμόλυνση λίγο καιρό μετά την αρχική λοίμωξη», αναφέρει η Δρ. Σούζαν Κλάιν, καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων και διεθνούς ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μιλώντας στο CNN. «Όμως οι μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σε πόσους ακόμη μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Σε ορισμένες οικογένειες ιών, είναι συνηθισμένο να παραμένουν στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και να ενεργοποιούνται εκ νέου. Για παράδειγμα, ο ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά στα παιδιά, στη συνέχεια πέφτει σε αδράνεια και ενεργοποιείται ξανά ως έρπης ζωστήρας, προκαλώντας επώδυνα εξανθήματα στους ενήλικες.

Παλιότεροι κοροναϊοί, όπως ο SARS, ο MERS και τα εποχικά κρυολογήματα, δεν έχουν παρουσιάσει τέτοια τάση. Και φαινόταν απίθανο ο SARS-CoV-2 να μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά σε ανθρώπους που έχουν ήδη αναρρώσει. Όμως η επιστήμη δεν έχει βγάλει την τελική ετυμηγορία της, εξηγεί η Κλάιν.

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία υπέρ της επανενεργοποίησής του, όμως δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο», τονίζει.

Αντισώματα βραχείας διάρκειας

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών εξέδωσε τον Αύγουστο νέες οδηγίες, εξηγώντας ότι τα άτομα που βγαίνουν θετικά στον κοροναϊό δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να εξετάζονται τακτικά για κοροναϊό για ένα ολόκληρο τρίμηνο μετά την αρχική λοίμωξη, αρκεί να μην έχουν εμφανίσει και πάλι συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι βέβαιο αν ορισμένοι ασθενείς κόλλησαν και δεύτερη φορά.

Οι οδηγίες «στηρίζονται στα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για τον κοροναϊό που δείχνουν ότι οι ασθενείς μπορεί να συνεχίσουν να βγαίνουν θετικοί στον ιό ακόμη και για τρεις μήνες μετά τη διάγνωση, χωρίς όμως να τον μεταδίδουν στους άλλους», δήλωσε τον Αύγουστο εκπρόσωπος του CDC.

Οι οδηγίες του CDC έφτασαν αφού μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία ότι η ανοσία απέναντι στον κοροναϊό ενδέχεται να μην έχει μεγάλη διάρκεια.

Όλα αυτά, κάνουν τον Τζόσεϊ να αμφιβάλλει για το τι του επιφυλάσσει το μέλλον.

«Αν το σκεφτούμε βάσει του κανόνα του τριμήνου, αυτή τη στιγμή έχω οποιαδήποτε ανοσία; Και πόσο καιρό μπορώ να περιμένω ότι θα διαρκέσει;», αναρωτιέται. «Γνωρίζω από τον δεύτερο γύρο της ασθένειας ότι τα αντισώματά μου μάλλον τελειώνουν σιγά-σιγά».

Τα αντισώματα μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν ακόμη και 20 με 30 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων κοροναϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στην επιφάνεια δύο περιπτώσεις ασθενών που ενδέχεται να κόλλησαν κοροναϊό για δεύτερη φορά.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024